• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.7°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.0°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πρώτες ζυμώσεις με ορίζοντα το συνέδριο

 • A-
 • A+
Υστερα από δύο χρόνια... απομόνωσης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και σκέψεων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ξεκινά σήμερα με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ● Στο μυαλό του προέδρου βρίσκεται η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού, σύγχρονου, αριστερού και «πράσινου» προγράμματος με εφαρμόσιμες προτάσεις.

Σήμερα στις 8 το βράδυ με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ανοίγει η αυλαία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής. Η συνδιάσκεψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια που τα στελέχη του κόμματος θα ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις σε τέτοιας μεγάλης κλίμακας εκδήλωση και με δεδομένο το γεγονός ότι ο χρόνος του πολυπόθητου συνεδρίου δεν έχει ακόμα οριστεί.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, και στις τοποθετήσεις στελεχών πρώτης γραμμής που είτε έχουν διαφωνήσει είτε έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη γραμμή του κόμματος σε μια σειρά από θέματα κατά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση και μένει να διαπιστωθεί αν και πώς θα τις εκφράσουν αλλά και τι απαντήσεις θα λάβουν.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη σημασία έχει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα το βράδυ, καθώς εκεί θα φανούν οι διαθέσεις του για την παρούσα συγκυρία αλλά και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ανατρέχοντας ωστόσο κανείς σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού για μια σειρά από καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί και να οριοθετήσει το πλαίσιο της παρέμβασής του.

Ειδικότερα, σε όλες τις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών παρουσιάσεων του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναλύθηκαν πτυχές του προγράμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως οδεύει στη συνδιάσκεψη έχοντας στο μυαλό του ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, αριστερό και «πράσινο» πρόγραμμα με ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, το οποίο ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας. Στόχους αποτελούν πάντα το αίτημα για κυβερνητική αλλαγή και η προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, κάτι που έχει επικαλεστεί αρκετές φορές ο ίδιος, το τελευταίο διάστημα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η συζήτηση επί του προγράμματος, που ουσιαστικά αποτελεί και τον λόγο της συνδιάσκεψης, δεν βασίζεται πάνω σε αοριστολογίες και απλή επιχειρηματολογία, αλλά σε προγραμματικές δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο την άμεση υλοποίησή τους με την αλλαγή διακυβέρνησης. Δεσμεύσεις που κινούνται σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από εκείνο των πολιτικών που εφαρμόζει η Ν.Δ. και οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική πολιτική διακυβέρνησης της χώρας. Ποιες είναι αυτές;

■ Αρχίζοντας από την παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα κι Εργασία» που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Δραπετσώνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε αφενός για την κατάργηση του εργασιακού νομοσχεδίου της Ν.Δ. που κονιορτοποιεί και εργασιακές σχέσεις και αφετέρου για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και στην εφαρμογή του 35ωρου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, χωρίς μείωση μισθού. Τις δεσμεύσεις αυτές αλλά και άλλες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να τις εκφράσει και ενώπιον των βιομηχάνων της χώρας, την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

■ Ισχυρό ατού στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ και η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, μακριά από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συνεργασίες μέσω ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση. Είναι η λεγόμενη επαναφορά του κοινωνικού κράτους, που αποτελεί κι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Κεραμέως για τους εισακτέους.

■ Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δεν νοείται επανεκκίνηση της οικονομίας, αν δεν υπάρξει ρύθμιση αυτού του προβλήματος που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, καθώς το χρέος αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο του κόμματος για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο του και να χρηματοδοτήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες έχει αποκλείσει όλο αυτό το διάστημα.

■ Και, βέβαια, από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η Πράσινη Μετάβαση, καθώς οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισή της βασίζεται στη λογική της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και στο πράσινο «αποτύπωμα» σε κάθε βιομηχανική δραστηριότητα προς όφελος του κλίματος και της κοινωνίας.


Το πρόγραμμα

 Παρασκευή, 2 Ιουλίου

Εναρξη στις 8 το βράδυ με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή, ενώ οι σύνεδροι από την περιφέρεια θα συμμετέχουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

 Σάββατο, 3 Ιουλίου

10.00-16.00: Στρογγυλά τραπέζια που αφορούν τις εξής θεματικές:

1. Οικονομία
2. Περιβάλλον
3. Εργασία
4. Κοινωνικό κράτος
5. Πολιτισμός
6. Kράτος - θεσμοί - δημοκρατία

17.30-22.30: Ολομέλεια προγραμματικής συνδιάσκεψης - ομιλίες (ψηφιακά)

 Κυριακή 4 Ιουλίου

10.00-14.00: Ολομέλεια προγραμματικής συνδιάσκεψης-ομιλίες
14.00-18.00: Συμπεράσματα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριο
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που αρχίζει την Πέμπτη το απόγευμα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υπό τη βαριά σκιά των προτάσεων Τσίπρα
Συνεδριάζει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ● Θα συζητηθούν θέματα της επικαιρότητας ● Τοξικό κλίμα εν όψει συνεδρίου ● Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Υπό τη βαριά σκιά των προτάσεων Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανοίγει βηματισμό για το 3ο Συνέδριο
Ολοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν σε μια σειρά επιδίκων, όπως είναι π.χ. η διεύρυνση του κόμματος ή η αναγκαιότητα της εκλογικής νίκης στις επόμενες εκλογές. Διαφωνούν όμως στον τρόπο επίτευξής τους.
Ανοίγει βηματισμό για το 3ο Συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης αν δεν γίνουν δύο σημαντικές διορθώσεις στα άρθρα που αφήνουν εκτός συμφωνίας την ΑΟΖ, αλλά και ανοιχτό «παράθυρο» για την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων...
Οι δύο ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα Τσίπρα σε «ενωτικό» συνέδριο
Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με 11 στελέχη από όλες τις τάσεις ● Στο Πολιτικό Συμβούλιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον χρόνο, τη διαδικασία και τις παραμέτρους του συνεδρίου.
Κάλεσμα Τσίπρα σε «ενωτικό» συνέδριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας