• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.8°C
  0 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 21.0°C
  0 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 21.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 21.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 16.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.1°C / 27.8°C
  1 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 25.7°C
  0 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 21.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στη δημοσιότητα η απόφαση του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ΚΚΕ δημοσίευσε την Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του «Για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και την Κοινωνική Συμμαχία».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην εισαγωγή του κειμένου, «Tο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ εξέτασε τη δουλειά του Κόµµατος στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήµατος και την κοµµατική οικοδόµηση στην εργατική τάξη και καθόρισε κατευθύνσεις για τα επόµενα χρόνια».

Προστίθεται ότι «στην Απόφαση του προηγούµενου Συνεδρίου τέθηκαν επίσης αρκετά σηµαντικά ζητήµατα για τον ρόλο του ΚΚΕ στο εργατικό - λαϊκό κίνηµα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το 21ο Συνέδριο εξέτασε τη νέα κατάσταση, εντόπισε θετικές πλευρές και υποκειµενικές αδυναµίες που απαιτούν ριζική αντιµετώπιση, ώστε να αντιστοιχίσει το Κόµµα τη δράση του µε τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών δυνάµεων, τους στόχους που έχουµε θέσει».

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν: 1) Οι βασικές τάσεις στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας και η σημερινή κατάσταση της εργατικής τάξης, 2) η κατάσταση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνηµα, ο βαθµός οργάνωσης της εργατικής τάξης στα σωµατεία και η συµµετοχή της στην ταξική πάλη συμπεριλαμβανομένης και της πορείας του ΠΑΜΕ «ως πόλου ταξικής συσπείρωσης Οµοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, σωµατείων, συνδικαλιστών µε γραµµή πάλης σε αντικαπιταλιστική - αντιµονοπωλιακή κατεύθυνση» και 3) η επεξεργασία της πείρας από την κοινή δράση εργατικών σωµατείων µε µαζικές οργανώσεις των λαϊκών στρωµάτων των αυτοαπασχολούµενων της πόλης και των βιοπαλαιστών αγροτών, γενικότερα της προσπάθειας να διαµορφωθούν οι προϋποθέσεις της κοινωνικής συµµαχίας τους».

«Το Συνέδριο µελέτησε βασικές τάσεις εξέλιξης της ταξικής διάρθρωσης στην Ελλάδα, σε επίπεδο 20ετίας, µε κεντρικό στόχο να προσανατολιστεί καλύτερα και πιο εύστοχα η δουλειά του Κόµµατος στην εργατική τάξη. Αποφάσισε τη συνέχιση της µελέτης και την έκδοσή της, ώστε να κατανοηθούν πλευρές που διαµορφώνουν τη γενικότερη κατάστασή της, αλλά και να προσδιοριστούν µε µεγαλύτερη ακρίβεια τα τµήµατα της µισθωτής εργασίας που ανήκουν στην εργατική τάξη ή την προσεγγίζουν. Μελέτησε τις στρατηγικές ιεραρχήσεις στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ και την επίδρασή τους, τις συνέπειες, άµεσες ή µακροπρόθεσµες, στην εργατική τάξη και τους εν δυνάµει συµµάχους της» σημειώνει η Απόφαση στην οποία επίσης προσδιορίζονται συγκεκριμένοι κλάδοι που αποκτούν αυξημένη σημασία το επόμενο διάστημα.

Στο κεφάλαιο της Απόφασης «Η πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος» τονίζεται ότι «το ΚΚΕ συνέβαλε καθοριστικά ώστε ένα σηµαντικό τµήµα της εργατικής τάξης να αντιστέκεται και να δείχνει εξαιρετικά στοιχεία αντοχής, κράτησε ζωντανή την αξία της αγωνιστικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, συγκρότησε δυνάµεις, ανασύνταξε συνδικάτα, διαπαιδαγώγησε µια νέα γενιά αγωνιστών µε γραµµή ενάντια στους καπιταλιστές, στο κράτος και τους µηχανισµούς του, στις ιµπεριαλιστικές συµµαχίες τους».

«Προσδιορίζουµε το βασικό περιεχόµενο της ανασύνταξης του εργατικού κινήµατος ως την προετοιµασία και ανάπτυξη της ικανότητας δράσης του να αντιπαρατεθεί µε αποφασιστικότητα και αποτελεσµατικότητα, σε συµµαχία µε τα λαϊκά τµήµατα των αυτοαπασχολούµενων της πόλης και της υπαίθρου που παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενάντια στην ενιαία επεξεργασµένη στρατηγική του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής εξουσίας. Η δράση µας να αντιστοιχίζεται µε το στρατηγικής σηµασίας καθήκον της ανασύνταξης» αναφέρει η Απόφαση.

 

Υπογραμμίζει επίσης ότι «Οι δύο δρόµοι ανάπτυξης, ή για το κεφάλαιο ή για τον λαό, θα είναι η βασική γραµµή αντιπαράθεσης και το επόµενο διάστηµα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνηµα, βρίσκοντας την έκφρασή της σε κάθε κλάδο. Με επίκεντρο τους κλάδους στρατηγικής σηµασίας, απαιτείται µια πιο σταθερή, επίµονη, σχεδιασµένη δράση κατά κλάδο, µε εξειδικευµένη γραµµή κατά χώρο και σωµατείο, µε στόχο τη συσπείρωση δυνάµεων, την αλλαγή του συσχετισµού και την οικοδόµηση γερών Κοµµατικών Οργανώσεων».

Σε άλλα σημεία της η Απόφαση τονίζει ότι αποτελεί «κρίσιμο στοιχείο της ανασύνταξης η πορεία του ΠΑΜΕ και η διεύρυνση των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνει» καθώς και ότι είναι «βασικό καθήκον για την ανασύνταξη η άνοδος του βαθµού οργάνωσης της εργατικής τάξης»

'Αλλα κεφάλαια της Απόφασης του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αφορούν στην «Παρέμβαση του Κόμματος στους συμμάχους της εργατικής τάξης και την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας», στην «Δράση των κομμουνιστριών στο ριζοσπαστικό Γυναικείο Κίνημα (ΟΓΕ)», και στην «Δουλειά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τους νέους και τις νέες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών»

«Το ΚΚΕ αναλαµβάνει µεγάλα καθήκοντα για την ανασυγκρότηση του κινήµατος της εργατικής τάξης, για τη συγκρότηση της κοινωνικής συµµαχίας. Το 21o Συνέδριο εκτιµά ότι µαζί µε τις αρνητικές εξελίξεις υπάρχουν ταυτόχρονα κι εφεδρείες στο κίνηµα, διάφορες εστίες αντίστασης που πρέπει να βοηθήσουµε εµείς να βγουν στην επιφάνεια και να εκφραστούν µε δυναµισµό. Μεγαλώνει η ευθύνη του Κόµµατος, όλων των µελών και στελεχών µας» τονίζεται στον Επίλογο της Απόφασης του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και καταλήγοντας υπογραμμίζεται:

«Το χάσµα ανάµεσα στο πώς µπορεί να ζει σήµερα ένας εργαζόµενος και στο πώς τελικά ζει όλο και µεγαλώνει. Σήµερα, πλέον, στον 21ο αιώνα, η µελετηµένη πείρα µαζί µε την ίδια την αντικειµενική εξέλιξη των κοινωνιών µπορούν να µας οδηγήσουν στη νέα κοινωνία, αν οι λαοί το βάλουµε στόχο, αν αποφασίσουµε να δείξουµε την πραγµατική µας δύναµη. Ο λαός δεν έχει δοκιµάσει ακόµα τη δύναµή του, εποµένως δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση για την αποτελεσµατικότητα των αγώνων: Προέχει η προετοιµασία δυνάµεων για την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση.

Μέσα στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, µέσα στον αγώνα ενάντια στον ιµπεριαλιστικό πόλεµο και τη συµµετοχή της χώρας µας στις ιµπεριαλιστικές ενώσεις και σχεδιασµούς, µπορούµε να βρούµε κοινό βηµατισµό µε χιλιάδες εργαζόµενους, µπορούµε να δηµιουργήσουµε ρωγµές στο σηµερινό σάπιο εκµεταλλευτικό σύστηµα, στον συµβιβασµό και τη µοιρολατρία, µπορούµε να συγκροτήσουµε µια µεγάλη κοινωνική συµµαχία, όχι µόνο για να διεκδικήσουµε ανακούφιση από τα σηµερινά οξυµένα προβλήµατα, αλλά και για να διαµορφώσουµε προϋποθέσεις για τη ριζική ανατροπή, τον σοσιαλισµό - κοµµουνισµό».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ιστορία του ΚΚΕ μέσα από τα συνέδριά του
Πώς καθορίστηκε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο του κόμματος από το 1ο Συνέδριο του τότε ΣΕΚΕ στον Πειραιά μέχρι τη μετονομασία του σε ΚΚΕ. Από την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη μέχρι την καθαίρεσή του. Από...
Η ιστορία του ΚΚΕ μέσα από τα συνέδριά του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το 20ό Συνέδριο φέρνει την «Κοινωνική Συμμαχία»
Το 20ό Συνέδριο του κόμματος ξεκινά σήμερα το πρωί και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Απριλίου. Ενα συνέδριο που βρίσκει τον Περισσό να αναζητά τους τρόπους να συγκροτήσει αποτελεσματικά...
Το 20ό Συνέδριο φέρνει την «Κοινωνική Συμμαχία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νους – Καρδιά – Οργανωτής της πάλης για Σοσιαλισμό»
Στο επίκεντρο του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή, βρίσκονται οι εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ, το...
«Νους – Καρδιά – Οργανωτής της πάλης για Σοσιαλισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κουτσούμπας: Με αισιοδοξία και ατσάλινη θέληση προχωράμε στον 21ο αιώνα
Την έναρξη του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, κήρυξε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου στο Κλειστό Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.
Κουτσούμπας: Με αισιοδοξία και ατσάλινη θέληση προχωράμε στον 21ο αιώνα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου θα γίνει στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, μόνο με προσκλήσεις, όπου θα γίνει και η κεντρική ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ολα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας