• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 29.6°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 29.3°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.9°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 28.7°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 24.4°C / 30.4°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.8°C
  0 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.9°C / 28.9°C
  0 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.5°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 27.8°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 30.0°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  30%
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τσίπρας: Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το αντίδοτο στον διχασμό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τα απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να γίνουν αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Economist. Παράλληλα έστειλε μήνυμα  κοινωνικής αλληλεγγύης, χαρακτηρίζοντας την ως «τη δύναμη που έχουμε μέσα μας για να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη». 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις αλλά με τις πλατύτερες δυνατές συναινέσεις. 

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ο καλύτερός μας εαυτός

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ο καλύτερός μας εαυτός Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ προβλέπει ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021, θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023. Πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια, που ισοδυναμεί με 16 δισ. ευρώ και την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας. Το σχέδιο της κυβέρνησης που συντάχθηκε εντελώς κρυφά από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια και η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Και δεν υπάρχει ίσως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το λάθος δρόμο στον οποίο επιμένει να μας σέρνει ο κ. Μητσοτάκης από το σχέδιό του για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ένα μνημείο ερασιτεχνισμού, που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων. Κρούουμε, εδώ και καιρό, τον κώδωνα του κινδύνου για το σχέδιο αυτό. Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε. Αν κάποιος μπορούσε να συμπυκνώσει σε μια φράση το πού είμαστε και το πού πρέπει να πάμε, δεν θα έβρισκε καλύτερη από τον τίτλο του φετινού Roundtable του Economist: «Από την κοινωνική αποστασιοποίηση, στην κοινωνική αλληλεγγύη». Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σήμερα το αντίδοτο τόσο στην απόγνωση, τον ατομισμό αλλά και τον διχασμό. Είναι ο καλύτερός μας εαυτός. Η δύναμη που έχουμε μέσα μας, κάθε πολίτης αυτής της χώρας, για να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη, για να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή. Ομιλία στο 25ο ετήσιο συνέδριο του Economist.

Posted by Alexis Tsipras on Friday, July 9, 2021

Μιλώντας για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανέφερε ως ένα από τα θεμέλιά της την εργασία, επισημαίνοντας ότι οι καλύτερες συνθήκες εργασίας θα έρθουν μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες και την ενίσχυση των Ελεγκτικών Μηχανισμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός ισχυρού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και το ασφαλιστικό σύστημα. Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για:

 • ένα νέο ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό, με καλούς μισθούς στους νέους γιατρούς ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό, με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
 • ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενισχύει το δημόσιο σχολείο και ένα σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια που δεν θα πετά όπως σήμερα 25.000 μαθητές εκτός για να τους στείλει στα ιδιωτικά κολέγια.
 • ένα σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης με επαρκείς πόρους και άρτιο σχεδιασμό για να υπάρχει ένα μόνιμο δίκτυ προστασίας για κάθε πολίτη που ζει σε αυτή τη χώρα.
 • ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο που δεν θα είναι τζόγος, όπως αποπειράται να το μετατρέψει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά θα τιμά και θα προστατεύει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής των εργαζόμενων πολιτών.

Στον τομέα της οικονομίας μίλησε για διαγραφή μέρους οφειλών και ευνοϊκός διακανονισμός για τις υπόλοιπες, προστασία πρώτης κατοικίας, καθώς και νέο πλαίσιο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τραπεζικές οφειλές. Έκανε λόγο και για φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα. 

Ως τελευταία μεγάλη πρόκληση ανέφερε τη θεσμική εξέλιξη της χώρας, ως μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατία. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι: 

 • Είναι αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και η ενίσχυση των πολιτικών ενσωμάτωσης.
 • Είναι αυτονόητο ότι όλα τα ζευγάρια ετερόφυλα ή ομόφυλα έχουν τα ίδια δικαιώματα.
 • Είναι θεμελιώδης η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
 • Είναι θέμα αρχής να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη χώρα στην έμφυλη κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία.

Συνοψίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε με νόημα ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σήμερα το αντίδοτο τόσο στην απόγνωση, τον ατομισμό και τον διχασμό. «Είναι ο καλύτερος μας εαυτός», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολομέτωπη επίθεση

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το «παράλληλο σύμπαν που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής, αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη» απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023. Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή των 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια ισοδυναμεί με 16 δισ. ευρώ, τα οποία «θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού». Αυτό θα γίνει με άμεση κατάργηση όλων των μέτρων στήριξης προς πάσα κατεύθυνση, καθώς και με μια εκρηκτική αύξηση των εσόδων από τη φορολογία.

Επίσης, χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ως «μνημείο ερασιτεχνισμού, που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων». Όπως υποστήριξε, «ο μόνος λόγος της εμμονής της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία ελάχιστων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

Όσο για το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις και τις ενστάσεις της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι από τη χρηματοδότηση θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Αφού επισήμανε ότι τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, και ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, τόνισε πως «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για παντελή έλλειψη διαφάνειας».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «Ελλάδα+» του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρουσίασε μια μεγάλη δέσμη έργων και μεταρρυθμίσεων που μπορούν να γίνουν με την αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ● Εμφαση στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των...
Η «Ελλάδα+» του Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
Τι προβλέπει η κοστολογημένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα της πανδημίας ● Ζοφερή η εικόνα της αγοράς όπως την παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ● Αλέξης Τσίπρας:...
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τρεις άξονες για την οικονομία
Κωδικός: επανεκκίνηση! Στους ρυθμούς της παρουσίασης του προγράμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κινείται από σήμερα η...
Τρεις άξονες για την οικονομία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Δραγασάκης: «Ο πρωθυπουργός φορτώνει στους πολλούς την εύνοια προς τους λίγους»
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι «προκλητικά, άνισα και μεροληπτικά», σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τόνισε πως «βαθαίνουν και εδραιώνουν ανισότητες».
Γ. Δραγασάκης: «Ο πρωθυπουργός φορτώνει στους πολλούς την εύνοια προς τους λίγους»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανησυχία και ανασφάλεια στο πρώτο σχολικό κουδούνι
Κριτική στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο έναρξης λειτουργίας των σχολείων με τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊὀ.
Ανησυχία και ανασφάλεια στο πρώτο σχολικό κουδούνι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του Athens Pride
Kατά των διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα λίγες ώρες πριν τη σημερινή πορεία του Athens Pride.
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του Athens Pride

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας