• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.5°C / 15.2°C
    0 BF
    75%
  • Θεσσαλονίκη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.8°C / 13.9°C
    1 BF
    86%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.1°C / 15.4°C
    2 BF
    89%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 9.4°C
    1 BF
    88%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.1°C / 9.9°C
    0 BF
    81%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.4°C / 10.1°C
    1 BF
    92%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    6°C 6.4°C / 6.4°C
    1 BF
    93%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.4°C / 12.4°C
    1 BF
    93%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 10.8°C / 12.2°C
    2 BF
    87%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 10.1°C / 11.9°C
    2 BF
    66%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.4°C / 13.4°C
    1 BF
    64%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 11.2°C / 11.2°C
    3 BF
    72%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 15.7°C / 15.7°C
    4 BF
    82%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.8°C / 12.8°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 11.5°C / 13.8°C
    0 BF
    82%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.8°C / 15.4°C
    3 BF
    71%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 14.9°C
    0 BF
    73%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 9.3°C / 11.6°C
    2 BF
    83%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.8°C / 13.9°C
    1 BF
    100%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 8.1°C / 8.1°C
    1 BF
    88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διάλογος μεταξύ πολιτικών θεωριών και πολιτικής εμπειρίας

  • A-
  • A+
Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΠ, καθηγητή Κώστα Δουζίνα, είναι να φέρει την αριστερή, ριζοσπαστική θεωρία και την πολιτική εμπειρία σε διάλογο ● Θεωρητικοί της Αριστεράς, πανεπιστημιακοί καθώς και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν διαδικτυακά ● Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Λικ Νανσί.

Ηταν να γίνει τον Απρίλιο του 2020. Λόγω έκτακτων συνθηκών, θα γίνει αύριο και μεθαύριο (14-15/1) διαδικτυακά. Πρόκειται για το 2ο Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» (το πρώτο είχε διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου 2019), με τίτλο «Αριστερή θεωρία για τον 21ο αιώνα -II».

Θα γίνει στα αγγλικά (θα υπάρξει μετέπειτα δίγλωσση μετάφραση) και θα μετάσχουν διανοητές και θεωρητικοί της Αριστεράς διεθνώς, πανεπιστημιακοί καθώς και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι με την πανεπιστημιακή τους ιδιότητα), ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ίσως ο σπουδαιότερος εν ζωή Γάλλος φιλόσοφος, Ζαν-Λικ Νανσί. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου μαρξιστή πολιτικού φιλοσόφου Λίο Πάνιτς που έφυγε πριν από λίγες εβδομάδες από τη ζωή.

«Το συνέδριο αυτό είναι κομμάτι ενός ερευνητικού προγράμματος που έχουμε πάρει εγώ και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΠ, Μιχάλης Μπαρτσίδης, εκ μέρους του Ινστιτούτου, από το Transform! Europe, μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα των αριστερών think tanks» μας εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΝΠ, καθηγητής Κώστας Δουζίνας.

«Η ιδέα σ' αυτό το πρόγραμμα ήταν ποιες σύγχρονες αριστερές θεωρίες υπάρχουν σήμερα για τα προβλήματα του 21ου αιώνα. Γιατί αυτό που βλέπει κανείς παρακολουθώντας τον επιστημονικό/θεωρητικό διάλογο είναι πως οι περισσότεροι αριστεροί είτε δεν ασχολούνται πλέον με τη θεωρία είτε χρησιμοποιούν έναν κλασικό μαρξισμό, με λίγο από Γκράμσι ίσως. Αλλά όλες οι νέες ιδέες (η ψυχαναλυτική θεωρία, η θεωρία για τον μεταφορντισμό και το πλήθος κ.ά.) δεν είχαν συζητηθεί από τον χώρο που εκφράζει την πιο οργανωμένη Αριστερά. Αυτή ακριβώς ήταν η ιδέα. Καταρχάς στο 1ο Συνέδριο θέλαμε να κάνουμε μια χαρτογράφηση αυτών των αριστερών ιδεών, που εμφανίζονται σήμερα κυρίως στον πανεπιστημιακό χώρο και τον χώρο της Τέχνης, αλλά όχι στον καθαρά πολιτικό χώρο, και μετά να τις βάλουμε σε μια συζήτηση.

»Και σε αυτό το 2ο Συνέδριο η λογική είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω: έχοντας καταγράψει τις διάφορες θεωρητικές απόψεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αριστερή, ριζοσπαστική πολιτική φιλοσοφία, να βάλουμε πλέον αυτές τις σκέψεις σε έναν διάλογο με τις εμπειρίες που έχει η Αριστερά ως κυβέρνηση πλέον (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Πορτογαλία, την Ισπανία κ.λπ).

Να δούμε δηλαδή πώς ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών θεωριών και της πολιτικής εμπειρίας (πάντα αναφέρομαι στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς) θα μπορούσε να “διορθώσει” και τα δύο: Η θεωρία από τη μια να αρχίσει να “γειώνεται” ακούγοντας τις εμπειρίες ανθρώπων που κυβέρνησαν -και την Ελλάδα- από μια αριστερή σκοπιά, αλλά και αυτή η εμπειρία να βοηθηθεί.

»Με δεδομένο ότι δεν έχει τελειώσει, πιθανώς ούτε αρχίσει καλά καλά, η αξιολόγηση της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι πως υπήρχε και έλλειψη προετοιμασίας και έλλειψη γνώσης ίσως για το ποια είναι εκείνα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία και στις αριστερές οργανώσεις, τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τότε.

Αυτό έχει συμβεί στο εξωτερικό -το περιγράφει πολύ καλά ο δημοσιογράφος Τζον Γκρέι στη Βρετανία, όπου κάτι αντίστοιχο έγινε τη δεκαετία του '80. Και μάλιστα λέει ότι γινόταν με “ιεραποστολικό ζήλο” και το παρακολουθούσαν και η Θάτσερ και άλλοι. Σκέφτηκα λοιπόν πως θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα, όπου οι θεωρίες του Πουλαντζά ή του Νέγκρι ή του Χάρβεϊ θα παρουσιάζονταν και θα τις άκουγαν και θα συμμετείχαν και κάποιοι πολιτικοί. Αυτό δεν γίνεται από το '89 και μετά -αυτή η σύμπλευση αριστερής θεωρίας και πολιτικών οργανώσεων έχει σταματήσει».

Πράγματι, στόχος του προγράμματος είναι να χαρτογραφήσει τις τρέχουσες φιλοσοφικές, θεωρητικές και πολιτικές σχολές-σκέψεις και να τις φέρει σε διάλογο. Ακριβώς γι' αυτό, το συνέδριο θα εξετάσει δύο θεματικές: «Σκέψεις για την αριστερή κυβερνησιμότητα. Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019» την πρώτη μέρα και «Η ζωή σε σκοτεινούς καιρούς» τη δεύτερη, όπου θα μιλήσει και ο Ζ.-Λ. Νανσί.

Τα δύο αυτά πλαίσια εξηγεί ο Κ. Δουζίνας: «Η θεωρία πάντα ξεκινάει από το γενικό και το οικουμενικό. Και όσοι την πιστεύουν θεωρούν πως έχει μια καθολικότητα μέσα της. Η εμπειρία από την άλλη πλευρά, και μάλιστα η κυβερνητική, ξεκινάει από τα κάτω. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε είναι παίρνοντας και τα πάνω και τα κάτω, να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στη μέση.

Να καταλήξουμε δηλαδή σε μια σειρά συμπεράσματα, τα οποία χρησιμοποιώντας θεωρητικά εργαλεία και προσαρμόζοντάς τα στις εμπειρίες της κυβέρνησης, φτιάχνουν νέες ιδέες οι οποίες μπορούν πιθανώς να αξιοποιηθούν στην πράξη και όχι μόνο στην Ελλάδα.

»Οσον αφορά τον Ζ.-Λ. Νανσί ειδικότερα, έναν από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους, φίλο και διάδοχο κατά κάποιον τρόπο του Ντεριντά, ο ίδιος μιλάει έντονα για το χαϊντεγκεριανό “Mitsein”, δηλαδή την έννοια τού “είμαστε μαζί”, την οποία έχει προχωρήσει ο ίδιος, απομακρυνόμενος από τον Χάιντεγκερ.

Είναι ένας πολύπλευρος διανοητής, ένας σύγχρονος εκπρόσωπος του Διαφωτισμού αν θέλετε, που διαρκώς συνθέτει και παράγει νέες ιδέες. Μαζί μας θα μοιραστεί κάποιους προβληματισμούς για τη σκοτεινή πλευρά της εποχής μας, την αρνητικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει, να διαχειριστεί και να μεταμορφώσει η ριζοσπαστική πολιτική στρατηγική. Στο συνέδριο θα μιλήσει στα γαλλικά (θα υπάρχει διπλή μετάφραση) από μαγνητοσκοπημένο βίντεο. Μετά, ωστόσο, θα συνδεθεί και ο ίδιος ώστε να απαντήσει ζωντανά σε ερωτήσεις».


INFO: Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15/1. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει τις συζητήσεις μέσω του καναλιού του ΙΝΠ στο YouTube και να υποβάλει γραπτά τις ερωτήσεις και τα σχόλιά του. Περισσότερες πληροφορίες στο poulantzas.gr και στην efsyn.gr. Το υλικό της πρώτης εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στο https://vimeo.com/inp.

■ Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο Ζαν-Λικ Νανσί (Jean-Luc Nancy).

■ Θα συμμετάσχουν οι: Εφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Αθανασίου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τάνια Βοσνιάδου, Ηλίας Γεωργαντάς, Κώστας Δουζίνας, Βίκυ Ιακώβου, Adam Gearey, Paul Guillibert, Μαρία Καραμεσίνη, Κωνσταντίνος Καβουλάκος, Δανάη Κολτσίδα, Γεράσιμος Κουζέλης, Λόης Λαμπριανίδης, Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν, Todd McGowan, Αριστείδης Μπαλτάς, Μιχάλης Μπαρτσίδης, Ακης (Peter) Μπράτσης, Boaventura de Sousa Santos, Γιώργος Σταμπουλής, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι νέες προκλήσεις της Αριστεράς
Στις 22 Ιουνίου η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Αριστερά σε κρίσιμα σταυροδρόμια: Οι νέες προκλήσεις των κομμάτων της Αριστεράς» με ομιλητές απ’ όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους...
Οι νέες προκλήσεις της Αριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φυλλομετρώντας εμπειρίες από την Αριστερή Διακυβέρνηση
Σειρά εκδηλώσεων οργανώνει το Ινστιτούτο Πουλατζάς με θέμα τις εμπειρίες από την αριστερή διακυβέρνηση και αφορμή τα δύο νέα βιβλία των πανεπιστημιακών Κώστα Δουζίνα και Αριστείδη Μπαλτά.
Φυλλομετρώντας εμπειρίες από την Αριστερή Διακυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν τέλειωσε η Ιστορία»
Το 16ο Τακτικό Συνέδριο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, με ανοιχτή στο κοινό συνεδρίαση και συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο, στην ΕΣΗΕΑ. Οι δύο βασικοί...
«Δεν τέλειωσε η Ιστορία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Για ένα ΝΑΡ αντάξιο των σκοπών μας»
Με τη συμμετοχή 400 εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις οργανώσεις βάσης σε όλη τη χώρα και τις τοποθετήσεις περισσότερων από 70 συνέδρων, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΝΑΡ για την...
«Για ένα ΝΑΡ αντάξιο των σκοπών μας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξεκινά το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Με τη συμμετοχή πάνω των 400 εκλεγμένων αντιπροσώπων από τις οργανώσεις βάσης σε όλη την Ελλάδα, ξεκινά σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το οποίο...
Ξεκινά το 4ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας