• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.2°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.6°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.5°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.5°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  54%
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη

 • A-
 • A+
Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την οικονομία

Μια σειρά μέτρων που συγκροτούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφορικά με την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία παρουσίασε σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της αγοράς, ακαδημαϊκών αναγνωρισμένης αξίας, της Λούκας Κατσέλη που είχε συνθέσει την αρχική νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και των τομεαρχών Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση που συνθέτει το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για μια «δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα σχέδιο που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, δίνοντας έμφαση στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» και στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βέβαια, ακούγοντας κανείς τους ομιλητές και ειδικότερα την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Λούκα Κατσέλη, θα διαπίστωνε ότι το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας, σε συνδυασμό με εκείνο που προϋπήρχε από τα χρόνια των μνημονίων, δημιουργεί μια εφιαλτική εκτίμηση για το άμεσο μέλλον, καθώς φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Αναλυτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στους πίνακες, ωστόσο τα κύρια σημεία του σχεδίου είναι τα κάτωθι: γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα έως 60% του χρέους της πανδημίας για τους δικαιούχους, μέτρα ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέο πτωχευτικό κώδικα που θα αντικαταστήσει το πρόσφατο νομοθέτημα της Ν.Δ. και θα παρέχει προστασία της πρώτης κατοικίας. Για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και όχι μόνο– αν δεν αντιμετωπιστεί η «ωρολογιακή βόμβα» του ιδιωτικού χρέους, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Τοποθετήσεις

Σε αυτό αναφέρθηκαν εκτενώς και όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά να κάνει λόγο για «εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους ανάμεσα σε επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή φτάνει τα 30 δισ. ευρώ». Οπως είπε, την παρούσα στιγμή το 79% των επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση τζίρου, έλλειψη ρευστότητας, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμά τους φτάνουν το πολύ για ένα μήνα.

Οσον αφορά τον κλάδο της εστίασης, το 50% των επιχειρήσεων έχει, όπως είπε, «μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα». Επικαλούμενος, μάλιστα, σχετική έρευνα που έγινε πρόσφατα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε πως «το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αντιμέτωπο με το φάσμα του λουκέτου»! Οσον αφορά τον πτωχευτικό κώδικα που ψηφίστηκε από τη Ν.Δ., τον χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο» και συμπλήρωσε με νόημα πως αυτό που καταφέρνει είναι «να δημιουργούμε νεόπτωχους ή εν δυνάμει φτωχούς»!

Στον πτωχευτικό κώδικα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Αυγητίδης, σημειώνοντας πως «υπήρχε πλήρως προστατευτικό πλαίσιο στην Ελλάδα» και το οποίο αντικαταστάθηκε με κάτι που δεν είναι «επαρκές».

Η κυρία Κατσέλη, από την πλευρά της, παρουσίασε με στοιχεία την εκτίμηση ότι το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) θα φτάσει τα 639 δισ. ευρώ εντός του έτους, την ώρα που το χρέος έφτανε τα 130 δισ. ευρώ όταν μπήκαμε στην κρίση το 2010 και η χώρα είχε καταφύγει στα μνημόνια. Αναφέρθηκε στην «αλληλοτροφοδότηση» του δημόσιου με το ιδιωτικό χρέος και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως δεν φτάνουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις με στόχο συνολικά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να υπάρχει αγορά την επόμενη μέρα.

Στο ίδιο πλαίσιο και με ορίζοντα την επόμενη μέρα αναφέρθηκε και σε έτερες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, μεταξύ άλλων την αξιοποίηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τάχθηκε υπέρ και μιας αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Τέλος, αναφέρθηκε και στις παθογένειες του τραπεζικού συστήματος και, απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για «αναγκαία ρήξη» που πρέπει να γίνει.

Αλέξης Τσίπρας: Θα επαναφέρουμε την προστασία της κύριας κατοικίας

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Το σύνολο των προτάσεών μας για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κοστολογημένο στα 5,7 δισ. ευρώ. Ο κρίσιμος παράγοντας για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι άνθρωποι που αποτελούν τον πυρήνα της» σημείωσε κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του στην εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες. Δηλαδή: η μεσαία τάξη. Αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο μέσα στην πανδημία. Η μεσαία τάξη που, ενώ προεκλογικά έγινε σημαία ευκαιρίας, σήμερα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αόρατη τάξη. Το σχέδιό μας, λοιπόν, αφορά πρωτίστως τη μεσαία τάξη και τους νέους που αγωνιούν για το αύριο».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τον ακραία αντικοινωνικό πτωχευτικό νόμο της Ν.Δ. και επαναφέρει την προστασία της κύριας κατοικίας. «Δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ, για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων».

Το τραπεζικό σύστημα

Στη στάση του τραπεζικού συστήματος αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Οπως είπε, επικαλούμενος σχετικά στοιχεία, «άμεση πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας έχουν αυτή τη στιγμή 15 με 20 χιλιάδες επιχειρήσεις έναντι 850.000 στο σύνολο».

«Το συστημικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση έλευσης των ευρωπαϊκών πόρων που αποφασίστηκε να δοθούν στην Ελλάδα, το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε επίσης με στοιχεία στη δυσκολία μεσαίων, μικρομεσαίων, μικρών επιχειρήσεων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνουν τις δόσεις τους στις τράπεζες. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το ιδιωτικό χρέος.

«Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Το 50%-60% των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη του. Με ποια λογική ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη των μνημονίων σε συνδυασμό με εκείνα που φορτώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας;» αναρωτήθηκε. Εξέφρασε την αντίθεσή του και πάλι για τη μέθοδο του click away, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετήθηκαν οι «μεγάλες αλυσίδες και μόνο».

Ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις προκλήσεις εκτός της πανδημίας. Οπως είπε, έχουμε «αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου λόγω των ψηφιακών μετασχηματισμών». Συμφώνησε με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον».


Η αντίδραση της κυβέρνησης

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις ανακοινώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «μετά το σκίσιμο των μνημονίων με έναν νόμο κι ένα άρθρο, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη “σεισάχθεια” του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που οι Ελληνες πίστεψαν και είδαν πού κατέληξαν, ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου».

Αριστοτελεία Πελώνη

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξε ακόμα ότι αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα υπήρχε σήμερα περιθώριο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων» και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Ευτυχώς για τους Ελληνες έχει δοκιμαστεί. Εχει αποδειχθεί η συνέπεια λόγων και πράξεων και κανένας δεν τον πιστεύει».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «Ελλάδα+» του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παρουσίασε μια μεγάλη δέσμη έργων και μεταρρυθμίσεων που μπορούν να γίνουν με την αξιοποίηση των 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ● Εμφαση στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των...
Η «Ελλάδα+» του Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θετικός στον ιό ο Αλέξης Τσίπρας
Πληθώρα μηνυμάτων για ταχεία ανάρρωση ● Ευχές μέσω twitter από τον πρωθυπουργό ● Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον οργανωτικό τραγέλαφο με τα self tests των μαθητών
Θετικός στον ιό ο Αλέξης Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εγκλωβισμένη η χώρα σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας»
Μια νέα, συνολική κριτική στην κυβέρνηση έκανε χθες από το βήμα του Digital Economic Forum ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους το απόγευμα του...
«Εγκλωβισμένη η χώρα σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίσκεψη σ’ έναν ξεχασμένο νομό
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον δρόμο Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό, στην υποβάθμιση των δομών υγείας αλλά και στην κατάργηση δυο πανεπιστημιακών τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοδεία...
Επίσκεψη σ’ έναν ξεχασμένο νομό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τρεις άξονες για την οικονομία
Κωδικός: επανεκκίνηση! Στους ρυθμούς της παρουσίασης του προγράμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κινείται από σήμερα η...
Τρεις άξονες για την οικονομία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψηλά οι τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα
O Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να συνεχίσει να κρατά ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας και για όσο διαπιστώνει ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην αντιμετώπισή της...
Ψηλά οι τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας