Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διά ζώσης το 21ο Συνέδριο ...πανδημίας επιτρέπουσας
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διά ζώσης το 21ο Συνέδριο ...πανδημίας επιτρέπουσας

  • A-
  • A+
Στον Περισσό υπάρχει σαφής προτίμηση σε ένα συνέδριο με φυσική παρουσία, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν, αλλά σίγουρα εντός του 2021 ● Ποια θέματα θα συζητηθούν.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο «δρόμος» ανοίχτηκε ήδη από το 20ό Συνέδριο του Κόμματος (30 Μαρτίου-2 Απριλίου 2017) όπου πέρα από τον κομματικό απολογισμό, καθόρισε και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 21ο Συνέδριο. Τότε υπογραμμίστηκε η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ στη δράση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας, της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με πρόταγμα την εργατική εξουσία. Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα πριν από λίγες μέρες, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στην προετοιμασία και διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος μέσα στο 2021.

Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, το Συνέδριο διεξάγεται ανά τετραετία. Εξαιτίας όμως των νέων δεδομένων, με την έξαρση της πανδημίας και τις αντικειμενικές αλλά και ουσιαστικές δυσκολίες που αυτό δημιουργεί, η Κ.Ε. «επιφυλάσσεται για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου», όπως μαθαίνουμε και αναμένεται να ανακοινωθεί όταν το επιτρέψουν τα επιστημονικά δεδομένα και υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Πράγματι, δύσκολα θα περίμενε κανείς το ΚΚΕ να μην κάνει ζωντανά το Συνέδριό του και καθώς ο χρόνος μόλις ξεκίνησε και ίσως οι συνθήκες κάποια στιγμή αλλάξουν, το κόμμα προσανατολίζεται στο να γίνει διά ζώσης και όχι διαδικτυακά, αλλά μέσα στο 2021.

Με βάση επίσης το Καταστατικό, τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα είναι:

■ απολογισμός δράσης της Κ.Ε. και όλου του Κόμματος από το 20ό προς το 21ο Συνέδριο

■ οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου

■ η κατάσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος

■ τα καθήκοντα του Κόμματος έως το επόμενο, 22ο Συνέδριο και

■ η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Σχετικά τώρα με το πρώτο θέμα του Συνεδρίου, η Κ.Ε. επεξεργάζεται ήδη τις θέσεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση στα εκλεγμένα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος και φυσικά στην ΚΝΕ. Υπάρχουν, ωστόσο, ήδη κάποιες βασικές θεματικές προς συζήτηση και προβληματισμό.

Αυτές είναι (σε τίτλους): «Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση του Κόμματος / Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό», «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό, στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου / Η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ / Εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας» και «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας / Η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα / Η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος / Η προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ».

Η προετοιμασία και η διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί με τα τρία αυτά κείμενα των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής (σε διαδοχικές εκδόσεις του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», εκκινώντας από το φύλλο 30-31 Ιανουαρίου). Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο: η προηγούμενη, ωστόσο, ήταν στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος (Απρίλιος 2013), το οποίο ήταν και Προγραμματικό. Δηλαδή τα κείμενα αφορούσαν το νέο Πρόγραμμα και Καταστατικό του ΚΚΕ.

Η αλήθεια είναι πως οι παγκόσμιες ισορροπίες, όσον αφορά όλους τους τομείς (περιβάλλον, οικονομία, εργασιακά, συσχετισμός δυνάμεων, εξουσιαστικές δομές, τάσεις επικυριαρχίας κ.α.), όπως επισημαίνεται από διεθνούς κύρους διανοητές της Αριστεράς αλλά και όπως το βιώνουμε οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση, μόνο ίδιες δεν έχουν μείνει.

Η περίοδος που εξέταζε το προηγούμενο Συνέδριο του ΚΚΕ ήταν μέσα ή λίγο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική (και όχι μόνο) κρίση, γεγονός που είχε επιδράσει και ως προς τη συνοχή της Ε.Ε., την όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της και την άνοδο της Ακροδεξιάς σε πολλά Κοινοβούλια (αν όχι κυβερνητικά σχήματα) και ως προς την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ διακεκριμένων έως τότε οικονομιών όπως αυτή των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την ενίσχυση και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Πλέον, όλα τα παραπάνω έχουν λάβει μια πιο απτή μορφή, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας, με βασικούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής να βάλλονται και σε επίπεδο δικαιωμάτων (υγεία, εκπαίδευση, εργασία, διαμαρτυρία/απεργία κ.ά. – ακόμη και το δικαίωμα του να περπατά κανείς!).

Δεν είναι τυχαίο πως όλη η περίοδος από το 20ό έως το 21ο Συνέδριο του κόμματος χαρακτηρίστηκε ακριβώς από πρωτοβουλίες του ΚΚΕ πάνω και σε αυτά τα ζητήματα. Για το κόμμα, αυτές οι δράσεις «αποτέλεσαν μεταξύ άλλων και σημείο αναφοράς, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν στο λαό και τη νεολαία η εκδήλωση της πανδημίας, η οικονομική κρίση, οι νέες αναδιαρθρώσεις στα εργασιακά, η απαγόρευση συναθροίσεων και η όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής, αλλά κι από σειρά εξελίξεων που αφορούν τα λεγόμενα “εθνικά θέματα”, που τροφοδοτούν με πλούσια πείρα και πολύτιμα συμπεράσματα τις Οργανώσεις του ΚΚΕ προς το Συνέδριο».

Μέσα σε αυτά τα νέα δεδομένα θα γίνει το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, διά ζώσης μέσα στο 2021. Το κόμμα κάνει λόγο για «μεγάλη επανεξόρμηση από τις κομματικές οργανώσεις και την ΚΝΕ, αρχής γενομένης από το Σάββατο 30 Γενάρη, όπου θα αρχίσει η δημοσίευση των κειμένων, με σκοπό οι Θέσεις του Συνεδρίου να διακινηθούν όσο πιο πλατιά γίνεται».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεύτερο κείμενο θέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο
Εκκινώντας από τη σημερινή κατάσταση και σε διεθνές επίπεδο, η προσοχή στρέφεται στην πανδημία και τις αφορμές που έδωσε σε κυβερνήσεις για δραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές.
Δεύτερο κείμενο θέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παιδεία και πανδημία ψηλά στη θεματολογία
Ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 με σκοπό να καταλήξει στα κείμενα που θα ανοίξουν τη θεματολογία όλων των τομέων πολιτικής, ώστε να...
Παιδεία και πανδημία ψηλά στη θεματολογία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Bήμα βήμα προς το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Προετοιμάζοντας το 21ο Συνέδριό του το ΚΚΕ έχει ήδη καταλήξει σε τρεις κεντρικούς άξονες, τους οποίους θα παρουσιάζει διαδοχικά έως ότου οι συνθήκες το επιτρέψουν και το συνέδριο διεξαχθεί ζωντανά και όχι...
Bήμα βήμα προς το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στήριξη μονοπωλίων και προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων»
Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ στάθηκε αντίθετο στις προτάσεις της Κομισιόν όσον αφορά τα πακέτα στήριξης και δανειοδότησης των χωρών της Ε.Ε. που επλήγησαν από την πανδημία.
«Στήριξη μονοπωλίων και προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το σχόλιο του ΚΚΕ για πρόσφυγες και κορονοϊό
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσον αφορά την προστασία από τον κορονοϊό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου σχολίασε το ΚΚΕ και τα βρήκε ανεπαρκή.
Το σχόλιο του ΚΚΕ για πρόσφυγες και κορονοϊό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το σχόλιο του ΚΚΕ για πρόσφυγες και κορονοϊό
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσον αφορά την προστασία από τον κορονοϊό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται τώρα στα νησιά του Β. Αιγαίου σχολίασε το ΚΚΕ και τα βρήκε ανεπαρκή,...
Το σχόλιο του ΚΚΕ για πρόσφυγες και κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας