Στον απόηχο των νέων δηλώσεων του Αντ. Σαμαρά ότι η Ν.Δ. δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, εάν και εφόσον καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ν. Δένδιας και ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεταν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» στην αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος.
Και οι τρεις άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης μίας συμφωνίας, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, με την επίκληση του κινδύνου της πιστωτικής ασφυξίας, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμη και για περιορισμούς στην τραπεζική κίνηση κεφαλαίων (στον ΣΚΑΪ και στον ΑΝΤ1), κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία και να τη φέρει στη Βουλή «να την ψηφίσουμε και όλοι οι άλλοι», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση θα έχει διαρροές και προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι η διέξοδος σ’ αυτήν την περίπτωση θα είναι οι εκλογές.
Η εκτίμηση αυτή κινείται μακριά από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας της Ν.Δ. και έφερε νεύρα στη Συγγρού, ωστόσο -όπως και στις προηγούμενες διαφοροποιήσεις- ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να απαντά με έμμεσες αναφορές.
Νέα επίθεση Δένδια
Πιο επιθετικός προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν και πάλι ο Ν. Δένδιας (στον Real Fm). Ο πρώην υπουργός αμφισβήτησε τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή Σαμαρά, αλλά και τη γραμμή που έχει χαράξει στο εσωκομματικό τοπίο «μεταθέτοντας από μήνα σε μήνα τις κρίσιμες αποφάσεις».
Παραφράζοντας ελαφρά τη φράση που αποδίδεται στη Μελίνα Μερκούρη σε μια στιχομυθία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, «πρόεδρε, δεν αρέσουμε πια», ο βουλευτής της Ν.Δ., κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι σε καθοδική πορεία, δήλωσε ότι «δεν είμαστε γοητευτικοί και όχι απλώς δεν είμαστε γοητευτικοί, αλλά έχει χειροτερέψει κατά πολύ η μέτρησή μας μετά τις εκλογές».
Διερωτήθηκε γιατί και απάντησε: «γιατί δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε». Επανέλαβε ότι πρέπει να διεξαχθεί εσωκομματικός διάλογος για όλα τα θέματα, μηδέ εξαιρουμένου του θέματος ηγεσίας, αλλά -όπως είπε- «δεν είναι αυτό το πρωτεύον» και πρόσθεσε: «Οσο κι αν ακούγεται περίεργο και προσχηματικό. Γιατί δεν είναι το πρωτεύον; Γιατί υπάρχει θέμα φυσιογνωμίας. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε συρρικνωθεί αριθμητικά. Εχουμε συρρικνωθεί και ποιοτικά. Εχουμε καταφέρει από μία παράταξη που είχε ένα εν δυνάμει ακροατήριο της τάξης του 50%, και πολλές φορές είχε πάρει 47% με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, 46% με τον Κώστα Καραμανλή, να λέμε δόξα τω Θεώ που πήραμε 27% και να καταγράφουμε 15%. Αυτή δεν είναι ποσοτική μεταβολή, είναι μία τεράστια ποιοτική μεταβολή. Μετατρέπει τη Ν.Δ. σε κάτι άλλο, όχι στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».
«Δεν πείθουμε»
Και ο Κυρ. Μητσοτάκης (στον Βήμα Fm) εκτίμησε ότι «αν δεν αλλάξει δραστικά, η Ν.Δ. θα είναι ένα μεσαίο κόμμα, το οποίο δεν θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια πειστική εναλλακτική, τη στιγμή που θα καταρρεύσει το παραμύθι, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είπε στους Ελληνες πολίτες προεκλογικά.
Αυτήν τη στιγμή, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά, συζητάμε για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εντός του Ιουνίου».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας και τη στάση της Ν.Δ. δήλωσε «βέβαιος ότι η ηγεσία του κόμματος, σε συνεννόηση και σε ευθυγράμμιση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα κάνει το σωστό».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας