Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.9°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.1°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  4 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.0°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  71%
Σε αναζήτηση αφηγήματος
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αναζήτηση αφηγήματος

 • A-
 • A+
Στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στις κυβερνητικές επιλογές και θα δίνει λύσεις ● Δύο οι κυρίαρχες απόψεις για το ιδεολογικό πλαίσιο και τις πολιτικές που το διέπουν.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πανδημία και οι συνέπειές της αποτέλεσαν τροχοπέδη και τελικά ανέστειλαν οριστικά τις διεργασίες που είχαν ανακοινωθεί στο κόμμα (βλέπε προσυνεδριακό διάλογο, συνέδριο, διεθνές συνέδριο για την αποτίμηση της περιόδου διακυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά, διεύρυνση στην Κεντροαριστερά κ.ά.).

Την ίδια ώρα δεν ήταν λίγες οι φορές που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στη δίνη των εσωκομματικών αντεγκλήσεων, ενώ τέθηκε αντιμέτωπο και με «σκιές» που αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα από την περίοδο της διακυβέρνησης.

Ηταν επίσης η χρονιά που το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς χτυπήθηκε βάναυσα και με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των φίλιων προς αυτή ΜΜΕ για μια σειρά από θέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων μπορεί να αποδείχθηκαν «άνθρακες» σε επίπεδο ουσίας, παρ' όλα αυτά πέτυχαν τον στόχο τους, να αλλάξουν δηλαδή την ατζέντα, με αποτέλεσμα αρκετά συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μόνιμα στην άμυνα και να καλείται ν' αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.

Οι δημοσκοπήσεις

Το μεγάλο ερώτημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου είναι για ποιους λόγους το κόμμα δεν έχει πάρει ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις έπειτα από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπου η φθορά της κυβέρνησης είναι εμφανής. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει κατά καιρούς την άποψη ότι η δημοσκοπική ανάκαμψη δεν θα αργήσει και αποδίδουν τη σημερινή κατάσταση στο γεγονός ότι σε δύσκολες περιόδους η κοινωνία συσπειρώνεται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό αποτελεί σίγουρα ένα βασικό επιχείρημα αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Είναι αρκετές οι φωνές στην Κουμουνδούρου που θεωρούν ότι το κόμμα χρειάζεται ένα νέο αφήγημα προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστικό. Τα χαρακτηριστικά αυτού του αφηγήματος αποτελούν τον γρίφο της επόμενης μέρας, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι εντός του κόμματος εκφράζονται δύο κυρίαρχες απόψεις.

Η μία υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς με σαφές ιδεολογικό πρόσημο και ότι ενισχύοντας αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και η άλλη είναι εκείνη που φαίνεται ότι δεν είναι τόσο «αυστηρή» με το ιδεολογικό πλαίσιο και τις πολιτικές που το διέπουν. Το γεγονός ότι λόγω των συνθηκών η μετεξέλιξη του κόμματος δεν έχει ολοκληρωθεί, αφήνει ανοιχτό το εν λόγω πεδίο στο μέλλον.

«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα νέο αφήγημα και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα νέο πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στις κυβερνητικές επιλογές», μας έλεγε πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια με τα "Μένουμε Ορθιοι 1 και 2", αλλά τώρα χρειαζόμαστε κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο ουσιαστικό που θα δίνει λύσεις», προσθέτει. Για τον ίδιο, οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκαρφαλώνει δημοσκοπικά οφείλονται στο γεγονός ότι δεν είναι ακόμα ώριμο το κοινωνικό αίτημα για αλλαγή πορείας της χώρας.

Ολοι βέβαια εντός ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι το μεγάλο κεφάλαιο ήταν και παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η δημοφιλία του τέως πρωθυπουργού είναι μακράν υψηλότερη από το ποσοστό προτίμησης που συγκεντρώνει το κόμμα. Κι αυτό είναι ένα βασικό δεδομένο που δεν δύναται να αγνοηθεί από κανέναν.

Εκλογές και συμμαχίες

Το σενάριο των διπλών εκλογών εντός του 2021 είναι κάτι που το θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο και οι συζητήσεις για ενδεχόμενες συμμαχίες με βασικό παρονομαστή το αντιδεξιό πρόσημο. Η εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως πάντα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.

Η έκπληξη βέβαια ίσως να έρθει από ακόμα πιο αριστερά, από το ΚΚΕ. Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν απαγορευτική την οποιαδήποτε συνεργασία, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση φρόντισε να ενώσει τα κόμματα της Αριστεράς με την ανεκδιήγητη κίνηση απαγόρευσης συναθροίσεων στο Πολυτεχνείο και με τη δικαστική έρευνα εις βάρος των τριών αρχηγών που ακολούθησε.

Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Ολοι σχεδόν οι εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η μεσαία τάξη είναι ο βασικός παράγοντας μιας εκλογικής μάχης. Εν κατακλείδι, όποιος πάρει τη μεσαία τάξη, έχει πάρει και την εξουσία. Μόνο τυχαία λοιπόν δεν είναι η επαναπροσέγγισή της από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος γνωρίζει πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της.

Βασικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλλά και η ουσιαστική στήριξη εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε για πρώτη φορά λόγο για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, τονίζοντας πως «ήρθε η ώρα να ανοίξει αυτή η συζήτηση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει την εμπειρία διαχείρισης μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης και βλέπει ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να καταφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί -και όχι άδικα κάποιες φορές- για ιδεοληπτικές εμμονές στον τρόπο αντιμετώπισής της.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές με τα επιμελητήρια και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων όλο αυτό το διάστημα. Το 2021 θα είναι η χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να εδραιώσει τη σχέση του με τη μεσαία τάξη η οποία, όπως όλα δείχνουν, θέλει τον χρόνο της προκειμένου να τον εμπιστευθεί ξανά. «Η μεσαία τάξη έχει απωθημένα μαζί μας και όχι άδικα», μας έλεγε με διάθεση αυτοκριτικής στέλεχος πρώτης γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρό ροκ τώρα από τον Τσίπρα
Με δεδομένη την αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στα ζητήματα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει πολιτική ολομέτωπης επίθεσης με στόχο τις κάλπες και την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας.
Σκληρό ροκ τώρα από τον Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η αποτυχία δεν έχει πατέρα;»
Σε μια επανάληψη όσων έχει προτείνει και καταγγείλει τις τελευταίες μέρες με την έξαρση των κρουσμάτων και την άνοδο των θανάτων λόγω κορονοϊού επιδόθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όντας...
«Η αποτυχία δεν έχει πατέρα;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη
Βασικά σημεία της πρότασης «Μένουμε Oρθιοι 2», η κάλυψη σε ποσοστό 100% του μισθού των εργαζομένων, τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για 2.200.000 οικογένειες με...
Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η απρόκλητη επίθεση είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι»
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «ενορχηστρωτή της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».
«Η απρόκλητη επίθεση είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ψηλά οι τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα
O Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να συνεχίσει να κρατά ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους με αντικείμενο τη διαχείριση της πανδημίας και για όσο διαπιστώνει ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην αντιμετώπισή της...
Ψηλά οι τόνοι από τον Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ
Το Πολιτικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες θα κληθεί να εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας και την έναρξη των επικείμενων προσυνεδριακών διαδικασιών που θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας i-syriza...
Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας