• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 23.0°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 21.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 21.2°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 17.0°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.2°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 23.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 19.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 15.8°C / 23.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 22.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  33%

Γιάννης Ραγκούσης

Ο Ραγκούσης καταγγέλλει νοθεία εκλογικών καταλόγων στο νομοσχέδιο Βορίδη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ψήφος των απόδημων αποτελεί το νέο πεδίο σκληρής σύγκρουσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το νέο επεισόδιο στην κόντρα να αφορά σε μια σοβαρή καταγγελία από τον Γιάννη Ραγκούση.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του στο facebook, κάνει λόγο για απόπειρα νοθείας στους εκλογικούς καταλόγους από την κυβέρνηση, κάτι που προκύπτει από διατάξεις του νομοσχεδίου που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση στο νομοσχέδιο καταργείται η διακομματική επιτροπή που είχε αποφασιστεί ότι θα ελέγχει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα σχηματιστούν από τους απόδημους.

https://www.facebook.com/giannisragkousis/posts/10226154452904815

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, ο Μάκης Βορίδης, εκμεταλλευόμενος μια άστοχη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη, αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τους απόδημους, καταθέτοντας νομοσχέδιο στο οποίο καταργούνται οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στην προηγούμενη ρύθμιση.

Η κίνηση αυτή έφερε πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝ.ΑΛΛ. το οποίο τη στηρίζει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει νέα τροπολογία. 

Υπουργείο Εσωτερικών: Ο κ. Ραγκούσης επιχειρεί να νοθεύσει τη λογική

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μέσω ανακοίνωσης το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζοντας ότι με τις αλλαγές που προωθούνται η ύπαρξη της επιτροπής καθίσταται πλέον άνευ αντικειμένου.

Αναλυτικά:

Σε απάντηση ανάρτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Ραγκούση, του υπενθυμίζεται ευγενικώς ότι η διακομματική επιτροπή που συστάθηκε κατά το παρελθόν είχε ως έργο τον έλεγχο των προϋποθέσεων  εγγραφής ενός εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους όπως αυτές έχουν τεθεί από τον νόμο.

Με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και την άρση των «άδικων και υποτιμητικών κριτηρίων» σύμφωνα με την κα Τζάκρη, η ύπαρξη της επιτροπής καθίσταται πλέον άνευ αντικειμένου.

Επιπλέον, θα όφειλε να γνωρίζει ως πρώην υπουργός Εσωτερικών ότι τα κόμματα, αμέσως μετά από κάθε αναθεώρηση λαμβάνουν πλήρες αντίγραφο των εκλογικών καταλόγων, στο οποίο με ρητή διάταξη του νόμου 4648/2019 συμπεριλαμβάνονται και ειδικοί κατάλογοι εκλογέων εξωτερικού.

Τέλος, του συστήνουμε να μελετήσει έστω μια φορά τον νόμο που και ο ίδιος ψήφισε και να αντιληφθεί ότι δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Καμία νέα εγγραφή εκλογέα δεν πραγματοποιείται βάσει των διατάξεων του ήδη ισχύοντος νόμου, καμία νέα εγγραφή δεν πραγματοποιείται και με το κατατεθέν σχέδιο νόμου.

Μάλλον ο κ. Ραγκούσης επιχειρεί να νοθεύσει την λογική.
 

Απάντηση Ραγκούση σε τρία σημεία

Στον υπουργό Εσωτερικών απάντησε εκ νέου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Βορίδης «χρεώνεται» τη μομφή για νοθεία των εκλογικών καταλόγων και κάνει λόγο για νόθα επιχειρήματα και φθηνούς εκβιασμούς.

Η απάντηση Ραγκούση

Είναι δικαίωμα του κ.Βορίδη να θέλει να χρεωθεί και να χρεώσει το κόμμα του με τη μομφή για νοθεία των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, επιμένοντας στην κατάργηση της διακομματικής επιτροπής.

Όμως η αλήθεια που παραμένει γραπτώς αποτυπωμένη και δεν διαψεύδεται με νόθα επιχειρήματα και φθηνούς εξυπνακισμούς είναι η ακόλουθη:

1). Ο έλεγχος νομιμότητας στο σχηματισμό των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού δεν συνδέεται εκ των πραγμάτων μόνο με τις προϋποθέσεις που προβλέφθηκαν από το Νόμο 4648/2019, για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας (ενεργό ΑΦΜ, 2 χρόνια παραμονής στη χώρα κλπ).

Προφανώς συνδέεται και με τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις νομιμότητας, αποφυγής πλαστογραφίας και νοθείας μέσω διπλοψηφίας που οπωσδήποτε πρέπει να ελέγχονται από διακομματική επιτροπή. Ιδίως από την ώρα που εντός των εκλογικών καταλόγων περιλαμβάνονται χιλιάδες θανόντες, καθώς και περίπου 2,5 εκατομμύρια εκλογέων που δεν παρουσιάζονται στις εκλογές εδώ και χρόνια, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού που έχουν διακόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

2). Ακόμη κι αν υπερψηφιζόταν η κατάργηση των προϋποθέσεων του Νόμου 4648/2019, κανένας λόγος δεν θα υπήρχε να καταργηθεί η διακομματική επιτροπή ελέγχου καθώς και δειγματοληπτικού ελέγχου-των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων, που για πρώτη φορά θα σχηματιστούν ενόψει εθνικών εκλογών.

3). Λόγο να εισηγηθεί την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής έχει μόνον κάποιος που σχεδιάζει να επιχειρήσει να νοθεύσει τους νέους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως δηλαδή ο κ.Βορίδης υπουργός του κ.Μητσοτάκη.

Κατά τα λοιπά, θα πρότεινα στον κ.Βορίδη να μην σπαταλάει με ανοησίες τον ελάχιστο χρόνο που του απομένει μέχρι να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες -είτε ζουν στο εξωτερικό είτε όχι- για το Νόμο 4648/2019, για τον οποίο συστηματικά θριαμβολογεί ο κ. Μητσοτάκης εδώ και ένα χρόνο.

Μετά από 3 μήνες περίπου , λιγότεροι από μόλις 500 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον - στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί για αυτόν το σκοπό - να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το μυαλό στον Παπαδόπουλο
Ο Μάκης Βορίδης, με το χαρτοφυλάκιο των εκλογών στα χέρια, κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στους θεσμούς ώστε «να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία», αλλοιώνοντας άνευ προηγουμένου το εκλογικό σώμα με...
Με το μυαλό στον Παπαδόπουλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με κατάθεση τροπολογίας
Από την πρώτη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών έριξε τη «βόμβα» για αλλαγή του νόμου σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, παρουσιάζοντας ως βασικό επιχείρημα τη συνέντευξη της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας...
Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με κατάθεση τροπολογίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνουν έξω τις ψήφους που χάνουν μέσα
Νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ● Στόχος η αλλοίωση του εκλογικού σώματος
Ψάχνουν έξω τις ψήφους που χάνουν μέσα
ΒΟΥΛΗ
Χωρίς τους περιορισμούς, κατατέθηκε το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων
Αίροντας όλους τους περιορισμούς του προηγούμενου νόμου, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων. 
Χωρίς τους περιορισμούς, κατατέθηκε το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας υπουργός μετράει... τις ψήφους oμογενών
Ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογέων συγκέντρωσε μεν ιστορική συναίνεση (288 ψήφοι) στη Βουλή, αλλά εν όψει της πρώτης εφαρμογής του επανεμφανίζονται οι υποψίες για...
Ενας υπουργός μετράει... τις ψήφους oμογενών
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση Ν.Δ.-Πολάκη για τις ψήφους των αποδήμων
Ο Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, άφησε αιχμές για την ύπαρξη εθνικιστικών και ακροδεξιών δικτύων στους κόλπους των αποδήμων.
Σύγκρουση Ν.Δ.-Πολάκη για τις ψήφους των αποδήμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας