• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 25.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 24.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 22.0°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 24.0°C
  3 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  4 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  1 BF
  35%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 22.8°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 21.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  34%
«“Μπλε” εργολαβία με τους μιντιάρχες»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«“Μπλε” εργολαβία με τους μιντιάρχες»

 • A-
 • A+
Στο υπόμνημα που κατέθεσε στην προανακριτική ο Ν. Παππάς για να αντικρούσει το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε εναντίον του, χαρακτηρίζει τις κατηγορίες σε βάρος του αβάσιμες και παντελώς αναπόδεικτες. ● Η απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με το υλικό της προανακριτικής και την κοινή λογική αντικρούει ο Νίκος Παππάς το κατηγορητήριο που σχηματίστηκε εναντίον του για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποδίδοντας την απόπειρα ενοχοποίησής του στην «μπλε» εργολαβία με τους μιντιάρχες προς όφελος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Τα 250.000.000 ευρώ που οι ίδιοι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν να πληρώσουν για το δημόσιο αγαθό που είχαν μάθει να απολαμβάνουν δωρεάν, είναι πολλά λεφτά για να αποτελέσουν “δωρεά” προς το Ελληνικό Δημόσιο και ως εκ τούτου αυτός που τους υποχρέωσε να το πληρώσουν πρέπει να το “πληρώσει”» αναφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στο υπόμνημα που κατέθεσε χθες το πρωί στην επιτροπή. Επισημαίνοντας ότι η υπόθεση, που οικοδομήθηκε με «αυθαίρετες ερμηνείες» και «επιλεγμένα αποσπάσματα καταθέσεων», αποτελεί στην πραγματικότητα μια «μπλε» εργολαβία της Νέας Δημοκρατίας, με αντίτιμο τη διαρκή και μόνιμη «πολιτική εξύμνηση των κατασκευαστών της».

Επικαλούμενος τα πραγματολογικά στοιχεία –που παραθέτει στις 47 σελίδες του υπομνήματος– όπως εξάγονται από την προανακριτική διερεύνηση και τη σχετική δικογραφία, ο κ. Παππάς χαρακτηρίζει τις κατηγορίες σε βάρος του αβάσιμες και «παντελώς αναπόδεικτες» και εκφράζει την πεποίθησή του για την τελική δικαστική αθώωσή του.

Επαναλαμβάνει επίσης πως στην ουσία πρόκειται για ιδιωτική, αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών που μετατράπηκε, με την επίφαση της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών εναντίον του, σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού και ενοχοποίησης προκειμένου να καταβάλει και ο ίδιος μέσω της κατασυκοφάντησης και της δικαστικής του ομηρίας το «αντίτιμο» των πολιτικών ενεργειών του. «… Ετσι ώστε να καταδειχθεί εμφατικά και κυρίως παραδειγματικά ότι η εξουσία των συγκεκριμένων συμφερόντων ακόμη και εάν δεν είναι “άμωμη” πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτη» υπογραμμίζει, κατά τις πληροφορίες, στο κείμενό του.

Εντούτοις, ο κ. Παππάς απευθύνεται στη συνείδηση των μελών της επιτροπής, προσβλέποντας σε πόρισμα που θα στηρίζεται στα στοιχεία της δικογραφίας και της διαδικασίας και όχι σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός εγκαλείται για τα αδικήματα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και της παράβασης καθήκοντος. Η απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, αφού προηγηθεί στις 29 Ιουνίου, όπως προγραμματίστηκε, ακόμα μία συνεδρίαση της προανακριτικής για τη σύνταξη των σχετικών εισηγήσεων.

Πώς απαντά στο κατηγορητήριο της Ν.Δ.

Οι απαντήσεις του Νίκου Παππά στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας

1) Για τον «μπροστινό» Χρήστο Καλογρίτσα: Συμμετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με ίδια κεφάλαια, συνολικού ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την ένορκη κατάθεση του ίδιου στην προανακριτική και τα έγγραφα συμμετοχής της εταιρείας του γιου του, Ιωάννη-Βλαδίμηρου, στη διαδικασία.

2) Για τα 3 εκατ. ευρώ: Πρόκειται για το ποσό που έλαβε η «Τοξότης» από τη CCC ως προκαταβολή κατασκευαστικού έργου στο εξωτερικό και το οποίο οφείλει να επιστρέψει βάσει της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2010. Στο υπόμνημα περιλαμβάνεται και το ιδιωτικό συμφωνητικό που κατέθεσε στην Προανακριτική ο διαμεσολαβητής των δύο πλευρών, Κυρ. Τόμπρας, σύμφωνα με το οποίο ο Χρ. Καλογρίτσας αποδέχεται το χρέος του.

3) Για την «υπόγεια» διαδρομή του επίμαχου ποσού: Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφεται η ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών και η κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ στις εταιρείες της οικογένειας Καλογρίτσα για την πληρωμή υποχρεώσεων και προμηθευτών.

4) Για τη μεσολάβηση του ίδιου, βάσει της υπουργικής του τότε ιδιότητας, προς τη CCC: Το επιχείρημα της Ν.Δ. καταρρίπτεται από τους εκπροσώπους του Ομίλου Χούρι, που ρητά και κατηγορηματικά ισχυρίζονται ότι το ποσό των 3 εκατ. ευρώ τους ζητήθηκε από τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, όπως αποδεικνύεται από τη μεταξύ τους συμφωνία και το περιεχόμενο της σχετικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

5) Για τις κωδικές ονομασίες «White House» και «White Porscha»: H ερμηνεία της Ν.Δ. για τον «Λευκό Οίκο της Ελλάδας» και «κάποιο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος» είναι αυθαίρετη και αποδεικνύεται από το περιεχόμενο των e-mail που αντηλλάγησαν και τα γεγονότα που ακολούθησαν (αποστολή και διέλευση του εμβάσματος των 3 εκατ. ευρώ από τον Ομιλο Χούρι στην «Τοξότης»).

«Η φράση White Ηοuse (…) είναι αυταπόδεικτο ότι χρησιμοποιείται για να καταδειχθεί ο Samer Khoury, βασικός μέτοχος και πρόεδρος της CCC (…) και ο οποίος διαμένει σε μια λευκή οικία στην Κηφισιά, όπου και ασκεί την διοίκηση των εταιρειών του. Η φράση White Porscha (...) πιθανότατα (σε βαθμό βεβαιότητας) αποτελεί το προσωνύμιο του αδελφού του Tawfiq Khoury που αποτελεί το δεύτερο ιεραρχικά πρόσωπο του Ομίλου, το οποίο του έχει προσδοθεί πιθανόν εξαιτίας του υπερπολυτελούς σπορ αυτοκινήτου, λευκού χρώματος, μάρκας «Porsche» που έχει στην κυριότητά του. Με την λέξη «φίλοι» (και «οι λογαριασμοί τους») αδιαμφισβήτητα νοούνται οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Χούρι», επισημαίνεται στο υπόμνημα.

6) Για το «Dοcumento»: Η έκθεση της ΤτΕ καταδεικνύει ότι ουδεμία σχέση έχουν τα χρήματα της συμφωνίας CCC – Kαλογρίτσα (3.000.000 ευρώ) με την έκδοση της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς στο υπόμνημά του επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ως «λογικό, πολιτικό και νομικό παραλογισμό» το εξής: «Μου αποδίδεται ότι προέβην στον σχεδιασμό, καθορισμό των όρων και νομοθέτηση ενός διαγωνισμού, στον οποίο εξαρχής επεδίωκα να λάβει άδεια ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως εξαρχής γνώριζα ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του και γι’ αυτό εν τέλει προέβην στην παραβίαση των όρων του διαγωνισμού, τους οποίους όρους όμως εγώ είχα νομοθετήσει, ώστε διά της εν λόγω παράβασής μου ο επιχειρηματίας να λάβει την επίμαχη άδεια, την οποία όμως ουδέποτε έλαβε, αφού κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διαγωνισμό, του οποίου τους όρους εγώ παρέβην. Η εν λόγω αιτίαση αποτελεί έναν ξεκάθαρο βιασμό της λογικής…».

● Κοινοβουλευτικές πηγές της Ν.Δ. σχολιάζοντας το υπόμνημα Παππά υποστήριξαν πως αντί των απαντήσεων επέλεξε την ένοχη σιωπή. «Αντί να παρουσιαστεί στην προανακριτική και να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες Καλογρίτσα, κατέθεσε τυπικό υπόμνημα με το οποίο δεν απαντά σε τίποτα», σημείωσαν.

ΒΟΥΛΗ
«Οταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο»
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας «Τα Νέα» προαναγγέλλει ο Νίκος Παππάς μετά την εσκεμμένη, όπως δηλώνει, επίθεση στο πρόσωπό του από το συγκρότημα Μαρινάκη, που τον σκιαγραφεί στη «σκοτεινή»...
«Οταν η αθλιότητα γίνεται πρωτοσέλιδο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ για Καλογρίτσα: «Να χαίρεται η Ν.Δ. τον ψευδομάρτυρά της»
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι τον Χρ. Καλογρίτσα τον διαψεύδουν «η Δικαιοσύνη, οι μάρτυρες υπεράσπισης, τα ντοκουμέντα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και οι ίδιες του οι...
ΣΥΡΙΖΑ για Καλογρίτσα: «Να χαίρεται η Ν.Δ. τον ψευδομάρτυρά της»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προσπάθεια εξόντωσης του aftodioikisi.gr
Η αγωγή του Περιφερειάρχη Αττικής κατά της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, «αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την καθεστωτική νοοτροπία της ΝΔ και του εκλεκτού της για την Περιφέρεια Αττικής κ. Πατούλη», σχολιάζει...
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προσπάθεια εξόντωσης του aftodioikisi.gr
ΒΟΥΛΗ
«Γραμμή» στη Ν.Δ. δίνει ο Χρ. Καλογρίτσας
Με εξώδικο ο εργολάβος ζήτησε να κληθούν από την προανακριτική ως μάρτυρες μέλη της οικογένειας Χούρι ● «Η διαδικασία θα αποδειχτεί το Βατερλώ της γελοιότητας των εμπνευστών της» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Γραμμή» στη Ν.Δ. δίνει ο Χρ. Καλογρίτσας
ΒΟΥΛΗ
Μία παραδοχή, πολλές μεθοδεύσεις
Ζήτημα αξιοπιστίας των ισχυρισμών Καλογρίτσα τέθηκε στην προανακριτική της Βουλής από την ίδια την κυβερνητική πτέρυγα που στηρίχθηκε στις καταγγελίες του για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Μία παραδοχή, πολλές μεθοδεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας