• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.2°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.2°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 15.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.5°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 15.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

 • A-
 • A+
Τη δημιουργία μιας νέας μεταρρυθμιστικής και ευρωπαϊκής παράταξης της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας προτείνει η πολιτική απόφαση των Κινήσεων Πολιτών, εκτιμώντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπορεί να αρθρώσει έναν σύγχρονο προοδευτικό λόγο.

Tην ανάγκη ιδεολογικής και προγραμματικής ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς προτάσσουν στην πολιτική τους απόφαση οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», πολιτική κίνηση η οποία δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές του Κινήματος Αλλαγής, μετά την ολοκλήρωση της 4ης πανελλαδικής της συνδιάσκεψης.

Χωρίς να φείδονται αιχμών και προς τον πολιτικό φορέα στον οποίο συμμετέχουν, οι Κινήσεις διαπιστώνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής στη σημερινή του μορφή «δεν δείχνει να καταφέρνει να αρθρώσει έναν ανανεωμένο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό λόγο, να προσελκύσει νέα ακροατήρια και να κερδίσει ένα ικανό ποσοστό λαϊκής υποστήριξης, και ιδίως στους νέους, που θα του δίνει προοπτική εξουσίας, παραμένοντας εγκλωβισμένο σε μια αδιέξοδη συζήτηση που υποκαθιστά την ουσιαστική ιδεολογική ζύμωση με καβγάδες για την πολιτική των συμμαχιών».

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «η ελληνική Κεντροαριστερά χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί, συσπειρώνοντας όλους τους ενεργούς πολίτες, κομματικά ενταγμένους αλλά και ανένταχτους, που τάσσονται υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων». Κατάληξη αυτών των προσπαθειών θα είναι, κατά τις Κινήσεις Πολιτών, η δημιουργία μιας νέας μεγάλης μεταρρυθμιστικής και σύγχρονης, ευρωπαϊκής, κοινωνικής και δημοκρατικής παράταξης της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι κύριο ζητούμενο είναι να ξεφύγει ο χώρος από την «παγίδα» της αποκλειστικής ενασχόλησης με θέματα εκλογικής τακτικής και με την πολιτική των συμμαχιών «και να αντιληφθεί ότι αποστολή του είναι να συγκροτήσει το εναλλακτικό αφήγημα, οραματικό και κυβερνητικό» για μια κοινωνία δίκαιη, δημοκρατική και ισόρροπα αναπτυσσόμενη. Πάντως, δεν παίρνουν θέση υπέρ προσώπων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αν και είναι σαφές ότι διαφωνούν με την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και άρα και με τους υποψηφίους που παίζουν αυτό το χαρτί.

Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό, εκτιμούν ότι η χώρα οδηγείται σε πολλαπλά αδιέξοδα, με τη Ν.Δ. να παλινδρομεί μεταξύ ενός κεντροδεξιού εκσυγχρονισμού, μιας ακροδεξιάς τάσης αλλά και ενός πανίσχυρου πελατειακού παλαιοκομματισμού και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραπαίει ανάμεσα σε έναν σχεδόν απολίτικο κυβερνητισμό, μιας πανσπερμίας μικροομάδων παγιδευμένων σε αντικαπιταλιστικές γραφικότητες και ενός εξίσου ισχυρού «αριστερού αυριανισμού», φαινόμενα τα οποία υποσκάπτουν τις προοπτικές μιας μεγάλης και σύγχρονης προοδευτικής παράταξης.

Η 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» πραγματοποιήθηκε υβριδικά την περασμένη Κυριακή με τη συμμετοχή 250 στελεχών, ενώ παρεμβάσεις και χαιρετισμούς έκαναν μεταξύ άλλων οι Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Φίλιππος Σαχινίδης κ.ά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, εξελέγη 60μελής Κεντρική Επιτροπή, η οποία το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει για να εκλέξει 15μελή Εκτελεστική Γραμματεία. Στη θέση του γραμματέα των Κινήσεων Πολιτών συνεχίζει με ομόφωνη απόφαση του Σώματος ο Μιχάλης Χάλαρης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φθινόπωρο με συνδιάσκεψη
Την πολιτική δουλειά για την αναβληθείσα Συνδιάσκεψη για τη Σοσιαλδημοκρατία ξεκινούν στη Χαριλάου Τρικούπη που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, προγραμματίζεται να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Φθινόπωρο με συνδιάσκεψη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ισες αποστάσεις, δύσκολες ισορροπίες
Συζητήσεις και επιμέρους διαφοροποιήσεις προκαλεί εντός του Κινήματος Αλλαγής το θέμα των ίσων αποστάσεων, το οποίο αποκρούουν στη Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας ότι δεν είναι ζήτημα «μεζούρας» αλλά πολιτικών...
Ισες αποστάσεις, δύσκολες ισορροπίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
Δίνοντας ένα σαφές στίγμα των επιδιώξεών του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έκανε λόγο για ένα κόμμα του προοδευτικού ρεαλιστικού λόγου, το οποίο μέσα από την αναδιάταξη του δημοκρατικού χώρου θα επιχειρήσει να...
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: εκδήλωση με Χρυσόγονο και Πανούση
Ενδειξη ότι παρήλθε ή ανακόπτεται η εποχή των «μεταγραφών» και των προσχωρήσεων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αλλά πάντως δεν περνά απαρατήρητη η συμμετοχή του...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: εκδήλωση με Χρυσόγονο και Πανούση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ωρα Ευρώπης για τη Γεννηματά
Για ένα σημαντικό τριήμερο από αύριο μέχρι το Σάββατο, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο παρουσία ομολόγων της από διάφορα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, σοσιαλδημοκρατών πρωθυπουργών ή ηγετών που συμμετέχουν σε...
Ωρα Ευρώπης για τη Γεννηματά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας