• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.6°C
  5 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.5°C
  3 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.8°C
  4 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 19.8°C
  0 BF
  99%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

KKE: το 21ο Συνέδριο και η επόμενη ημέρα

 • A-
 • A+
Οι θέσεις του κόμματος για τους κινδύνους στην αντιμετώπιση καινούργιων ζητημάτων που θέτει η επικαιρότητα, όπως διατυπώθηκαν από την Κ.Ε. και στελέχη οργανώσεων.

Αν και απ’ όσα παρακολουθήσαμε δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα έως τώρα πολιτικά προτάγματα ή στη γραμμή του κόμματος, σύμφωνα με το ίδιο, ωστόσο, τόσο η όλη προσυνεδριακή διαδικασία όσο και οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου (ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα) «έδειξαν ένα κόμμα μαχητικό, ενωμένο, αποφασισμένο να φέρει σε πέρας τα δύσκολα καθήκοντα της περιόδου». Πράγματι, η καθοδηγητική ισχυροποίηση ήταν κάτι που συζητήθηκε ως μία «ανάγκη από τα κάτω».

Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Χρηστίδης, από την Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τον βαθμό οργάνωσης της εργατικής τάξης στην περιοχή, μίλησε για σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη σύνθεσή της και αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που προκύπτουν, ενώ επικεντρώθηκε στο πώς δούλεψαν οι κομματικές δυνάμεις στα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική: «Κάθε βήμα που κάνουμε, γεννά δυνατότητες αλλά και νέα ζητήματα προς επίλυση», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας παραδείγματα για το πώς και η δράση του αντιπάλου γεννά την ανάγκη για καλύτερη επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν την παρέμβαση του κόμματος», είπε συγκεκριμένα. Από τη μεριά του, ο κ. Γιωργος Στεφανάκης, από την Οργάνωση της Αττικής, μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της παρέμβασης του κόμματος στο κίνημα, ώστε να επιδρά η πολιτική του ΚΚΕ σε περισσότερους εργαζόμενους (φέρνοντας παραδείγματα από τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού).

Για τον χώρο της Υγείας, μίλησε ο Γιώργος Σιδέρης (επίσης από την Οργάνωση Αττικής), λέγοντας πώς οι δυνάμεις του κόμματος μπήκαν μπροστά διεκδικώντας μέτρα προστασίας, προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ενώ επεσήμανε τη σημασία που έχει για το Κόμμα η κατοχύρωση θέσεων στο κίνημα, φέρνοντας το παράδειγμα της ΟΕΝΓΕ. Από την Οργάνωση Δυτικής Ελλάδας ο Σωτήρης Παρίσης μίλησε για «τη μάχη με τη σαπίλα και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό», αναφερόμενος στη «μάχη για αλλαγή συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας», επισημαίνοντας πως «ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης παραμένει χαμηλός».

«Iδεολογικό υπόβαθρο»

Η Κ.Ε. του κόμματος στην τελική ομιλία επεσήμανε πως «η ίδια η επικαιρότητα αντικειμενικά θέτει μπροστά σε όλο το κόμμα, σε όλες τις οργανώσεις, κάθε μέρα, κάθε ώρα, καινούργια ζητήματα» και πως η αντιμετώπισή τους «υπάρχει κίνδυνος να μείνει στα λόγια και στις αποφάσεις μας, μόλις τελειώσουν οι εργασίες του συνεδρίου μας. Κι αυτό μπορεί να γίνει, εάν δεν το αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και συγκεκριμένα πρακτικά, αμέσως μετά τις συνδιασκέψεις και το συνέδριο, χωρίς να περιμένουμε. Να το αντιμετωπίσουμε δηλαδή, εν θερμώ, μέσα από την ίδια την καθοδηγητική δουλειά, μέσα από τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων και των ΚΟΒ (σ.σ. Κομματικές Οργανώσεις Βάσης), όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Στη ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «το 21ο Συνέδριο, μαζί με τις επεξεργασίες των προηγούμενων συνεδρίων για το πρόγραμμα του κόμματος και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, δίνει αναλυτικές κατευθύνσεις, αναδεικνύει ασφαλιστικές δικλίδες για το κύριο, για το πώς συνεχώς η δράση του κόμματος θα εντάσσεται στην πάλη για την εργατική εξουσία». Είπε πως «η αυτοκριτική της Κ.Ε. στις θέσεις συνέβαλε να δουν και πολλά στελέχη του κόμματος τον εαυτό τους σε αυτήν». Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ιδεολογικής δουλειάς και ανέδειξε αυτό για το οποίο πολλοί αναρωτιούνται (εκτός κόμματος κυρίως), γιατί το κόμμα δεν συμβάλλει σε κυβερνητική εναλλαγή στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Πάνω σε αυτό πήρε θέση η ίδια η Κ.Ε., λέγοντας πως «είναι δύσκολο να κατανοηθεί ευρύτερα η θέση του κόμματός μας για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, εάν δεν στηριχθεί η προπαγάνδα μας γενικότερα, με τη θεωρητική γνώση και κατανόηση της σχέσης οικονομίας και πολιτικής, όπου η οικονομία είναι το πρωτεύον στοιχείο. Χρειάζεται, συνεπώς, στη βάση αυτού, να εξηγήσουμε πειστικά γιατί δεν υπάρχουν καθαρόαιμες περιοριστικές ή επεκτατικές πολιτικές διαχείρισης.

Να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη ότι γι’ αυτό π.χ. και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπερασπιστεί το μνημόνιο που ψήφισε και τα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε επί 4 και πλέον χρόνια ως κυβέρνηση. Οπως ακριβώς σήμερα η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. κοκορεύεται για την κεϊνσιανή πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζει, που το προηγούμενο διάστημα την εξόρκιζε», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε συνεδρίασή της εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη - ίδιο αριθμό μελών δηλαδή με πριν. Το νέο όργανο φέρει δύο αλλαγές στα πρόσωπα. Κατά τα άλλα...
Το νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογή νέας Κ.Ε. με... νέους
Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ). Παρασκευή και Σάββατο έγινε συζήτηση...
Εκλογή νέας Κ.Ε. με... νέους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νους – Καρδιά – Οργανωτής της πάλης για Σοσιαλισμό»
Στο επίκεντρο του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή, βρίσκονται οι εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ, το...
«Νους – Καρδιά – Οργανωτής της πάλης για Σοσιαλισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξεκίνησε το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Ο γ.γ. της Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας, χθες, στο Παλέ του Γαλατσίου με τη συμμετοχή εκατό κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον...
Ξεκίνησε το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου θα γίνει στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, μόνο με προσκλήσεις, όπου θα γίνει και η κεντρική ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ολα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας