• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 21.0°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 18.2°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 14.5°C / 21.7°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 22.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 19.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  86%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/Γ.Τ. ΚΚΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι προτάσσει το ΚΚΕ λίγο πριν από τη ΔΕΘ

 • A-
 • A+
Στην κορυφή της ατζέντας η διαχείριση της πανδημίας, η εκπαίδευση, τα εργασιακά δικαιώματα, τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τις πληγείσες περιοχές, καθώς και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Δεν είναι ένα και δύο. Είναι δεκάδες τα μέτωπα και σε πολλαπλά επίπεδα: Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον, Εργασιακά, Πολιτισμός, Ασφάλιση, Ενεργειακά, αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και βασικών αγαθών και πόσα ακόμη. Το ΚΚΕ έχει πάρει θέση απέναντι σε όλα αυτά και έχει παρουσιάσει και το πρόγραμμά του. Οσον αφορά το περιβάλλον και τις πυρκαγιές μάλιστα, ο ίδιος ο γραμματέας του Κόμματος δήλωσε πως είναι το μοναδικό ρεαλιστικό πρόγραμμα και πως όλα τα άλλα είναι «για τα σκουπίδια». Και κάθε φορά δεν απομονώνει την κριτική του μόνο προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά στρέφεται με τον ίδιο τρόπο ενάντια και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και σε όλες τις προηγούμενες συν-κυβερνήσεις.

Μάλιστα κάνει λόγο για «συνειδητή εφαρμογή» συγκεκριμένων αντιλαϊκών πολιτικών: «Είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία καθημερινά δεν είναι θέμα “διαχειριστικής ανικανότητας”, αλλά συνειδητής εφαρμογής από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά της ενιαίας κατεύθυνσης: πακτωλός χρηματοδοτήσεων και διευκολύνσεις για επενδύσεις στους κλάδους και τομείς που διαμορφώνεται ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο και ψίχουλα -όταν αυτά περισσεύουν- για τον λαό» μας λέει η Θεανώ Καπέτη, νεοεκλεγμένο μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

«Τα 40 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα κληθεί να πληρώσει έμμεσα και άμεσα ο λαός μέσα από τη φορολόγησή του και συνοδεύονται από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα δεν θα κατευθυνθούν σε δαπάνες αναγκαίες για τη βελτίωση των όρων ζωής του. Οπως, για παράδειγμα, μια γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας ή η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, ώστε να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ στις αυλές των σχολείων και των τμημάτων με 27 και 28 μαθητές» συνεχίζει.

Λίγο καιρό μετά το 21ο Συνέδριό του, λίγες ημέρες πριν από το 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και ακόμα λιγότερες από την επικείμενη ΔΕΘ, το Κόμμα πρόκειται να προβάλει ως πρώτιστα ζητήματα στην πολιτική του ατζέντα αυτά της διαχείρισης της πανδημίας, της εκπαίδευσης, των εργασιακών δικαιωμάτων και συνθηκών, το τι θα συμβεί με τους πυρόπληκτους και τα μέρη που διέλυσαν οι πυρκαγιές, καθώς και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Δράσεις και πρωτοβουλίες

Εκ μέρους του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, η κ. Καπέτη σημειώνει πιο αναλυτικά πως οι δράσεις του ΚΚΕ «με πρωτοβουλίες στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης», σκοπό έχουν:

■ Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού εν μέσω 4ου κύματος πανδημίας με την ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, επιδημιολογική επιτήρηση. Αλλά και εξαντλητική ενημέρωση, δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι, παρακολούθηση των εμβολιασμένων για να προχωρήσει ο αναγκαίος καθολικός εμβολιασμός, για να ανατραπεί η πολιτική που μετατρέπει το εμβόλιο από αναγκαίο όπλο απέναντι στην πανδημία σε εργαλείο βρόμικων διαχωρισμών των εργαζομένων, αναστολών και απολύσεων, καθώς και προώθησης ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

■ Το ασφαλές άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με αραίωση των μαθητών στις αίθουσες, κάλυψη των κενών, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.

■ Να μην εφαρμοστεί το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη που φέρνει τη 10ωρη δουλειά, την απλήρωτη εργασία, θέτει μεγάλα εμπόδια στη δράση των σωματείων των εργαζομένων. Αλλά και για να ανατραπεί όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο που συμπληρώνεται με την παράδοση των αποθεματικών των επικουρικών συντάξεων στον τζόγο και στα αρπακτικά ασφαλιστικών και άλλων ομίλων.

■ Την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κατάργηση της αντιλαϊκής φορολογίας, των έμμεσων φόρων και μετακύλιση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο, για να μπει φρένο στις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και ουσιαστική παρέμβαση κατά των διαφόρων καρτέλ. Το νέο κύμα ακρίβειας έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των ομίλων με δισ. ευρώ στο πλαίσιο της λεγόμενης επεκτατικής πολιτικής, της «απελευθέρωσης» της ενέργειας και των επενδύσεων για την «πράσινη» ανάπτυξη.

■ Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πυρόπληκτων, την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών απέναντι σε πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. Παράλληλα, την αξιοποίηση όλων των μεγάλων δυνατοτήτων που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα, ώστε να είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε έκτακτα φαινόμενα και να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, απολαμβάνοντας μια πολύ ανώτερη ποιότητα ζωής.

■ Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που την έχουν μετατρέψει από άκρη σε άκρη σε ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο και ορμητήριο. Για να μην προχωρήσουν οι νέοι επικίνδυνοι σχεδιασμοί που σηματοδότησε και η τελευταία επίσκεψη Μενέντεζ.

«Η πείρα τελικά δείχνει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Κανένας υποτιθέμενος “σωτήρας”, καμιά αστική κυβέρνηση στο πλαίσιο του συστήματος της εκμετάλλευσης, των σιδερένιων νόμων της καπιταλιστικής οικονομίας δεν θα το κάνει. Αυτό απέδειξαν η δράση και η πρωτοβουλία του λαού απέναντι στις πυρκαγιές, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στην πανδημία» δηλώνει η κ. Καπέτη, δίνοντας ταυτόχρονα «ραντεβού» στη ΔΕΘ που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα: «Αυτή η μαχητική δράση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί με τη μαζική παρουσία του λαού της Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων περιοχών στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στη ΔΕΘ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μια μαύρη επέτειος»
Στην ημερίδα του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. του κόμματος Δημ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για τον λαό, ιδιαίτερα για τους πιο νέους να μάθουν πολλά από την...
«Μια μαύρη επέτειος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Πρωτομαγιά με νέους αγώνες
H Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το Κόμμα. Καταρχάς, ανήμερα 1η του Μάη, στις 10.30 στο Σύνταγμα, θα γίνει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ όπου θα κάνει δηλώσεις και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ,...
ΚΚΕ: Πρωτομαγιά με νέους αγώνες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η εναντίωση στο ΝΑΤΟ πιο επίκαιρη από ποτέ
Το «Εξω το ΝΑΤΟ» δεν είναι νέο σύνθημα, αλλά είναι από τα όσα ισχύουν για το ΚΚΕ ειδικά, σχεδόν από την ίδια τη στιγμή της δημιουργίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η εναντίωση στο ΝΑΤΟ πιο επίκαιρη από ποτέ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εντονη κριτική στη Ν.Δ. για την πανδημία
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, όπου και έδωσε ομιλία στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, σε μια περίοδο που η συμπρωτεύουσα βρίσκεται, για ακόμη μια φορά, στη δίνη της πανδημίας.
Εντονη κριτική στη Ν.Δ. για την πανδημία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η νίκη του καπιταλισμού είναι προσωρινή και εφήμερη»
Στο Παρίσι βρέθηκε το προηγούμενο τριήμερο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με σκοπό να συνομιλήσει με φορείς και Ελληνες μετανάστες εκεί, αλλά και να παραβρεθεί σε εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα.
«Η νίκη του καπιταλισμού είναι προσωρινή και εφήμερη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας