• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 20.0°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.2°C / 19.9°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 17.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 13.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  2 BF
  58%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 16.7°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 19.3°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κορυφαία πολιτική προτεραιότητα το νέο ΕΣΥ»

 • A-
 • A+
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας ● Το ανθρώπινο δυναμικό, η αύξηση των πόρων και η αναδιανομή τους εντός του συστήματος οι θεμέλιοι λίθοι του προγράμματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι απλώς μια προεκλογική δέσμευση, είναι η κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα που χαρακτηρίζει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον επανασχεδιασμό του συστήματος Υγείας. Πρόκειται για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ που παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων στον χώρο της Υγείας, αλλά και εκπροσώπων των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού.

«Τα θεμέλια του σχεδίου μας βασίζονται σε 3 συγκεκριμένους άξονες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, με πρώτο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας. «Οι εργαζόμενοι είναι ο θεμέλιος λίθος του νέου συστήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος άξονας είναι η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος «ώστε σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Τρίτος άξονας του σχεδίου είναι η αναδιανομή των πόρων εντός του συστήματος. «Αν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης με βάση τις διεθνείς μελέτες και πρακτικές», συμπλήρωσε.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία ενός ενισχυμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, μια ανάγκη που έγινε αδιαπραγμάτευτη στην εποχή της πανδημίας. Στην αρχή της ομιλίας του θύμισε το απαξιωμένο ΕΣΥ στα χρόνια των Μνημονίων από τις συνεχόμενες περικοπές τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Θύμισε επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναστραφεί η πτώση του ΕΣΥ για να φτάσει στο σήμερα, ένα χρόνο μετά τον ερχομό της πανδημίας στη χώρα μας να επικρίνει την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιλογές που πληρώσαμε ακριβά στο χρόνο που πέρασε». Οπως είπε, «η πανδημία βρήκε ένα ΕΣΥ αποδυναμωμένο, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή, ακόμη χειρότερα, στο όνομα πολιτικών επιλογών για την ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης».

Τα πέντε κομβικά σημεία

Εν συνεχεία αναφέρθηκε αναλυτικά στα πέντε κομβικά σημεία τα οποία συνθέτουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ.

 • 1. Οι ανθρώπινοι πόροι

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, επίκεντρο στο νέο ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος, ο ασθενής από τη μία πλευρά, ο εργαζόμενος από την άλλη. Το σχέδιο προβλέπει:

● Αμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας) χωρίς να αντικατασταθούν.

● Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

● Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

● Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ

● Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

● Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ.

● Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

● Ενταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

 • 2. Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός, περιλαμβάνει μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτά είναι:

■ Πρωτοβάθμια Φροντίδα

● Τριπλασιασμός των δομών Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.

● Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

● Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

● Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

● Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (ΣΟΦΥ) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας.

■ Δευτεροβάθμια Φροντίδα

● Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

● Λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά νοσοκομεία.

● Ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

● Επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.

 • 3. Φαρμακευτική πολιτική

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική το σχέδιο εγγυάται την πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες, όπως επίσης τη στήριξη της εγχώριας έρευνας, αλλά και την καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.

 • 4. ΕΟΠΥΥ

Το σχέδιο σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει:

● Διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού.

● Πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

● Κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.

 • 5. Εθνικές οριζόντιες στρατηγικές Υγείας

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σημεία του νέου σχεδίου, καθώς αντλεί γνώση από τη διαχείριση της πανδημίας και τα διδάγματά της. Περιλαμβάνει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας της χώρας με έμφαση στην πρόληψη αλλά και συγκρότηση ενός σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.

Ταυτόχρονα περιλαμβάνει το σχέδιο «Φιλόδημος» για την Υγεία, το οποίο προβλέπει αναβάθμιση των υποδομών και ειδικότερα:

● Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων

● Υλικοτεχνική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας

● Δημιουργία νέων νοσοκομείων, εκεί όπου διαπιστωμένα υπάρχει ελλιπής υγειονομική κάλυψη, όπως στην Ανατολική Αττική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

● Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν από την κυβέρνηση Σαμαρά

● Επαναφορά του «Ερρίκος Ντυνάν» και υπαγωγή του στο υπουργείο Υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο θα υλοποιηθεί σχέδιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

● Καθολική εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου και ψηφιακή διασύνδεση όλων των δημόσιων δομών Υγείας.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξειδικευμένες στρατηγικές, που θα υλοποιηθούν με ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας σε τομείς που μέχρι σήμερα η παρουσία του ήταν αναιμική. Αυτές είναι:

● Για τον καρκίνο

● Για τη φυσική ιατρική και αποκατάσταση

● Για τη γηριατρική

● Για την αναπαραγωγική Υγεία

● Για την ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

● Για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (παλιών και νέων).

Ηχηρές παρουσίες στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος από τον Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε ευρεία συζήτηση που κράτησε περίπου δύο ώρες με τον πρώην υπουργό Υγείας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέα Ξανθό, την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας, Δώρα Αυγέρη, την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τον καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόνης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον καθηγητή της Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Ιατρικής του Χάρβαρντ, Οθωνα Ηλιόπουλο, τον ομότιμο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, την πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών «ΕΛΕΑΝΑ», Αθανασία Παππά, την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εβρου και αναπληρώτρια γραμματέα της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας, Εύη Ορφανού, και την Π.Ε. νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Κεραμά.

Ομολογουμένως ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση η οποία είχε άποψη τόσο όσον αφορά τη σκηνική παρουσία των συμμετεχόντων όσο και το περιεχόμενο της συζήτησης και των παρεμβάσεων που ακολούθησαν. Η συμμετοχή επιστημόνων όπως ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο Οθωνας Ηλιόπουλος που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, αλλά και οι υπόλοιποι επιστήμονες που κατέθεσαν την άποψή τους αποδεικνύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της Υγείας και δη της δημόσιας.

Είναι σαφές πλέον ότι πέριξ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται άνθρωποι που έχουν δεδομένη εμπειρία στους τομείς της Υγείας και με πλούσιο, διεθνές βιογραφικό. Εξάλλου, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, «η βασική μας δέσμευση σήμερα είναι ότι θα ακούσουμε και θα συνδιαμορφώσουμε με τους ανθρώπους της Υγείας το νέο ΕΣΥ, που μετά την περιπέτεια της πανδημίας είναι φανερό πως αποτελεί κοινωνική και εθνική επιταγή».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι «πλήρως κοστολογημένο» ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόβλεψη συνόδευε τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Ορθιοι 1 και 2».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ
Το Πολιτικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες θα κληθεί να εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας και την έναρξη των επικείμενων προσυνεδριακών διαδικασιών που θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας i-syriza...
Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο»
Οι δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και ανέβαλαν τη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα του κόμματος, την ευθύνη της προετοιμασίας...
«Η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο φόβος της «χαμένης γενιάς»
Μιλώντας με τους νέους για το αύριο η κουβέντα περιστράφηκε στα απόνερα της πανδημίας ● Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, επέκρινε τις αλλαγές στην Παιδεία, ενώ για τα...
Ο φόβος της «χαμένης γενιάς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ
Aκούγοντας κανείς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην προσυνεδριακή ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα τη δημόσια υγεία και την αναγέννηση του ΕΣΥ, θα νόμιζε πως το ΠΑΣΟΚ δεν κυβέρνησε...
Γενική αμνησία στο ΠΑΣΟΚ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εσωκομματική κριτική, εκτός φάσης, από τον Κούλογλου
Με άρθρο του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζει ότι η μάχη Μητσοτάκη-Τσίπρα στη ΔΕΘ έληξε ισόπαλη ● Ασε την πολιτική και ασχολήσου με τη δημοσιογραφία, το σχόλιο του Π. Πολάκη.
Εσωκομματική κριτική, εκτός φάσης, από τον Κούλογλου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Είμαστε έτοιμοι προγραμματικά, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι»
Ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου εμφανίστηκε στο βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας την αίσθηση του ώριμου πολιτικού αρχηγού που είναι έτοιμος να...
«Είμαστε έτοιμοι προγραμματικά, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας