Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Βεστφαλίας απονεμήθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, συνεχίζοντας τη διεθνή αναγνώριση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη γειτονική χώρα.
«Στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να ριζώσει βαθιά στις συνειδήσεις των λαών μας και στις σχέσεις των χωρών μας», τόνισε ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ειδική τελετή που έγινε το Σάββατο στο Μίνστερ της Γερμανίας.
«Ο Αλέξης και εγώ αποφασίσαμε να βρούμε μια λύση, γνωρίζοντας ότι ρισκάρουμε τις πολιτικές μας καριέρες, τις οποίες ήμασταν διατεθειμένοι να θυσιάσουμε στο όνομα του μέλλοντος», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας ότι «σε όλη τη διαδικασία επιμείναμε να μη μιλάμε για κόκκινες γραμμές, οι οποίες θέτουν περιορισμούς».
Σημειώνεται ότι το πολύ σημαντικό αυτό βραβείο έχει απονεμηθεί κατά το παρελθόν σε μεγάλες προσωπικότητες όπως τους πρώην καγκελάριους της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και Χέλμουτ Σμιτ, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Φέτος, εκτός από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ, το βραβείο απονεμήθηκε και στην οργάνωση «Plant for the Planet» που έχει φυτέψει εκατομμύρια δέντρα.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πώς προετοιμάστηκε η συμφωνία, λέγοντας ότι «θέλαμε μια συμφωνία υπό τον ΟΗΕ που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία. Μια συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες».
Περιγράφοντας τη διεθνή συγκυρία της περιόδου εκείνης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτό δεν ήταν εύκολο ειδικά σε μια περίοδο που και οι δυο χώρες μας αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν εύκολο σε μια περίοδο εθνικής περιχαράκωσης που έφτασε μέχρι το Brexit. Ή σε μια περίοδο που η Ε.Ε. είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία. Kαι σε μια περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές. Στις χώρες μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Μιλώντας για την ευρύτερη σημασία της συμφωνίας σημείωσε ότι «αποδείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα αντί να καθοδηγείται από τρίτους, να μεταθέτει συνεχώς την επίλυση διαφορών και να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν σημαίνουν τίποτα για τις ζωές των πολιτών. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα των τελευταίων 40 χρόνων».
Αναφερόμενος στην κρίση στο Αφγανιστάν, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Ε.Ε. «να υποστηρίξει τη φιλοξενία Αφγανών από γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες, καθώς και να καθιερώσει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης Αφγανών προσφύγων απευθείας από αυτές τις χώρες στην Ε.Ε., με συγκεκριμένες ποσοστώσεις».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας