Τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για σταδιακό άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων με ασφάλεια και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο δεν διαθέτει η κυβέρνηση της Ν.Δ., θέλησε να υπενθυμίσει η Φώφη Γεννηματά, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξακολουθεί να απασχολεί το μέγαρο Μαξίμου και η οποία αναδεικνύει την αντιφατικότητα των μηνυμάτων που στέλνουν καθημερινά οι γαλάζιοι υπουργοί.
Εν αναμονή των αποφάσεων της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και των ανακοινώσεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά που θα ακολουθήσουν, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρήκε χθες την ευκαιρία να εξαπολύσει άλλη μία στοχευμένη επίθεση στην κυβέρνηση για τις παλινωδίες αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις δικές της προτάσεις, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής.
«Το πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα είναι πως η κυβέρνηση κάνει συνεχώς μπρος πίσω. Χρειάζεται να δούμε πως θα ανοίξουμε τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι παίρνεις τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και παίρνεις αποφάσεις με βάση το φορτίο της κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει λόγος για οριζόντιες αποφάσεις για όλη τη χώρα, που είδαμε ότι δεν προστατεύουν ούτε την υγεία ούτε από τις επιπτώσεις στην οικονομία», εξήγησε η κ. Γεννηματά σε τηλεοπτική της συνέντευξη (OPEN), συμφωνώντας ότι η επανέναρξη των σχολείων πρέπει να είναι προτεραιότητα, όπου το επιδημιολογικό φορτίο το επιτρέπει και με μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Οπως διευκρίνισε, για τα σχολεία δεν μπορεί να ξανανοίξουν όπως λειτουργούσαν πριν κλείσουν, «δηλαδή, με συνωστισμό στις τάξεις, χωρίς τεστ για καθηγητές και μαθητές και ιδιαίτερα όταν υπάρχει κρούσμα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει ζητήσει μεταξύ άλλων να υπάρξει εκ περιτροπής λειτουργία και να βρεθούν περισσότερες αίθουσες από δημοτικούς χώρους.
Αναφερόμενη στην ίδια παρέμβασή της στο θέμα της ίδρυσης αστυνομικού σώματος για την επιτήρηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την αντίθεσή της με την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δουλειά των αστυνομικών» η φρούρηση των πανεπιστημίων, όπως εξάλλου υποστηρίζουν και οι ομοσπονδίες τους.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την ανάγκη φύλαξης και ελέγχου των χώρων τους, έτσι ώστε να πάψουν να αποτελούν εστίες ανομίας και «ξέφραγο αμπέλι». Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία, κάρτα εισόδου για τους φοιτητές, ήταν κωδικοποιημένα οι προτάσεις της, ενώ πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να περιφρουρήσουν το χώρο τους, μακριά όμως από λογικές ενός «αστυνομοκρατούμενου πανεπιστημίου».
Τέλος, σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία της για το γεγονός ότι απέναντι στη «νεοοθωμανική αναθεωρητική» στρατηγική της Τουρκίας, η ελληνική πλευρά «δεν έχει συνεκτική πολιτική και ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας