• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.2°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 6.2°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.0°C / -2.1°C
  5 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 2.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.7°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 5.3°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / 1.0°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 3.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  3 BF
  47%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κοινωνικό συμβόλαιο ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά

 • A-
 • A+
Το πρόγραμμα του κόμματος για τον τομέα της εργασίας, το οποίο κινείται στον αντίποδα του εκτρώματος Χατζηδάκη, παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στα Λιπάσματα Δραπετσώνας ● Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξήλωμα του 8ωρου, νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για τον τομέα της εργασίας παρουσίασε, χθες βράδυ, από τον πολυχώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των δράσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης μετά την πανδημία. Και αυτό, όπως και τα αντίστοιχα προηγούμενα για τη δημόσια υγεία, την πορεία της οικονομίας, το περιβάλλον, εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ της πολιτείας και της κοινωνίας, με απώτερο στόχο τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια για τον κόσμο της εργασίας.

Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. έρχεται ακριβώς στον αντίποδα του νέου εργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη και προβλέπει σειρά ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση της εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ αποσκοπεί σε ανάπτυξη και ευημερία όχι για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά για το σύνολο της εργαζόμενης κοινωνίας.

Στην εισαγωγή της παρουσίασης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινωνία που επιχειρεί να βγει από τον εφιάλτη της πανδημίας και για τη χρονική περίοδο που επέλεξε η κυβέρνηση να ψηφίσει το αντεργατικό νομοσχέδιο: «Επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δισ. ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οδηγούμαστε σε μια κοινωνία που θα παλεύει για την επιβίωση και μόνο, «που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα πρέπει να νιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ, προνομιούχος έναντι αυτού των 400».

Οπως είπε, «ακόμα και στην καρδιά του δυτικού καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για το τέλος του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και την ανάγκη αύξησης των μισθών», ενώ επισήμανε ότι μέσα στην πανδημία ήδη 17 χώρες της Ε.Ε. έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Οι πέντε αρχές

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για την εργασία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αναφέρθηκε στις πέντε αρχές του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας που δεν είναι άλλες από τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τα κάτωθι:

■Ριζικές θεσμικές τομές, ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά δικαιώματά τους όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.

■Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες, με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.

■Ενταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.

■Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.

■Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

■Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωσή τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.

■Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση, με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αφού για άλλη μια φορά δεσμεύτηκε για μελλοντική κατάργηση του νόμου της Ν.Δ., αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις, ανακοινώνοντας την αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με πλήρη επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Αλλά και επίσης:

● την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων χωρίς το προαπαιτούμενο της κάλυψης ποσοστού πλέον του 50% των εργαζομένων,

●την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και την αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων με επαναφορά της διοικητικής έγκρισής τους, η οποία κρίθηκε από το Δικαστήριο της Ε.Ε. ότι είναι καθαυτή συμβατή με το δίκαιο της Ενωσης,

● την προστασία των εργαζομένων στην πράξη, με ένα ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με σημαντικό αριθμό προσλήψεων, ώστε να φτάσει τα 1.500 στελέχη, για πολλαπλάσιο αριθμό ενεργών επιθεωρητών εργασίας στον δρόμο διαρκώς και στους δύο κλάδους επιθεώρησης και

● την καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, με τη δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

▶ Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης.

▶ Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας.

▶ Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους.

Επί τάπητος το 35ωρο και η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 40 στις 35 ώρες, χωρίς μείωση μισθών, εντάσσοντας το μέτρο στον άξονα της αξιοπρέπειας των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή, που στοχεύει να εξαλείψει τη λογική τού «ζω για να εργάζομαι κι εργάζομαι για να ζω». Παράλληλα, προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως επίσης και τα εξής:

● Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα

● Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό

● Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα

● Ενίσχυση του ΟΑΕΔ

● Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες

● Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σαρωτικές αλλαγές από τον Αλέξη Τσίπρα
Με μια κίνηση αιφνιδιασμού πρότεινε ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από τη βάση • Η πρόταση πέρασε με 28 ψήφους υπέρ και 11 κατά • «Να ανοιχτούμε στον κόσμο», το μήνυμα Τσίπρα • Οι αντιδράσεις...
Σαρωτικές αλλαγές από τον Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η κυβέρνηση πολώνει το κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ
«Μείζον ζήτημα δημοκρατίας» εγείρουν «οι απειλές Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ.» υποστήριξε ο Γ. Οικονόμου και προτίμησε να μην απαντήσει για το επεισόδιο στο Μοσχάτο
Η κυβέρνηση πολώνει το κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θετικός στον ιό ο Αλέξης Τσίπρας
Πληθώρα μηνυμάτων για ταχεία ανάρρωση ● Ευχές μέσω twitter από τον πρωθυπουργό ● Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον οργανωτικό τραγέλαφο με τα self tests των μαθητών
Θετικός στον ιό ο Αλέξης Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κύκλος επαφών Τσίπρα για την πανδημία
Μια πρώτη προσέγγιση με τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων του Κοινοβουλίου -πλην του Κυριάκου Βελόπουλου- θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Κύκλος επαφών Τσίπρα για την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας