• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.5°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.8°C / -0.9°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 5.7°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -7.5°C / -2.1°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.4°C / -1.6°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.6°C / -6.6°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 3.6°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.3°C
  5 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.9°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.5°C / -3.1°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.5°C / -1.1°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 5.8°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.0°C / 3.7°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -0.6°C
  1 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.7°C / -0.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.4°C / -7.4°C
  2 BF
  50%

Από την πρόσφατη επίσκεψη του γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα στον «Ευαγγελισμό»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνα λάθη σε Υγεία και Παιδεία

 • A-
 • A+
Αμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, ζητά μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, ώστε να γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των σχολείων, ενώ απαιτεί εδώ και τώρα μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία.

«Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ “σχολεία και πανδημία” έχει τίτλο: self-test» σχολίασε δηκτικά το ΚΚΕ για το επικείμενο (πρόωρο και δίχως ουσιαστικό πρόγραμμα κατά πολλούς) άνοιγμα των Λυκείων, εσπευσμένα, μετά από 5 μήνες τηλεκπαίδευσης, λίγες μέρες πριν από τις διακοπές του Πάσχα. «Αντί η κυβέρνηση να δώσει χρήματα για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα μορφωτικά κενά, οι πραγματικές παιδαγωγικές και ψυχικές ανάγκες των μαθητών, για το μόνο που προβληματίζεται είναι η ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα του τουρισμού, γι’ αυτό άλλωστε και τις χρηματοδοτεί». Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα τα εξής:

Αμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ / Προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα / Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη / Αμεσα μέτρα ενίσχυσης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί / Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. «Κάθε καθυστέρηση από το ασφαλές άνοιγμα όλων των σχολείων και για όλους τους μαθητές είναι ένα εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έγκλημα!» καταλήγει εμφατικά το ΚΚΕ.

Υγεία

Καθώς στις 7 Απριλίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για να εκφράσει «την αλληλεγγύη στον αγώνα των γιατρών, των νοσηλευτών, των άλλων ειδικοτήτων, για την τεράστια συμβολή τους, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και σε κάθε φάση στη ζωή αυτού του τόπου». Μίλησε για ακόμη μια φορά για «άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας εδώ και τώρα, ένταξη του προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και κατασκευή νέων υποδομών και για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Το ίδιο το κόμμα έχει πάρει σαφείς θέσεις ως προς το ζήτημα της πανδημίας και της υγειονομικής της διαχείρισης: «Η συμβολή των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων στην Υγεία αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία γιατί πραγματοποιείται σε συνθήκες τεράστιων ελλείψεων σε στελέχωση, εξοπλισμό και υποδομές όλων των δημόσιων μονάδων υγείας, με ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. Με τους αγώνες τους η “φωνή κάτω από τις μάσκες” ανέδειξαν και διεκδίκησαν λύσεις προς όφελος των ασθενών και του λαού. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαζόταν να πάρει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα» σχολιάζει.

Δίνει έμφαση στο ότι «η κυριαρχία των νόμων της αγοράς και η στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» είναι ο λόγος για τα «υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που προωθεί η κυβέρνηση, ανάλογα με τα συμφέροντα της επιχειρηματικής δράσης των λίγων». «Σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που ακόμα και η υγεία “πουλιέται και αγοράζεται”, που έχει ως κριτήριο πόσο φτηνά θα στοιχίζει η υγεία του λαού στο κεφάλαιο και το κράτος του, γεννιέται και θεριεύει ο επιστημονικός ανορθολογισμός, οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις» τονίζει και ταυτόχρονα καλεί τους πάντες σε μια «πιο μαζική οργάνωση της πάλης, χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένουν!».

ΜέΡΑ25: Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ξεπέρασε τον «άριστο» εαυτό της

Με αφορμή τις ανακοινώσεις και από κυβερνητικές πηγές αλλά και από τους ίδιους τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς όσον αφορά τα self tests, το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τον “άριστο” εαυτό της». Και μάλιστα τα συνδέει με την εκπαιδευτική διαδικασία: «Τα τεστ που έφτασαν στα φαρμακεία θυμίζουν τις μάσκες που είχαν φτάσει στα σχολεία, όντας πλήρως δηλαδή ακατάλληλα κι αυτά. Φανταστείτε τι έχουμε να δούμε όταν έρθουν και τα tablet της κας Κεραμέως» σημειώνει.

Ταυτόχρονα, το κόμμα στρέφεται και προς την Ευρώπη, ειδικά στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας, λέγοντας πως «ο κορωνοϊός αποκάλυψε την ανυπαρξία ευρωπαϊκών θεσμών ικανών να προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Το DiEM25 έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ένα Πανευρωπαϊκό Πολιτικό Πρόγραμμα που επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και στην υγεία, με στοχευμένες πολιτικές σαν αυτές που προτείναμε στην αρχή της πανδημίας (π.χ. το Πρόγραμμα των 3 Σημείων). Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος που προτείνουμε είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να αποφύγει μια δεύτερη χαμένη δεκαετία».

Το ΜέΡΑ25 δεν θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή δημόσια υγεία «μπορεί να αποτελεί, όπως μέχρι πρότινος, “εθνικό” θέμα που διαχειρίζεται κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά», καθώς η πανδημία αποδεικνύει ότι «αν η Ε.Ε. δεν προσφέρει βασικές υγειονομικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων) σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικά και δίκαια, η ίδια η Ενωση θα αποδειχθεί επισφαλής – και, κάποιοι θα πουν, άνευ αντικειμένου». Ετσι, θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δωρίζει σημαντικές ποσότητες αυτών των βασικών αγαθών σε χώρες που τις έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των εμβολίων, θέση του DiEM25 είναι ότι «η πλούσια Ευρώπη για κάθε ένα εμβόλιο που παρέχει στο εσωτερικό της Ε.Ε. να διαθέτει κι ένα εμβόλιο σε αναπτυσσόμενη ή γειτονική χώρα». Και αυτό να γίνεται «χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα παραγωγής πιστώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και όχι τους πιεσμένους κρατικούς προϋπολογισμούς». Τέλος, το κόμμα εναντιώνεται «σε κάθε εμβολιαστικό “διαβατήριο”» και υποστηρίζει την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που βοηθούν στην επίδειξη αρνητικών τεστ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βολές από ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά του πρωθυπουργού
Τον κατηγορούν για απαξίωση του ΕΣΥ, εμπαιγμό των υγειονομικών, αποτυχία και αυταρχισμό ● Για «αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων» έκανε λόγο το ΚΚΕ.
Βολές από ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά του πρωθυπουργού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κερδισμένοι οι λίγοι, καθρεφτάκια για τους πολλούς
Ξεκάθαρα για κερδισμένους και χαμένους κάνει λόγο το ΚΚΕ μετά την «εξειδίκευση» των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ από το υπουργείο Οικονομικών.
Κερδισμένοι οι λίγοι, καθρεφτάκια για τους πολλούς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κρύβετε τις ευθύνες σας πίσω από την κλιματική αλλαγή»
Ενα είναι το κεντρικό μέτωπο της αντιπολίτευσης, και από τη μεριά του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, τώρα: οι πυρκαγιές και το τι θα συμβεί μετά. Και τα δυο κόμματα τονίζουν τόσο την «εγκληματική» κυβερνητική πολιτική...
«Κρύβετε τις ευθύνες σας πίσω από την κλιματική αλλαγή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εντονες αντιδράσεις για την κυβερνητική ολιγωρία
Πολλά τα μέτωπα της καταστροφής, πολλές και οι αντιδράσεις, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός δεν έχει καν πατήσει στα Βίλια αλλά κάνει ανακοινώσεις από το γραφείο του. Αυτή την τελευταία «live μετάδοση» σχολίασε...
Εντονες αντιδράσεις για την κυβερνητική ολιγωρία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση στην τραγωδία του Αφγανιστάν
Τις τραγικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τον ρόλο της Δύσης σε αυτές αλλά και τη στάση της τώρα που οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την εξουσία σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άλλα με φειδώ και άλλα...
Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση στην τραγωδία του Αφγανιστάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας