• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 23.4°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 18.7°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 21.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 21.6°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 22.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  83%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Πολιτική Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

 • A-
 • A+

Στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ (25 - 27 Ιουνίου), υπερψηφίστηκε ομόφωνα Πολιτική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο. Αναφέρουμε τα κύρια στοιχεία της, ενδεικτικά σε κάθε άξονα που έθεσε το Κόμμα μέσω της Π.Α.:

■ Για τη διεύρυνση των δεσμών του Κόμματος με τις λαϊκές δυνάμεις: δημιουργία μαχητικών πυρήνων του Κόμματος και της ΚΝΕ παντού, μαζική ανανέωση των γραμμών με νέες στρατολογίες από την εργατική τάξη, οικοδόμηση πολλών νέων ΚΟΒ του Κόμματος, κλιμάκωση της πάλης κ.ά.

■ Για το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και τη νέα όξυνση των αντιφάσεών του: «Η κυριαρχία του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο, με την ιστορικά προσωρινή νίκη του με τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στα τέλη του 20ού αιώνα, δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τη βασική του αντίθεση και τη σήψη. Η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου εκδηλώθηκε –νωρίτερα λόγω πανδημίας από ό,τι αρχικά αναμενόταν– σχεδόν σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, με συνέπεια να οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών».

■ Για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Η θέση της Ελλάδας στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή καθορίζεται από την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης με περισσότερες απαιτήσεις για αναβάθμιση της συμμετοχής της στη λεία και τη μοιρασιά, που είναι συνέχεια της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εσωτερικό της χώρας. Επιθετικές βλέψεις έχει και η αστική τάξη της Τουρκίας, το κράτος της οποίας σε σχέση με την Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις, τους νέους και τις νέες, να δυναμώσουν την πάλη τους πολύμορφα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες του, να σημαδέψουν την καρδιά του προβλήματος, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, να αγωνιστούν για να μη χύσουν ο λαός και τα παιδιά του το αίμα τους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., των ΗΠΑ».

■ Για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία: Ενάντια στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» της Ν.Δ. είτε στο «Ελλάδα+» του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ απαντά πως «στον αντίποδα της επίθεσης του κεφαλαίου, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση πρωτοπόρων εστιών αντίστασης και αντεπίθεσης. Η αντεπίθεση, πέρα από τις μορφές πάλης και τα αιτήματα - διεκδικήσεις, πρέπει να εξελίσσεται σε πανελλαδικά συντονισμένο, ενιαίο –στην πορεία– κίνημα, με την έννοια των κοινών θέσεων και στόχων διεκδίκησης, κίνημα με αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, ενάντια στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, με πανελλαδικά, ενιαία αιτήματα».

■ Για την όξυνση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης για τον απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων: «Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούµενοι, οι αγρότες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, οι νέοι και οι νέες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες προσπάθειες χειραγώγησης, παραπλάνησης, καλλιέργειας της μοιρολατρίας και των αυταπατών, με τη διάδοση από τη μια κοσμοπολίτικων ουτοπικών αντιλήψεων ή από την άλλη εθνικιστικών, ρατσιστικών και αντικομμουνιστικών θέσεων. Το ΚΚΕ έχει ευθύνη με όλες του τις δυνάμεις να διεξάγει ολοκληρωμένα, αποτελεσματικά, τεκμηριωμένα ιδεολογική - πολιτική πάλη και δίχως να υποτιμά τον εξαιρετικά αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, επεξεργάζεται την εξειδίκευση της στρατηγικής για την ανάπτυξη του ταξικού αγώνα σε όλα τα επίπεδα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νους – Καρδιά – Οργανωτής της πάλης για Σοσιαλισμό»
Στο επίκεντρο του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή, βρίσκονται οι εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ, το...
«Νους – Καρδιά – Οργανωτής της πάλης για Σοσιαλισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου θα γίνει στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, μόνο με προσκλήσεις, όπου θα γίνει και η κεντρική ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ολα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για ένα... τρύπιο ευρώ
Η θέση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα έπληττε τον λαό εξανεμίζοντας το λαϊκό εισόδημα, προκάλεσε την μήνιν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑ.Ε., οι οποίες επιτέθηκαν πολιτικά στο ΚΚΕ, ενώ σε δεύτερο...
Για ένα... τρύπιο ευρώ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μια μαύρη επέτειος»
Στην ημερίδα του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. του κόμματος Δημ. Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για τον λαό, ιδιαίτερα για τους πιο νέους να μάθουν πολλά από την...
«Μια μαύρη επέτειος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Πρωτομαγιά με νέους αγώνες
H Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το Κόμμα. Καταρχάς, ανήμερα 1η του Μάη, στις 10.30 στο Σύνταγμα, θα γίνει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ όπου θα κάνει δηλώσεις και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ,...
ΚΚΕ: Πρωτομαγιά με νέους αγώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας