• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 13.9°C
  0 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.6°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 12.9°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 10.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 4.5°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  2 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.5°C / 8.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.2°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 11.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  85%

Ν. Καραθανασόπουλος: Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει εκτρώματα για τον λαό και προετοιμάζει και άλλα, όπως η κατάργηση του 8ωρου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΚΕ: Εφιάλτης για τον λαό το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

 • A-
 • A+
«Πιο ειλικρινές όνομα για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, θα ήταν “Μνημόνιο 5.0”!» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος.

Αν και κανείς έως τώρα (κοινωνικοί εταίροι, οργανώσεις, κόμματα κ.ά.) δεν έχει τα πλήρη στοιχεία του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήδη η ουσία του έχει φανερωθεί. Ολα τα κόμματα πήραν θέση, με το ΚΚΕ να διαφοροποιείται ακόμη περισσότερο, καθώς το συσχετίζει με την Ε.Ε. και τις πολιτικές της, κάτι στο οποίο στέκεται απέναντι. Και φυσικά το συσχετίζει (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) με το σχέδιο Πισσαρίδη.

«Στην Ελλάδα, όπως και στην Ε.Ε. και διεθνώς, οι κυβερνήσεις και γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα συγκλίνουν στην υιοθέτηση μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης, επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και νομισματικής χαλάρωσης, για να στηριχτεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανακοινώνει το κόμμα, ήδη από τις επίσημες θέσεις του. «Από φιλελεύθερες συντηρητικές δυνάμεις η επιλογή αυτή εμφανίζεται ως η κατάλληλη για την “έκτακτη κατάσταση” της απότομης συρρίκνωσης της παραγωγής και της έλλειψης ιδιωτικών επενδύσεων.

Από σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις προβάλλεται ως “προοδευτική στροφή, μετά την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού”», εξηγούν και στρέφουν τα βέλη στους προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Στη χώρα μας, τα αστικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. κρίνουν την κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. ως μη συνεπή προσαρμογή στην αντίστοιχη ευρωενωσιακή, ενώ τα ίδια παρουσιάζονται ως πιο αυθεντικοί εκφραστές μιας ανάλογης, πιο επεκτατικής, κρατικής πολιτικής, χωρίς πειστικότητα, αφού βαρύνονται ως υπεύθυνοι της μνημονιακής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης».

Σύμφωνα πάντα με το κόμμα, η δυνατότητα της μεγαλύτερης κρατικής παρέμβασης είναι περιορισμένη και όχι ικανή/αρκετή να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες για τον λαό από το μεγάλο βάθος της κρίσης. Και αυτό ενισχύεται από την «επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα», την ίδια στιγμή που «το κρατικό χρέος της χώρας μας ξεπερνά πλέον το 200% του ΑΕΠ και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έλαβε μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα που στηρίχτηκαν σε νέο κρατικό δανεισμό που ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ», τονίζει το ΚΚΕ, προχωρώντας και στην αξιοποίηση, από πλευράς της κυβέρνησης, των «ματωμένων», όπως τα χαρακτηρίζει, πλεονασμάτων (σ.σ. «το «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία). «Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. προετοιμάζει ένα μεγάλο “πακέτο” χρηματοδότησης της καπιταλιστικής οικονομίας» καταγγέλλει. «Το “σχέδιο ανάκαμψης” της Ν.Δ. ευθυγραμμίζεται τόσο με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. όσο και με τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων “πράσινης” ανάπτυξης (τουλάχιστον 37%) και προώθησης νέων ψηφιακών λύσεων (τουλάχιστον 20%). Ηδη το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση για το φάσμα του 5G, ενώ έχει ανακοινωθεί η επένδυση της “Microsoft” στην Αττική. Την ίδια στιγμή, κανείς από την κυβέρνηση δεν ομολογεί πως το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη αποκαλύπτει ποια θα είναι η επόμενη μέρα της “επιστροφής στην κανονικότητα”: Εφιάλτης για τον λαό, με κλιμάκωση της πολιτικής επιβολής φθηνής εργατικής δύναμης και ολοκλήρωση της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Παράδεισος για τους μονοπωλιακούς ομίλους, με νέες φοροαπαλλαγές και μέτρα επιτάχυνσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου».

Ρήξη μεν, προς άλλη κατεύθυνση δε

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά το σχέδιο των μεγάλων ομίλων και της Ε.Ε. για την ανάκαμψη των κερδών τους» σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η “Ελλάδα 2.0” συνδέεται από τη μία με τα μνημόνια και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων χρόνων και από την άλλη με το πανευρωπαϊκό υπερμνημόνιο, που συνοδεύει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Το Ταμείο Ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της “πράσινης” ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα. Αν η διαδικασία θυμίζει σε κάποιους τα μνημόνια, δεν κάνουν λάθος. Γι’ αυτό και το πιο ειλικρινές όνομα θα ήταν το “Μνημόνιο 5.0”!» σημειώνει.

Βρίσκει συναίνεση

«Η κυβέρνηση αγωνιά κι επιζητά “συναινέσεις”. Ηδη έχει νομοθετήσει εκτρώματα για τον λαό και προετοιμάζει νέα, όπως η κατάργηση του 8ωρου. Ξέρει ότι συναινέσεις μπορεί να βρει στις ηγεσίες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. κ.ά. που χαιρέτισαν το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Αλλωστε, οι ηγεσίες αυτών των πολιτικών δυνάμεων βρίσκονται σε μορατόριουμ διαρκείας με την κυβέρνηση, έχοντας υπερψηφίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του νομοθετικού της έργου. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ντύνουν με μεγάλα λόγια τον “εθνικό” στόχο της ανάκαμψης, όμως αυτή δεν μπορεί παρά να είναι εχθρική για την εργατική-λαϊκή πλειοψηφία, γιατί απαιτεί φτηνή εργατική δύναμη και εκτίναξη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

»Κερασάκι στην τούρτα των κυβερνητικών ανακοινώσεων είναι ότι μέρος της “Ελλάδας 2.0” είναι και οι επενδύσεις στην υγεία! Την ώρα που στην “Ελλάδα 1.0” συνάνθρωποί μας πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ομολογείται πως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. είναι το περαιτέρω “μαχαίρι” στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δηλαδή η συνέχεια της εγκληματικής –οι 8.000 νεκροί το ομολογούν– πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας, που υπηρετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις».

«Το ΚΚΕ δεν θα κάνει τη χάρη στην κυβέρνηση και τους ομίλους να επικεντρώσει την κριτική του στο “αν έγινε διάλογος” για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», καταλήγει ο κ. Καραθανασόπουλος. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται “ρήξη”. Οντως χρειάζεται, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση! Αυτή είναι και η μόνη πραγματική ρήξη. Ρήξη με τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία για το 8ωρο
Τη δική τους τούρτα γενεθλίων πρόσφεραν εργαζόμενοι και σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ στον Κωστή Χατζηδάκη με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αγώνα για την υπεράσπιση των...
Διαμαρτυρία για το 8ωρο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανάκαμψη για λίγους
«Σχέδιο ανάκαμψης» από τον κ. Μητσοτάκη που δεν περιλαμβάνει την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χθεσινή παρουσίαση του «Ελλάδα 2.0» από τον πρωθυπουργό.
Ανάκαμψη για λίγους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ασφυκτική κατάσταση
Μετά την ερώτηση προχθές του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, προς την Κομισιόν για τα εργασιακά, έρχονται τώρα οι βουλευτές του κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος και Δ. Μανωλάκου και ερωτούν τους αρμόδιους...
Ασφυκτική κατάσταση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Απεργάζονται νέα αντεργατικά μέτρα»
Τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς την ίδια την Ε.Ε. εξαπέλυσε κατηγορίες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όσον αφορά τις «αντεργατικές κατευθύνσεις και οδηγίες» της δεύτερης, τη γραμμή των...
«Απεργάζονται νέα αντεργατικά μέτρα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Καραθανασόπουλος: Εργαζόμενοι και εργοδότες δεν είναι στην ίδια βάρκα
Την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο επανέλαβε σήμερα ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισημαίνοντας ότι «δεν είναι οι εργαζόμενοι στην ίδια βάρκα με τους...
Ν. Καραθανασόπουλος: Εργαζόμενοι και εργοδότες δεν είναι στην ίδια βάρκα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βολές από ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά του πρωθυπουργού
Τον κατηγορούν για απαξίωση του ΕΣΥ, εμπαιγμό των υγειονομικών, αποτυχία και αυταρχισμό ● Για «αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων» έκανε λόγο το ΚΚΕ.
Βολές από ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κατά του πρωθυπουργού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας