• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 20.7°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.4°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 25.0°C
  5 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.8°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.2°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.4°C / 23.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 25.4°C
  4 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 28.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 20.9°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.5°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.6°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  34%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΚΕ - ΜέΡΑ25 για τους εμβολιασμούς

 • A-
 • A+
«Αν η κυβέρνηση αναζητά ευθύνες για τους μειωμένους ρυθμούς στους εμβολιασμούς, να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη», τονίζει ο Περισσός, θεωρώντας πως τα «δωράκια προς τη νεολαία αποτελούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή της ατομικής ευθύνης» ● «Οι τιμωρητικές διατάξεις για τους ανεμβολίαστους δημιουργούν κοινωνία δύο ταχυτήτων και συνιστούν διχαστικές και αυταρχικές εξαγγελίες» λέει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τη μια η αύξηση των κρουσμάτων και τα έκτακτα μέτρα που αναμφισβήτητα πλήττουν τον τουρισμό (στον οποίο τόσο έχει επενδύσει η κυβερνητική ρητορική), από την άλλη οικογένειες τουριστών που γυρίζουν στα νησιά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, καθώς δεν υπάρχουν ξενοδοχεία για καραντίνα (όπως η οικογένεια στην Αλόννησο, όπου η μητέρα διαγνώσθηκε θετική), τα «δωράκια» από την κυβέρνηση σε νεότερους για να εμβολιαστούν αλλά και οι απειλές απόλυσης προς ανεμβολίαστους εργαζόμενους, όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα σύγχυσης -αν όχι επικινδυνότητας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για «κοινωνικό αυτοματισμό», τον οποίο χρησιμοποιούν Ν.Δ. και πρωθυπουργός, «προκειμένου να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες», και για «κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα μέτρα προστασίας»: «Η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα στους χώρους δουλειάς, για να στηριχθεί ο αναγκαίος εμβολιασμός, είναι το ζητούμενο και όχι η συνέχιση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας», δήλωσε προχθές ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ (ΑΝΤ1).

Τόνισε ότι για την καθυστέρηση των εμβολιασμών ευθύνονται οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων και κρατών για τα εμβόλια και οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες από την πλευρά της κυβέρνησης που προκαλούν συγχύσεις. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά δημιουργούν ανασφάλεια και φόβο, ενώ δίνουν επιχειρήματα στον ανορθολογισμό και στα πρόσφατα συλλαλητήρια. Ειδικά για τον εμβολιασμό υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει εξαντλητική ενημέρωση, προληπτικός ιατρικός έλεγχος και ιατρική επιτήρηση των εμβολιασμένων, που σήμερα δεν γίνονται.

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη νέα εξάπλωση της πανδημίας και το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μετά από 6 μήνες, δεν έχει ακόμα καλύψει την πλειοψηφία του πληθυσμού, εξαιτίας των δικών της παλινωδιών και της υποταγής των διαδικασιών του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιρειών και της Ε.Ε.», είπε ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας.

«Αυτό που επείγει είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Μάλιστα, έχοντας ως πολύ καλή αφορμή το γεγονός ότι η πλειονότητα των συνέδρων και όλων όσοι παρακολούθησαν το 21ο Συνέδριο που ΚΚΕ, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, ήταν εμβολιασμένη, ο ίδιος τόνισε πως «η στάση αυτή ευθύνης του ΚΚΕ συμβαδίζει με τον αγώνα που συνεχίζεται για τη διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Διχαστικές λογικές

»Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η νέα εξάπλωση της πανδημίας, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση για τα εμβόλια και να ορθωθεί τείχος στον ανορθολογισμό κι όχι με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων, με παλινωδίες και με διχαστικές λογικές από μια κυβέρνηση που διακηρύσσει ότι θα ενισχύσει την πολιτική εμπορευματοποίησης και θα κλείσει νοσοκομεία, για να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν τα κοράκια στην υγεία», κατέληξε.

«Αν η κυβέρνηση αναζητά ευθύνες για τους μειωμένους ρυθμούς στους εμβολιασμούς, να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη», είναι και η επίσημη γραμμή του κόμματος, το οποίο ταυτόχρονα θεωρεί τα «δωράκια προς τη νεολαία» ως «την πιο εκφυλισμένη εκδοχή της ατομικής ευθύνης». Τέλος, ως προς υποχρεωτικό εμβολιασμό, η θέση του ΚΚΕ συντάσσεται στο εξής:

«Η υποχρεωτικότητα θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην υγεία και την πρόνοια, κάτω από ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η εξαντλητική και προσωποποιημένη ενημέρωση, ο πλήρως προληπτικός έλεγχος για ενδεχόμενες εξαιρέσεις απ’ τον εμβολιασμό, η υγειονομική επιτήρηση των εμβολιασμένων, η παρακολούθηση και η επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Και, φυσικά, χωρίς αυτή η υποχρεωτικότητα να ανοίγει “παράθυρο” καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων, γενίκευσης ή ευκαιρίας για μέτρα σε βάρος εργαζομένων, στο πλαίσιο και των σημερινών ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας».

«Μητσοτάκης Α.Ε.»

Για τη συσχέτιση του εμβολιασμού με τις απολύσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης: «Για άλλη μια φορά, ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης έρχεται σήμερα να μας πει πως είναι ένας “καλός σπουδαίος λόγος” ο μη εμβολιασμός για να απολυθεί ένας εργαζόμενος από μία ιδιωτική επιχείρηση.

»Αντί δηλαδή η πολιτεία να προστατέψει τους εργαζόμενους από τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες -που ήταν αρκετές εν μέσω πανδημίας-, έρχεται να τους δώσει και τα νομικά επιχειρήματα για να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, ενώ πρότερα έχει φροντίσει να διαμορφώσει και το σχετικό πλαίσιο με τον αντεργατικό νόμο του κ. Χατζηδάκη.

»Ενας καλός και πολύ σπουδαίος λόγος απόλυσης, κ. Γεωργιάδη, της κυβέρνησής σας, είναι η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από σας, για την οποία δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι/ες, αλλά εσείς και παρασιτικά ολιγαρχικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετείτε», κατέληξε.

Ταυτόχρονα, το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως οι αποφάσεις και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα «νέα μέτρα» και τους εμβολιασμούς, καθώς και οι τιμωρητικές διατάξεις για τους ανεμβολίαστους (από τις απολύσεις έως το αν θα μπαίνουν σε καφέ κι εστιατόρια) δημιουργούν μια «κοινωνία δύο ταχυτήτων» και δεν συνιστούν παρά «διχαστικές και αυταρχικές εξαγγελίες» που «δεν είναι μόνο ανατριχιαστικές κοινωνικά (τίποτα λιγότερο από μια κοινωνία απαρτχάιντ), είναι επίσης άδικες και αναποτελεσματικές. Η Μητσοτάκης Α.Ε. προσπαθεί να ρίξει τις δικές της αστοχίες στις πλάτες των πολιτών», τονίζει εν τέλει.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά της «εγκληματικής κυβέρνησης»
«Εδώ και τώρα πρέπει να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, για να βρεθούν και κλίνες, να βρεθεί και προσωπικό, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας» δηλώνει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά της «εγκληματικής κυβέρνησης»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πυρά» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για το ΕΣΥ και την πανδημία
Δύο είναι οι άξονες στους οποίους κινείται η κριτική σχεδόν όλης της αντιπολίτευσης ως προς την κυβερνητική πολιτική για την πανδημία: η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που όλο και σκληραίνουν δίχως κανένα...
«Πυρά» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για το ΕΣΥ και την πανδημία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κερδισμένοι οι λίγοι, καθρεφτάκια για τους πολλούς
Ξεκάθαρα για κερδισμένους και χαμένους κάνει λόγο το ΚΚΕ μετά την «εξειδίκευση» των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ από το υπουργείο Οικονομικών.
Κερδισμένοι οι λίγοι, καθρεφτάκια για τους πολλούς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κρύβετε τις ευθύνες σας πίσω από την κλιματική αλλαγή»
Ενα είναι το κεντρικό μέτωπο της αντιπολίτευσης, και από τη μεριά του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, τώρα: οι πυρκαγιές και το τι θα συμβεί μετά. Και τα δυο κόμματα τονίζουν τόσο την «εγκληματική» κυβερνητική πολιτική...
«Κρύβετε τις ευθύνες σας πίσω από την κλιματική αλλαγή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εντονες αντιδράσεις για την κυβερνητική ολιγωρία
Πολλά τα μέτωπα της καταστροφής, πολλές και οι αντιδράσεις, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός δεν έχει καν πατήσει στα Βίλια αλλά κάνει ανακοινώσεις από το γραφείο του. Αυτή την τελευταία «live μετάδοση» σχολίασε...
Εντονες αντιδράσεις για την κυβερνητική ολιγωρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας