Η σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας και η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε λόγω της πανδημίας, ήταν τα δύο κεντρικά θέματα που ανέδειξε η Φώφη Γεννηματά κατά τη χθεσινή της παρουσία στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Το Κίνημα Αλλαγής και η επικεφαλής του επιχειρούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να συμμετάσχουν ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ατζέντας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας, στην οποία άλλωστε αποτελούν πλήρες μέλος και τον μοναδικό εκπρόσωπο εκ μέρους της Ελλάδας, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσκαλούνται κατά περίπτωση και ως παρατηρητές. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ενδεικτικές οι παρεμβάσεις της Φώφης Γεννηματά προς τους Ευρωπαίους ομολόγους της τόσο για τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, εσχάτως και για το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά, με αφορμή το νομοσχέδιο που ψήφισε στη Βουλή η Ν.Δ.
Ειδικότερα χθες η κ. Γεννηματά, η οποία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει μεταξύ άλλων με τον Πορτογάλο σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, την πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Ιράτσε Γκαρσία Πέρες κ.ά., έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβασή της στην ανάγκη ενός «νέου Ελσίνκι», όπως είπε, για την Τουρκία, με σαφείς δεσμεύσεις για την Αγκυρα.
Σχολιάζοντας τη διάθεση επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη που εμφανίζει η γειτονική με την Ελλάδα χώρα, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε ότι αυτή η συγκυρία συνιστά ευκαιρία «να δεσμεύσουμε την Τουρκία» να αποδεχθεί και να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «με καθαρές πολιτικές και καθαρές κουβέντες». Οπως εξήγησε, «το δικό μας ναι στη “θετική ατζέντα” προϋποθέτει το ναι της Τουρκίας στην υποχρέωσή της να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (ως πλαίσιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών), στην πλήρη εγκατάλειψη των επιθετικών ενεργειών σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, στην άρση του casus belli κατά της Ελλάδας και στη συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά δε την κρίση που προκαλεί η πανδημία, την ύφεση και τις νέες κοινωνικές ανισότητες που δημιουργεί, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι χρειάζεται μια «δικαιότερη Ευρώπη» για να αποφευχθεί μια νέα κοινωνική κρίση. «Χωρίς το “νεκρό” πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας, να μειώσουμε τις ανισότητες», σημείωσε, ενώ παράλληλα ζήτησε το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη. Σήμερα και αύριο η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη θα βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο των ηγετών του ΕΣΚ (PES Leaders) και στο συνέδριο του ΕΣΚ για το μέλλον της Ευρώπης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας