• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 22.6°C
  3 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 21.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 26.6°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  3 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 23.9°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 16.8°C / 25.4°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 26.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 21.0°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Bήμα βήμα προς το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

 • A-
 • A+
Προτάσσει τον αγώνα του κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και επιθυμεί να γίνει περισσότερο διακριτός ο ρόλος του «ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής εργατικής-λαϊκής πρωτοπορίας, ως φορέα νέων ιδεών της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, απάντησης στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα που απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους τον 21ο αιώνα».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προετοιμάζοντας το 21ο Συνέδριό του το ΚΚΕ έχει ήδη καταλήξει σε τρεις κεντρικούς άξονες, τους οποίους θα παρουσιάζει διαδοχικά έως ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν και το συνέδριο διεξαχθεί ζωντανά και όχι διαδικτυακά, όπως είναι και η επιθυμία των διοργανωτών και των μελών του. Εκκινώντας από το πρώτο κείμενο των βασικών θέσεων του κόμματος, αυτό έχει να κάνει με έναν απολογισμό της δράσης του ως «καθοδηγητή του επαναστατικού εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό».

Με δεδομένο ότι τα δεδομένα αλλάζουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, αναπλαισιώνονται από την πανδημία ως αφορμή για επικίνδυνες -αν όχι αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές- πολιτικές και επιδρούν τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα στα κοινωνικά υποκείμενα, το ΚΚΕ στρέφει το βλέμμα αρχικά προς τα πίσω, ώστε να οδηγηθεί σε συμπεράσματα για την έως τώρα πορεία του μελετώντας ταυτόχρονα τις μελλοντικές του κινήσεις: «Το κόμμα, στο πεδίο της ιδεολογικής-πολιτικής πάλης και της παρέμβασης στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, έχει συγκεντρώσει μια τεράστια πείρα άνω των 100 χρόνων.

Είναι εμπειρία που αποκρυσταλλώθηκε πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά την τελευταία 30ετία, όταν το ΚΚΕ για πρώτη φορά από τη στιγμή της ίδρυσής του το 1918, στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις, έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση της κομμουνιστικής του ταυτότητας» διακηρύσσει η Κ.Ε. «Από πολλές απόψεις η πείρα όλης αυτής της τελευταίας 30ετίας είναι πολύτιμη» καταλήγει.

Ταυτόχρονα εκτιμούν πως από αυτή την 30ετία τώρα είναι ίσως «η πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του ΚΚΕ». Ακριβώς γιατί από τη μια «συνεχίζει να βαθαίνει η αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της που οδηγεί σε καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων», από την άλλη «συνεχίζεται η μεγάλη υποχώρηση του εργατικού κινήματος και η ανασυγκρότηση των συνδικαλιστικών του οργάνων» και παράλληλα «καθυστερεί η επαναστατική, ιδεολογική-πολιτική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος».

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, και παρά τις ποικίλες ιδεολογικοπολιτικές παρεμβάσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια με επίκεντρο τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ (με έντονη εκδοτική δραστηριότητα, αλλά και μέσω συζητήσεων, ημερίδων, μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων και πολιτικών παρεμβάσεων), το ΚΚΕ προτάσσει τα εξής: τον αγώνα του κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ότι «πρωτοστάτησε ώστε να περάσει το μήνυμα της αντίστασης, του αγώνα, της «οργανωμένης απειθαρχίας», με σημαντικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις του μαζικού κινήματος (όλοι θυμόμαστε το συλλαλητήριο της 1ης Μάη 2020 στο Σύνταγμα αλλά και τις εκδηλώσεις για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την πανελλαδική απεργία της 26ης Νοέμβρη). Και το ότι έκανε ορατό και επιθυμεί να γίνει περισσότερο διακριτός ο ρόλος του «ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής εργατικής-λαϊκής πρωτοπορίας, ως φορέας νέων ιδεών της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, απάντησης στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα που απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους τον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό απαιτεί «ανώτερη ποιοτικά καθοδηγητική δουλειά, ιδεολογική-πολιτική, μορφωτική αναβάθμιση της δουλειάς όλου του κόμματος, επαγρύπνηση και ετοιμότητα». Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ανάγκες της κοινωνίας, αν και ίσως πιο ξεκάθαρες από ποτέ, κανείς δεν γνωρίζει αν ενέχουν την κατάλληλη δυναμική ώστε να οδηγήσουν σε αλλαγές. Μήπως είναι η στιγμή για ένα άνοιγμα σε ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις, όπως έγινε στην επέτειο του Πολυτεχνείου; Οι απαντήσεις ίσως δοθούν μέσα από το 21ο Συνέδριο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκλογή νέας Κ.Ε. με... νέους
Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ). Παρασκευή και Σάββατο έγινε συζήτηση...
Εκλογή νέας Κ.Ε. με... νέους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου θα γίνει στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, μόνο με προσκλήσεις, όπου θα γίνει και η κεντρική ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ολα έτοιμα για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «κόκκινη» νεολαία στις επάλξεις
Η κορυφαία εκδήλωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, διοργανώνεται φέτος για 47η συνεχή χρονιά στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση, το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, με αυστηρή τήρηση των...
Η «κόκκινη» νεολαία στις επάλξεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
KKE: το 21ο Συνέδριο και η επόμενη ημέρα
Οι θέσεις του κόμματος για τους κινδύνους στην αντιμετώπιση καινούργιων ζητημάτων που θέτει η επικαιρότητα, όπως διατυπώθηκαν από την Κ.Ε. και στελέχη οργανώσεων.
KKE: το 21ο Συνέδριο και η επόμενη ημέρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε συνεδρίασή της εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη - ίδιο αριθμό μελών δηλαδή με πριν. Το νέο όργανο φέρει δύο αλλαγές στα πρόσωπα. Κατά τα άλλα...
Το νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας