• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.2°C / 14.9°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.9°C
  3 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 16.6°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.6°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 16.5°C
  0 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια

 • A-
 • A+
Η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει με την πρότασή της την κατοχύρωση ενός ισότιμου status πολιτειότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Τη σύναψη πολιτικού γάμου και την υιοθεσία (τεκνοθεσία) για τα ομόφυλα ζευγάρια περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προαναγγελθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας χαιρετίζουν την πρόταση που προέρχεται από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να παραγνωρίζουν ότι παραμένουν κενά και πως η χώρα μας έχει να διανύσει μακρύ δρόμο στον τομέα των δικαιωμάτων.

Την ανακοίνωση της πρότασης νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε η Ειρήνη Αγαθοπούλου, τομεάρχης Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα ισότητας, κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησης 56 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή σχετικά με την υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας των φύλων στους πρώτους 20 μήνες της διακυβέρνησης Ν.Δ. Μιλώντας για τις πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ η κ. Αγαθοπούλου τόνισε ότι εξαντλούνται στη διαφήμιση ομοφυλόφιλων υπουργών, ως εάν «αυτό συνιστά κατόρθωμα από μόνο του».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ακόμη ότι συνεχίζει με αταλάντευτο γνώμονα την κατοχύρωση ενός ισότιμου status πολιτειότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με την επέκταση σύναψης πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα: θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας και ελεύθερης πρόσβασης στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα ζητήματα που προσπαθεί να επιλύσει η πρόταση νόμου. Οπως σημειώνεται στο άρθρο 2 της πρότασης: «Η τέλεση πολιτικού γάμου μεταξύ προσώπων ανεξαρτήτως φύλου ή χαρακτηριστικών του φύλου τους αναγνωρίζεται ως νόμιμη και έγκυρη. Σύζυγοι από πολιτικό γάμο του προηγούμενου εδαφίου απολαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων που η πολιτεία αναγνωρίζει στους εγγάμους, ιδίως της τεκνοθεσίας, αναδοχής και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και οι έννομες συνέπειες του γάμου αυτού ορίζονται ως ίδιες και ισότιμες προς τους μέχρι σήμερα νομίμως τελεσθέντες γάμους».

Επιπλέον, προτείνεται να προστεθεί το άρθρο 1460Α στον Αστικό Κώδικα σύμφωνα με το οποίο «η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή επιτρέπεται και προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, ανδρών και γυναικών ή από ζευγάρια με μεσοφυλικά και διεμφυλικά πρόσωπα, εφόσον υφίσταται μεταξύ τους γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης και δεν μπορούν να αποκτήσουν τέκνα με διαφορετικό τρόπο».

Πηγές της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνουν λόγο στην «Εφ.Συν.» για μια προσπάθεια υλοποίησης ενός από τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Αυτή τη στιγμή αρκετές οικογένειες από άτομα του ίδιου φύλου υφίστανται διακρίσεις και σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά ο δεύτερος γονέας δεν φαίνεται πουθενά κι έτσι υπάρχουν προβλήματα στα ταξίδια, το σχολικό περιβάλλον ή μετά από έναν χωρισμό. Οπως τονίζουν, μία φιλελεύθερη και αριστερή πολιτεία υποχρεούται να παρέχει ίσα δικαιώματα σε όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Επιπλέον, αναφέρονται στην ανάγκη να υπάρξουν βαθιές προοδευτικές τομές στο μοντέλο της σχολικής εκπαίδευσης τόσο στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης όσο και στο θέμα των διακρίσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα παιδιά από ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες. Ειδική εκπαίδευση απαιτείται και για θεσμικούς φορείς όπως η αστυνομία, οι δικαστικοί, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ κ.ά. Οσον αφορά τις πιθανές αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους ή την Εκκλησία, τονίζουν ότι αυτό δεν πρέπει να απασχολεί τις προοδευτικές δυνάμεις, ενώ οι μέχρι τώρα κινήσεις της Ν.Δ. ως κυβέρνησης, παρά τις φιλελεύθερες φωνές εντός της, δείχνουν να κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση.

Για τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Ελπίζουμε η πρόταση να βρει ευρεία αποδοχή και από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου

Για τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς διεκδικούμε γάμο για όλους και ίση πρόσβαση στην τεκνοθεσία και τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την ίδρυσή μας. Ελπίζουμε η πρόταση να βρει ευρεία αποδοχή και από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου και σύντομα να γίνει νόμος του κράτους ώστε τα παιδιά που θα γεννιούνται στο μέλλον αυξάνοντας τα μέλη των οικογενειών μας να πάψουν να ζουν σε καθεστώς επισφάλειας όπως αυτό που βιώνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς σήμερα. Αυτή η εξέλιξη μας ενδυναμώνει για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την κατάκτηση της πραγματικής ισότητας σε όλα τα πεδία.

Για τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Στέλλα Μπελιά - πρόεδρος

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων ο γάμος και η τεκνοθεσία όλων των ανθρώπων
Με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ανοιχτής διαβούλευσης για την πρόταση νόμου για άρση των διακρίσεων φύλου...
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων ο γάμος και η τεκνοθεσία όλων των ανθρώπων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του Athens Pride
Kατά των διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τάσσεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα λίγες ώρες πριν τη σημερινή πορεία του Athens Pride.
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του Athens Pride
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Αστυνομία Άγριας Δύσης και ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή»
Στις βασικές αρχές της εκπαίδευσης των σχολών της αστυνομίας ήταν οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν και να μην σκοτώνουν, να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή, δράστη ή αστυνομικού, σημειώνουν οι τομεάρχες ΠΡΟ.ΠΟ του...
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Αστυνομία Άγριας Δύσης και ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής...
Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα
Εξωστρέφεια, εγγραφή νέων μελών, εξορμήσεις πανελλαδικά, αλλά και η πορεία προς ένα ενωτικό συνέδριο, θα είναι τα σημεία όπου αναμένεται να επικεντρωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας