Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αυταπάτες τέλος!

«Aκύρωση τώρα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου...»

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αυταπάτες τέλος!

 • A-
 • A+

«Ή συμβιβαζόμαστε  με τη μνημονιακή κόλαση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό ή αποφασίζουμε να βγούμε συντεταγμένα από τη σύγχρονη φυλακή των λαών: Την Ε.Ε., το ΔΝΤ, το καθεστώς της εκμετάλλευσης. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.»

Το παραπάνω υπογραμμίζει, σε σχετική της ανακοίνωση, η πολιτική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ που καλεί σε αγωνιστική συστράτευση τους πολίτες, «σε μια μεγάλη νικηφόρα αντεπίθεση όλους όσους πασκίζουν για μια άλλη πορεία του εργαζόμενου λαού και του τόπου».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Μόλις 4 μήνες μετά τις εκλογές και οι εξελίξεις στις «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» (δηλ. την τρόικα) φανερώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χρεοκοπία της θέσης «ούτε σύγκρουση- ούτε υποταγή». Με το καλημέρα (Eurogroup 20/2) η κυβέρνηση υποτάχτηκε στις βασικές επιδιώξεις του ευρω-ιερατείου:

 • Στην αποδοχή του χρέους  με δέσμευση για «πλήρη και έγκαιρη» εξόφλησή του.
 • Στην παράταση των νέο-αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων και των δεσμεύσεών τους (βλ. μνημόνια).
 • Σε  συμφωνία για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
 • Στην  υποβολή νέων μέτρων για ολοκλήρωση της εκκρεμούς  πέμπτης αξιολόγησης.
 • Στην αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας, αντίθετης στο μνημονιακό κεκτημένο. Δηλαδή  σε πάγωμα του άτολμου και ανεπαρκούς προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ακόμα και των προγραμματικών της δηλώσεων.

Ακολούθησε, και συνεχίζεται ακόμα, μαραθώνιος λιστών με δημοσιονομικά μέτρα που ξεκίνησαν από τα 3 και ήδη ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πλέον μπει οι νέες βίαιες αναδιαρθρώσεις σε ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η συνέχιση της φορολεηλασίας (διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο 12.000 στις καλένδες), ακόμα πιο τολμηρές και σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς ιδιωτικοποιήσεις ώστε να γίνει εύκολη λεία για ντόπια και ξένα τρωκτικά μια φτηνή δημόσια περιουσία. Οι περιβόητες κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν.

Τους μήνες αυτούς αποδείχτηκε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν είναι «εταίροι». Ότι χρησιμοποιούν την κλασική συνταγή ιμπεριαλιστών – οικονομικών δολοφόνων, δημιουργούν οικονομική ασφυξία για να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους. Ότι κάθε λαϊκή κυριαρχία τούς είναι εχθρική.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της σημερινής  ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και των τραπεζιτών για ξεπέρασμα της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού  και την οικονομική, πολιτική και ιδεολογική κρίση της «Ενωμένης Ευρώπης». Θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι καμιά παρέκκλιση δεν επιτρέπεται.

Ο μνημονιακός πολιτικός θίασος επιβεβαίωσε τον αντιδραστικό του ρόλο. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, συστημικά παπαγαλάκια στα ΜΜΕ και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα συναγωνίζονται στα ψέματα και τις τερατολογίες για κατατρομοκράτηση του λαού. Το μότο είναι μονότονο: «πάση θυσία στο ευρώ για να αποφύγουμε τον Αρμαγεδδώνα».

Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δέσμια των φιλοΕΕ ιδεοληψιών της, συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες περί έντιμου συμβιβασμού με τους ευρω-φονιάδες. Προσπαθεί εναγωνίως απλά να μεταθέσει πιο πίσω τις πιο επώδυνες αποφάσεις. Μάταιος κόπος. Όσο συνεχίζεται η «διαπραγμάτευση» στο έδαφος του αντίπαλου,  με τους κανόνες της ευρωζώνης και της ΕΕ το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.
Όσο η κυβέρνηση αποφεύγει -όπως ο διάβολος το λιβάνι- την οργανωμένη και σχεδιασμένη ρήξη με το Ευρώ και την ΕΕ, η ταπεινωτική συνθηκολόγηση γίνεται αναπόφευκτη. Ακόμα και αν μετατεθούν για λίγο κάποια σκληρά μέτρα, ακόμα και αν προσωρινά νομοθετηθεί κάποιο  μικρό υποσύνολο του κυβερνητικού προγράμματος, η παραμονή στην ευρωζώνη προϋποθέτει νέο πρόγραμμα και νέα δάνεια. Φέρνει διαρκή μνημόνια εξόντωσης, με αφετηρία το καλοκαίρι, ανεξάρτητα ονομασίας και περιτυλίγματος. Η μόνη ίσως διαφορά  θα βρίσκεται αυτή τη φορά στην υπογραφή: Πρώτη φορά Αριστερά.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που κυβερνά στο όνομα της αριστεράς, δεν ανατρέπει το μνημονιακό πλαίσιο, ετοιμάζει μέτρα που δεν αναιρούν αλλά συνεχίζουν την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα,  ασκεί σε τελική ανάλυση,  πολιτική  διαχείρισης του αστικού κράτους εντός του πλαισίου της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Ας το πάρουμε απόφαση:

Ή συμβιβαζόμαστε  με την μνημονιακή κόλαση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό ή αποφασίζουμε να βγούμε συντεταγμένα από την σύγχρονη φυλακή των λαών: Την ΕΕ, το ΔΝΤ, το καθεστώς της εκμετάλλευσης. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Η κυβερνητική πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής πρέπει να ηττηθεί, από ένα ρωμαλέο κίνημα ανατροπής. Με ένα λαό πρωταγωνιστή και αποφασισμένο να υπερασπίσει με κάθε τρόπο και μέχρι τέλους τα ζωτικά συμφέροντα του, υπάρχει πραγματική ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα. Οι αγώνες των τελευταίων ημερών,  όπως επισχέσεις εργασίας και η απεργία  στα νοσοκομεία, στα ΕΛΠΕ ή στο ιδιωτικό τομέα είναι ελπιδοφόρα σημεία της δυνατότητας μιας νέας ανάτασης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Η πολιτική Συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ καλεί σε αγωνιστική συστράτευση, σε μια μεγάλη νικηφόρα αντεπίθεση όλους όσους πασκίζουν για μια άλλη πορεία του εργαζόμενου λαού και του τόπου.

 • Όλους όσους βαδίσαμε μαζί στους δρόμους της πάλης ενάντια στα μνημόνια.
 • Όλους όσους καταλαβαίνουν ότι η υπογραφή της αριστεράς σε μια νέα μνημονική συμφωνία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τον λαό και την αριστερά και στηρίζουν το δυνάμωμα μιας «άλλης Αριστεράς».
 • Όσων επιμένουν στον άλλο δρόμο στην ελληνική κοινωνία για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, το ξήλωμα των μνημονίων,  την ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου,  την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την ταπεινωτική ευρωεπιτροπεία, συνολικά, σε έναν δρόμο ρήξης και ανατροπής.
 • Όσους κατανοούν την αναποτελεσματικότητα των μοναχικών δρόμων, τα αδιέξοδα  της κομματικής περιχαράκωσης αλλά και τις καταστροφικές  συνέπειες της ιδιώτευσης και της εξατομίκευσης.

Καλούμε ειδικά όλες  τις μαχόμενες αριστερές δυνάμεις να μπουν μπροστά με ανιδιοτέλεια και να επιβάλλουν με την πλατιά πολιτική συνεργασία και την ασίγαστη πάλη τους:

 • Aκύρωση τώρα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Σταμάτημα κάθε «διαπραγμάτευσης» με τους ευρω-εκβιαστές, καμιά νέα συμφωνία. Να ξηλωθούν όλο το πλέγμα των μνημονιακών μέτρων και των βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, να πετύχουμε ουσιαστικές κατακτήσεις.
 • Να αποτραπεί κάθε προσπάθεια υπογραφής νέας δανειακής σύμβασης. Καταγγελία αυτών που έχουν ήδη υπογραφεί. 
 • Μονομερής στάση πληρωμών  για διαγραφή του χρέους τώρα. Δεν το δημιούργησε ο κόσμος της εργασίας, δεν το αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να το πληρώνει.
 • Εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό –κοινωνικό έλεγχο.
 • Γενναία μέτρα ανακούφισης και βελτίωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων μέσω φορολόγησης του πλούτου και ριζικών μέτρων χτυπήματος της οικονομικής και πολιτικής του δύναμης. Σταθερή και αξιοπρεπής δουλειά για όλους.

Προϋπόθεση για αυτά είναι η έξοδος από την ευρωζώνη (για την ανάκτηση εθνικής νομισματικής πολιτικής), η απείθεια στο συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ και η αποδέσμευση από αυτήν.  Όσο παραμένουμε εντός του ευρωενωσιακού  «Λάκκου των Λεόντων»  θα είμαστε  σαν το αγκιστρωμένο ψάρι.
Ο  δρόμος αυτός -για έξοδο από την κρίση χωρίς μνημόνια, χρέος, ευρώ και ΕΕ- δεν είναι περίπατος σε ανθόσπαρτους δρόμους, αποτελεί όμως τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο.

Με την ολόπλευρη προστασία και αξιοποίηση των πλούσιων συλλογικών παραγωγικών  δυνατοτήτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της χώρας, με την πρωτοβουλία, την αυτενέργεια και αυτό-οργάνωση των εργαζόμενων τάξεων, απέναντι στην στυγνή εκμετάλλευσή τους. Με την ανύψωση του συλλογικού πνεύματος και της συντροφικότητάς τους.

Με τη συνεργασία και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.
Με τη μετωπική ανατρεπτική Αριστερά στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, τολμηρά στην πρώτη γραμμή. Σε ένα διαρκή αγώνα για να ηγεμονεύσουν τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγο πριν από την 4η Συνδιάσκεψη
Ξεκάθαρες είναι οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εν όψει της 4ης Συνδιάσκεψης, που θα γίνει στο κλειστό γήπεδο πυγμαχίας στο Περιστέρι, 21 και 22 Απριλίου. Ξεκάθαρη και η διάθεση αυτοκριτικής, που μεταφράζεται κυρίως σε...
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγο πριν από την 4η Συνδιάσκεψη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της χώρας»
Οι μεταρρυθμίσεις ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Ευρωπαίους επιτρόπους στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, τους εξέθεσε το σχέδιό του για την Ελλάδα του...
«Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της χώρας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς
Πρόταση για κοινή δράση «όλων των δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς στο κίνημα, τον συντροφικό διάλογο», αλλά και μια πολιτική συνεργασία, με στόχο να οικοδομηθεί «μια άλλη ανατρεπτική, αντισυστημική Αριστερά,...
Κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κάλεσμα για συνεργασία στις εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις
Στη βάση της πολιτικής απόφασης της 3ης Συνδιάσκεψης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διατύπωσε την πρότασή της για τον κοινό βηματισμό και την πολιτική συνεργασία της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιΕ.Ε. Αριστεράς....
Κάλεσμα για συνεργασία στις εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ες αύριον τα σπουδαία για το πακέτο Τσίπρα
Την Τρίτη θα δημοσιοποιήσουν οι δανειστές την έκθεσή τους για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκαν ότι...
Ες αύριον τα σπουδαία για το πακέτο Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιθετική τακτική για την κυβερνητική πολιτική
Σε τροχιά προεκλογικής ετοιμότητας η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί συνεχώς τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί επειδή «η χώρα δεν αντέχει να ξαναζήσει το δράμα του περσινού καλοκαιριού». Η...
Επιθετική τακτική για την κυβερνητική πολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας