• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.9°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.4°C / 20.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 27.8°C
  4 BF
  34%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  4 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.7°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  79%

φωτογραφία αρχείου

Κυβερνητικό σιωπητήριο για τις επαναπροωθήσεις καταγγέλλουν Αρβανίτης - Ψυχογιός

 • A-
 • A+

«Τα συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση του επιχειρησιακού ρόλου της Frontex σε σχέση με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, αποδεικνύουν ότι οι τελευταίες δεν είναι κάποιο υποθετικό σενάριο, αλλά καθημερινά, συστηματικά, φαινόμενα» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και μέλος της Επιτροπής LIBE - Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός.

Οι δυο τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή το πόρισμα του Ευρωκοινοβυυλίου για τις επαναπροωθήσεις, να συζητήσει και να διερευνηθούν οι ευθύνες.

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

«Τα συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση του επιχειρησιακού ρόλου της Frontex σε σχέση με τις παράνομες επαναπροωθήσεις, αποδεικνύουν ότι οι τελευταίες δεν είναι κάποιο υποθετικό σενάριο, αλλά καθημερινά, συστηματικά, φαινόμενα. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι αρνήθηκε να διερευνήσει διεξοδικά τις καταγγελίες, ενώ δεν επιχείρησε να αποτρέψει τέτοιες ειδεχθείς πράξεις, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η έκθεση που ενσωματώνει τις καταγγελίες για τη γενικευμένη πρακτική επαναπροωθήσεων, δεν επιβεβαιώνει τους «βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ισχυρισμούς».

Υπενθυμίζουμε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο έγινε πρόσφατα προσφυγή προβλέπεται να αποφανθεί και για αυτές τις καταγγελίες, τις οποίες η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει ως «αβάσιμες». Είναι η πρώτη φορά που έγινε προσφυγή στο ανώτατο Ευρωπαϊκό δικαστήριο προκειμένου να κρίνει μια καταγγελία υποστηριζόμενη από μεγάλο αριθμό ΜΚΟ, για πολύ σοβαρές παραβιάσεις που σχετίζονται με τη δραστηριότητα ενός Ευρωπαϊκού οργανισμού, που σύμφωνα με την εντολή του, και ιδίως με τον κανονισμό ΕΕ/656/2014, δεν πρέπει να συμμετέχει σε επαναπροωθήσεις και να παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διενήργησε έρευνα με σκοπό να διαλευκάνει τα πολυάριθμα σοβαρά περιστατικά παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων πίσω από τις καταγγελίες. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Δεν έχουμε κλείσει ακόμα με τον ρόλο του επικεφαλής της Frontex, Leggeri, όπως και με τον αντίστοιχο ρόλο των κρατών μελών υποδοχής, που λειτουργούν ως συνεργοί. Και εάν οι ευθύνες στη θάλασσα είναι συχνά δύσκολο να αποδειχθούν, δεν ισχύει το ίδιο και για τα χερσαία σύνορα. Διαφωτιστική εδώ είναι η περίπτωση των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, σχετικά με την οποία πρόσφατα συλλέξαμε αποδεικτικά στοιχεία για βίαιες απωθήσεις και απάνθρωπη, ταπεινωτική μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, συμβάντα στα οποία η Frontex ήταν παρούσα και κατέγραψε. Και για αυτές τις περιπτώσεις, απαιτούμε εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Frontex και τα κράτη-μέλη υποδοχής, ως τώρα επιδίδονται σε ένα παιχνίδι ευθυνών, πετώντας από τη μία πλευρά στην άλλη το μπαλάκι της ευθύνης για εγκλήματα που συμβαίνουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτό. Οι ευθύνες που βαραίνουν την Ευρωπαϊκή Ηγεσία  Von Der Leyen – Σχοινά είναι σαφείς.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα ευρήματα των ερευνών ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων και τις δικαστικές εξελίξεις, τις παραπλανητικές και ανακριβείς δηλώσεις των συνυπεύθυνων και τις νέες καταγγελίες. Δεν θα αφήσουμε να περάσει η πολιτική ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και εκφοβισμού όσων έχουν ταχθεί, ως εργαζόμενοι ή ακτιβιστές, στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στον περιορισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας που προκαλεί η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, να περάσει.

Ζητάμε, αξιοποιώντας και κάθε θεσμικό μέσο που διαθέτουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες ώστε να σταματήσουν οι πρακτικές που αναφέρονται στο πόρισμα και να εφαρμοστούν συλλογικές λύσεις με έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού που θα σέβονται και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και το διεθνές Δίκαιο και δεν θα μετατρέπουν τις χώρες πρώτης υποδοχής σε αποθήκες ψυχών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προειδοποίηση Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις
Βαθιά ανησυχητικό χαρακτηρίζει το ζήτημα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον και ζητά τη διερεύνηση των καταγγελιών, τονίζοντας ότι δεν θα...
Προειδοποίηση Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Αν χρειαστεί, θα ξεκινήσουμε διαδικασία κατά Ελλάδας επί παραβάσει» λέει η Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις
Τη βαθειά ανησυχία της για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών εκφράζει η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε επιστολή έξι ελληνικών οργανώσεων ανθρωπίνων...
«Αν χρειαστεί, θα ξεκινήσουμε διαδικασία κατά Ελλάδας επί παραβάσει» λέει η Γιόχανσον για τις επαναπροωθήσεις
MEDIA
Επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές με την κάλυψη της Frontex
Επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές: Πόρισμα - κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου/ Συνεχίζεται το κυβερνητικό αλαλούμ για την αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων/ Νέες αποκαλύψεις για τον αστυνομικό:...
Επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές με την κάλυψη της Frontex
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Ψυχογιός: «Θέλουμε τα στοιχεία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις»
Για την κακομεταχείρηση των μεταναστών και τον αποκλεισμό τους από ένα σύστημα ισότιμης πρόσβασης σε δικαιώματα μίλησε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, στην Επιτροπή...
Γ. Ψυχογιός: «Θέλουμε τα στοιχεία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναφορά ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την προστασία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων
Με το κείμενο της αναφοράς τονίζουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης θετικών μέτρων για τη διασφάλιση των αναγκών όλων των παιδιών, κάτι που αποτελεί απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας.
Αναφορά ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την προστασία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας