• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%

Τσίπρας: Συνειδητή κυβερνητική επιλογή η υποβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας

 • A-
 • A+

Την έντονη ανησυχία του για τις προθέσεις της κυβέρνησης με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και για την υποβάθμιση του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ. 

Με αφορμή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που βρίσκεται σε διαβούλεση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν είναι μόνο ότι καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί δεκάωρη εργασία, απελευθερώνει τις υπερωρίες και θεσμοθετεί μάλιστα να είναι απλήρωτες», αλλά ότι «επιχειρεί να παγιώσει μία αντίληψη στην αγορά εργασίας σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον έλεγχο των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων». 

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του Υπουργείου Εργασίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η δουλειά που είχε γίνει στο ΣΕΠΕ τα χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση» απέδειξε ότι η άσκηση ελέγχου για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων «δεν είναι ζήτημα ανεπάρκειας των κρατικών λειτουργών αλλά πολιτικής βούλησης».

«Δόθηκε έτσι η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να κερδίσουν από τον έλεγχο, από την εφαρμογή δηλαδή των δικαιωμάτων τους» σημείωσε και πρόσθεσε πως «το ΣΕΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια δεν βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους στο βαθμό που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια», εκτιμώντας πως πρόκειται για «συνειδητή επιλογή» της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά, επεσήμανε πως οδήγησε στη μείωση της ανεργίας κατά 10%, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Επιπλέον τόνισε  πως «μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 8,9%, που αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το καταφέραμε χάρη σε εσάς, χάρη στο ΣΕΠΕ». 

Επιπλέον δεδουλευμένα 51 εκατ. από ελέγχους του ΣΕΠΕ

«Για πρώτη φορά δηλώθηκαν 6 εκατ. αδήλωτες ώρες υπερεργασίας μέσα από την ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας και της υπερωρίας» συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε πως μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ καταβλήθηκαν επιπλέον δεδουλευμένα ύψους 51 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που «από την πρώτη μέρα έδειξε τις προθέσεις της με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης». Πρόσθεσε πως «κυρίως έδειξε τις προθέσεις της και απέναντι στο ΣΕΠΕ μέσα από την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας και την υποβάθμισή του σε Γενική Διεύθυνση». 

Με αφορμή την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει «πολλά ερωτηματικά ως προς το στόχο αυτής της παρέμβασης», καθώς όπως είπε «το ΣΕΠΕ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός όπως η ΑΑΔΕ, με την οποία συγκρίνεται. Το κρίσιμο είναι να αποφασίσουμε ποια είναι η πολιτική μας βούληση και ποιος ο στόχος του ΣΕΠΕ». Πρόσθεσε πως διατηρεί επιφυλάξεις για τη μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή, καθώς «η χώρα έχει υπερπληθώρα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι «η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Γενική Γραμματεία με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που θα εποπτεύεται από δημόσιο φορέα και θα εκπονεί το υπηρεσιακό του έργο»

Επιθεωρητές Εργασίας: Πλήρως αντεργατικό νομοσχέδιο

Στην πλήρη υποβάθμιση έως και  διάλυσης να επιθεώρησης Εργασίας οδηγεί  το νεοφιλελεύθερης αντίληψης νομοσχέδιο που κατέθεσε για διαβούλευση η κυβέρνησης υπογράμμισε από την πλευρά ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΕ Ηλίας Κιούλος αφού όπως επεσήμανε αποκόπτει την Επιθεώρηση Εργασίας από τον φυσικό της φορέα.

Κατηγόρησε τόσο τον υπουργό Εργασίας όσο και τον πρωθυπουργό ότι προχωρούν στην πλήρη υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης, μια από τις καλύτερα λειτουργούσες δημόσιες υπηρεσίες γιατί δεν θέλουν να έχουν την πολιτική ευθύνη της επίβλεψης του αποδιαρθρωμένου εργατικού δικαίου. “Αυτό που δίνει δύναμη στην επιθεώρηση εργασίας είναι το εργατικό δίκαιο και η προστασία του. Εάν έχεις ένα διαλυμένο εργατικό δίκαιο δεν θα μπορεί να κάνεις τίποτα” τόνισε.

Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση γιατί όπως είπε θέλουν μια άλλου είδους δημόσια διοίκηση και αναρωτήθηκε “με την ίδια αντίληψη και η αστυνομία δεν κάνει για κάποιους σωστά τη δουλειά της, γιατί να μην γίνει ανεξάρτητη αρχή, να διώξει από πάνω του την πολιτική ευθύνη;”

Αναφορικά με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τόνισε ότι είναι πλήρης η αντίθεση των εργαζομένων γιατί οδηγεί σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ουσιαστικά καταργείται  το 8ωρο, αυξάνει τις υπερωρίες αλλά το σημαντικότερο, όπως είπε, είναι ότι “μετά από πολλές δεκαετίες, προτάσσεται το ατομικό δίκαιο έναντι του συλλογικού. Οι ατομικές συμβάσεις.” και έτσι ότι τα εργασιακά θέματα δεν θα κρίνονται από το το εργατικό δίκαιο αλλά από το αστικό.

Είναι ένα πλήρως αντεργατικό νομοσχέδιο  που καταργεί το τεκμήριο της απεργίας. “Ακόμη κι αν  καταφέρει να προκηρύξει ένα σωματείο μια απεργία , θα φτάσουμε στο σημείο να κάνει παρέμβαση ο ΟΜΕΔ. Θα λέει ο μεσολαβητής τα δικά “κι έτσι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/295814972179024

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολλαπλό πλήγμα στην καρδιά των συνδικάτων - Όλο το εργασιακό νομοσχέδιο
Μέτρα περαιτέρω αποδυνάμωσης των ήδη βαλλόμενων από την κρίση αντιπροσώπευσης συνδικάτων επιφέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και μάλιστα στο όνομα ποιοτικής αναβάθμισης της λειτουργίας τους, την οποία ο κ....
Πολλαπλό πλήγμα στην καρδιά των συνδικάτων - Όλο το εργασιακό νομοσχέδιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξηλώνουν το 8ωρο!
Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν την παράκαμψη των συμβάσεων εργασίας και των σωματείων, προωθώντας διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Ξηλώνουν το 8ωρο!
ΒΟΥΛΗ
Φουλ επίθεση κατά Μητσοτάκη – Ανυποχώρητος και προκλητικός ο πρωθυπουργός
Σύγκρουση εκτός ορίων στη Βουλή για το αντεργατικό νομοσχέδιο. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο πρωθυπουργός. Ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ.
Φουλ επίθεση κατά Μητσοτάκη – Ανυποχώρητος και προκλητικός ο πρωθυπουργός
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για γραμμάτιο σε αυτούς που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη και επανέλαβε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανατρέψει το αντεργατικο ν/σ.
Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«O πρωθυπουργός σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις βγαλμένες από τη ναφθαλίνη των Ρήγκαν και Θάτσερ»
«Η ανθρωπότητα είναι σε πολύ οριακό σημείο για να πορεύεται με βάση συνταγές που απέτυχαν» τονίζει σε άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπερασπίζεται έναν κόσμο που δείχνει να έχει...
«O πρωθυπουργός σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις βγαλμένες από τη ναφθαλίνη των Ρήγκαν και Θάτσερ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας