• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με την «Ελληνικός Χρυσός» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

«Οι επιθυμίες της "Ελληνικός Χρυσός" επιτέλους πραγματοποιούνται». Αυτό υπογραμμίζουν, με κοινή τους δήλωση, οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα, (τομεάρχης και αναπληρώτρια τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντίστοιχα), αναφερόμενοι στην κατάθεση της σύμβασης του Δημοσίου με την Eldorado Gold. 

Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει αναδείξει η «Εφ.Συν.», που με σχετικό της ρεπορτάζ έχει σημειώσει ότι η σύμβαση που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, λαμβάνει διαστάσεις μνημονίου και χαρακτήρα συμφωνίας που πετύχαιναν σε προηγούμενους αιώνες τα αποικιοκρατικά κράτη με φύλαρχους στην Αφρική. Μεταξύ άλλων, δίνονται αόριστες υποσχέσεις για αύξηση της απασχόλησης, μπαίνει στις καλένδες η μεταλλουργία, ο επενδυτής έχει προνόμια αυτοελέγχου, ενώ το Δημόσιο είναι εκτεθειμένο σε ρήτρες αποζημιώσεων για διαφυγόντα κέρδη. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους τονίζουν ότι η κατάθεση της νέας σύμβασης αποδεικνύει ότι η Ν.Δ. θέλει μια ανάπτυξη για λίγους και εκλεκτούς, με βάση τις προεκλογικές της συμφωνίες. Σημειώνουν ότι η σύμβαση επιβεβαιώνει απόλυτα τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύδει πλήρως όλες τις αιτιάσεις της κυβέρνησης και των τότε στελεχών και σήμερα υπουργών της ΝΔ, που λειτουργούσαν απλά ως γραφείο Τύπου της εταιρίας ενώ υπογραμμίζουν ότι «αποτελεί κατάντια για την Ελληνική Δημοκρατία οι Υπουργοί να παραβιάζουν τα δικαιώματα της χώρας που εκπροσωπούν, μιας χώρας της Ευρωζώνης, και να λειτουργούν, εν έτη 2021, ως υπάλληλοι της εταιρίας και Υπουργοί μιας αποικίας».

Σημειώνεται ότι η σύμβαση θα ξεκινήσει να συζητείται την ερχόμενη Τετάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 

Η κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου – Π. Πέρκα

Μετά την απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από τη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφού απαξίωσε όλο το οικολογικό κίνημα και τις ΜΚΟ, θεσμοθέτησε την αποδόμηση της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας και παραχώρησής τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής, κατά την προσφιλή τακτική της ΝΔ, η νέα Σύμβαση του δημοσίου με την Ελληνικός Χρυσός.

Η κατάθεση της νέας σύμβασης αποδεικνύει ότι η ΝΔ θέλει μια ανάπτυξη για λίγους και εκλεκτούς, με βάση τις προεκλογικές της συμφωνίες, ενώ με την αποχώρησή της από την κυβέρνηση θα αφήσει την Ελλάδα φτωχότερη, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Αυτό αποδεικνύουν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις Γεωργιάδη για τις περιοχές Natura 2000, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, αλλά και η Σύμβαση κατά παραγγελία της Ελληνικός Χρυσός που εισάγεται σε Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη, προσφορά, αυτή τη φορά, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο νέος Υπουργός ΠΕΝ, Κ.Σκρέκας, συνεχίζει το καταστροφικό έργο του Κ.Χατζηδάκη για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, απόλυτα ευθυγραμμισμένος και συνεπής με την επιλογή της ΝΔ, την περίοδο 2015-2019, να λειτουργεί ως εκπρόσωπος και υποστηρικτής μίας εταιρείας που έφτασε, επί Γ.Σταθάκη στο ΥΠΕΝ, να ζητάει μία πιο βολική κυβέρνηση.

Οι επιθυμίες της Ελληνικός Χρυσός επιτέλους πραγματοποιούνται και η ΝΔ ξεπληρώνει τα γραμμάτια που επέτρεψαν την εκλογή της. Τα πολιτικά της στελέχη όμως οφείλουν πάντα να θυμούνται ότι η χαριστική και προκλητική παραχώρηση δικαιωμάτων της ελληνικής πολιτείας, καθώς και η παράβαση των υποχρεώσεων της εταιρείας, που απορρέουν από τη Σύμβαση του 2003 και επιβεβαιώθηκαν από την Απόφαση της διαιτησίας 9/2018, αποτελούν μείζονα θεσμικά ζητήματα και, ως τέτοια, εγείρουν ξεκάθαρα και ζήτημα παράβασης ευθύνης των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν και θα υπογράψουν αυτήν τη Σύμβαση.

Όπως έχουμε ξαναπεί, έχει πλέον καταρρεύσει οριστικά ο «μύθος» της πιο μεγάλης επένδυσης και έχει αποδειχθεί αφενός ότι η Ελληνικός Χρυσός είναι απρόθυμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και αφετέρου ότι στερεί δικαιώματα από το κράτος με τη συναίνεση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η νέα σύμβαση επιβεβαιώνει απόλυτα τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύδει πλήρως όλες τις αιτιάσεις της κυβέρνησης και των τότε στελεχών και σήμερα Υπουργών της ΝΔ, που λειτουργούσαν απλά ως γραφείο Τύπου της εταιρίας. Όμως, αποτελεί κατάντια για την Ελληνική Δημοκρατία οι Υπουργοί να παραβιάζουν τα δικαιώματα της χώρας που εκπροσωπούν, μιας χώρας της Ευρωζώνης, και να λειτουργούν, εν έτη 2021, ως υπάλληλοι της εταιρίας και Υπουργοί μιας αποικίας, μειώνοντας οποιοδήποτε δικαίωμα και στοιχείο του κράτους δικαίου για τα επόμενα 50 χρόνια για την πατρίδα τους.

Ακόμα και σήμερα, έχουν ακόμη ευκαιρία, να αποσύρουν τη σύμβαση και να καταγγείλουν, ως οφείλουν, την Ελληνικός Χρυσός για παραβίαση της αρχικής σύμβασης του 2003 και των αποφάσεων της Διαιτησίας, που η εταιρία έχει αποδεχτεί από το 2018.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κ. Μάλαμα: Απαλλάσσεται η Eldorado από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής
Ευνοϊκή διάταξη για την Εldorado Gold, στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα.
Κ. Μάλαμα: Απαλλάσσεται η Eldorado από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η κυβέρνηση λειτουργεί σαν «καμικάζι» με τη Χαλκιδική;
Η Κ. Μάλαμα τονίζει ότι τα αλλεπάλληλα λάθη της κυβέρνησης οδήγησαν στην απώλεια ελέγχου στη Χαλκιδική και διατυπώνει ερωτήματα σχετικά με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την έλλειψη μαζικών τεστ στον τοπικό...
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η κυβέρνηση λειτουργεί σαν «καμικάζι» με τη Χαλκιδική;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Ολέθριο το οικονομικό αποτέλεσμα από τις κυβερνητικές επιλογές
Δριμύ κατηγορώ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατά της της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Τσίπρας: Ολέθριο το οικονομικό αποτέλεσμα από τις κυβερνητικές επιλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 κατά κυβέρνησης για τα νέα μέτρα
Νέες επιθέσεις στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, με αφορμή την παράταση του «λουκέτου» στην αγορά και τα μέτρα που ανακοίνωσαν oι Στ. Πέτσας και Άδ. Γεωργιάδης.
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 κατά κυβέρνησης για τα νέα μέτρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να παύσει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με Eldorado για τη Θράκη»
Μια ανακοίνωση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ στάθηκε η αφορμή για την παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Ανατ. Μακεδονία - Θράκη, στο θέμα των εξορύξεων της «Ελληνικός Χρυσός».
«Να παύσει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με Eldorado για τη Θράκη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φάμελλος: Κυβέρνηση - γραφείο Τύπου της «Ελληνικός Χρυσός»
Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» εξαπέλυσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Φάμελλος: Κυβέρνηση - γραφείο Τύπου της «Ελληνικός Χρυσός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας