Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλ. Τσίπρας: Σε vertigo η κυβέρνηση, σκοτώνει την κοινή λογική
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Αλ. Τσίπρας: Σε vertigo η κυβέρνηση, σκοτώνει την κοινή λογική

  • A-
  • A+

Περιγράφοντας την εκτός ελέγχου κατάσταση στο σύστημα υγείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επεσήμανε την έλλειψη επαφής της κυβέρνησης με την πραγματικότητα, τις λαθροχειρίες και τα επικοινωνιακά της παιχνίδια. 

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στήριξη της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς και τις τροπολογίες που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

«Η αίσθηση που δίνετε ως κυβέρνηση είναι ότι έχετε πάθει vertigo, έχετε απώλεια επαφής με την πραγματικότητα», σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Δε ζητάμε να γίνετε ο Άη Γιώργης, ούτε να κάνετε κάτι υπεράνθρωπο, γιατί πρόκειται για μια παγκόσμια δυσκολία... Μη σκοτώνετε όμως την κοινή λογική... με αυτά που λένε κορυφαίοι υπουργοί σας μοιάζουν σα να απευθύνονται σε κρετίνους... αντί να αναλαμβάνουν έστω ένα μέρος της πολιτικής ευθύνης, μέλη της κυβέρνησής σας πανηγυρίζουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας, φωτογραφίζοντας πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού Ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε ωστόσο συγκεκριμένα στον κ. Γεραπετρίτη, υπουργό πολύ κοντά στο μέγαρο Μαξίμου, όπως σημείωσε και πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον αν συμφωνεί με τις δηλώσεις των υπουργών του κι αν τους καλύπτει.

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας

Δεν σας ζητήσαμε κ. Μητσοτάκη να σκοτώσετε τον ιό. Σας ζητάμε να μην σκοτώνετε την κοινή λογική. Να μην νομίζετε ότι απευθύνεστε σε πολίτες χαμηλής νοημοσύνης. Σας ζητάμε να μην πανηγυρίζουν οι Υπουργοί σας. Σας ζητάμε να έχετε ενσυναίσθηση γι' αυτό που βιώνουν οι πολίτες. Σήμερα, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογίες για την ουσιαστική ενίσχυση των πολιτών. Για την καταβολή στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων, για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης και την άμεση στήριξη ευάλωτων ομάδων. Εισηγούμαστε επίσης να προβείτε άμεσα στη δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο ειδικότερα σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία. Προτείνουμε, τέλος, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης συμπολιτών μας με αναπηρία, λόγω πανδημίας. #Βουλη #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, November 25, 2020

Αναφερόμενος στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Ανακοινώσατε χθες ξαφνικά μια μεγάλη - κορυφαία θα έλεγα - παρέμβαση μέσα στις ΜΕΘ. Δεν είχατε φέρει πριν από ένα μήνα τροπολογία για 200 και στη συνέχεια προσθέσατε άλλους 100 επικουρικούς, σύνολο 300 εντατικολόγους στις ΜΕΘ;  Άρα η τυμπανοκρουσία η χθεσινή ποιους αφορά; Επιπλέον 10 -15 γιατρούς; Όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία», συμπλήρωσε. Πέρα από τους εντατικολόγους επικουρικούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Με τους άλλους γιατρούς τι θα γίνει; Με αυτούς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με περιστατικά covid; Στα ΤΕΠ είναι ο μεγάλος κίνδυνος, στην υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων. Αυτοί δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν; Δημιουργείτε σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων. Το ίδιο ισχύει και με τους ιδιώτες γιατρούς που φέρνετε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κι εδώ δημιουργείτε γιατρούς δύο ταχυτήτων. Αντί να λύνετε προβλήματα, προκαλείτε νέα και επιδεινώνετε τα υπάρχοντα. Οι παρεμβάσεις που κάνετε είναι μόνο για το θεαθήναι, για την επικοινωνία, για να γράψουν τα σάιτ και τα ΜΜΕ που έχουν αδρά επιδοτηθεί από την λίστα Πέτσα».

«Όλα τα κόμματα καταθέτουν προτάσεις, στα οποία αντιδράτε υποτιμητικά. Δεν επιδείξαμε την ανευθυνότητα που δείξατε εσείς που με 30 νεκρούς από απλή γρίπη, ήρθατε εδώ και μας κουνάγατε το δάχτυλο. 100 νεκρούς την ημέρα έχουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα των υγεινομικών. «Με τα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών τι θα γίνει; Θα υπάρξουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών; Αυξήσεις ουσιαστικές στο μισθολόγιο θα υπάρξουν;» ρώτησε τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ελλείμματα. «Γιατί τώρα δεν υπάρχει τρόικα. Υπάρχει το μαξιλάρι ρευστότητας, φτηνός δανεισμός από την ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης» εξήγησε. «Έχετε τη δυνατότητα να δαπανήσετε και παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εσείς κάνετε επικοινωνιακά παιχνιδάκια» κατηγόρησε την κυβέρνηση, καυτηριάζοντας τις λιγότερες δαπάνες που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ. 

«Λένε τα παπαγαλάκια τα δημοσιογραφικά και τιτιβίζουν και πολλοί σε αυτή την αίθουσα "τι κάνατε εσείς". Εμείς σε συνθήκες σκληρής επιτήρησης, κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ. Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ κατά 120 χωρίς να υπάρχει πανδημία. Εσείς ούτε μία κλίνη δεν οικοδομήσατε σε ΜΕΘ μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία. Και τώρα παίζετε με τους αριθμούς. Αλλά το θέμα είναι πως όσες κλίνες και αν υπάρξουν, αν δεν στελεχωθούν με γιατρούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

«Το μισθολόγιο των γιατρών είναι κρίσιμο» είπε εξ άλλου, ενώ μίλησε για σειρά «λαθροχειριών», όπως η συμπερίληψη των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΟΠΥΥ για τις αναστολές συμβάσεων στις δαπάνες για την υγείας, καθώς «η χώρα μας είναι προτελευταία σε αυτές μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάθεση τροπολογιών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για την ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων ομάδων του πληθυσμού. Αφορούν στην καταβολή στο ακέραιο του δώρου των Χριστουγέννων, στην καταβολή εντός του Δεκεμβρίου του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης και τη δωρεάν επανασύνδεση, παροχή και την απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου και υπηρεσιών τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο «ειδικά σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία». Ανακοίνωσε ακόμη την κατάθεση τροπολογίας που αφορά στη στήριξη πολιτών με αναπηρία. 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με συνταγή... ΔΗΜΑΡ το Ποτάμι
Επιφυλάξεις, αλλά και στάση αναμονής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το Ποτάμι, επιχειρώντας να βρει τον νέο του κοινοβουλευτικό ρόλο ως αντιπολίτευση και απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του...
Με συνταγή... ΔΗΜΑΡ το Ποτάμι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εκλογές, εάν ψηφίσουν τον προϋπολογισμό κάτω από 180 βουλευτές»
Κάλεσμα προς την κυβέρνηση να ορίσουν «αύριο κιόλας» την ημερομηνία των εκλογών, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που αυτή δεν λάβει τον αριθμό των 180 βουλευτών από την ψήφιση του προϋπολογισμού...
«Εκλογές, εάν ψηφίσουν τον προϋπολογισμό κάτω από 180 βουλευτές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ένα τηλεφώνημα - μυστήριο από το μέγαρο Μαξίμου
Τετάρτη πρωί, στο γραφείο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χτυπάει το τηλέφωνο. Η ευγενική φωνή δηλώνει ότι καλεί από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης...
Ένα τηλεφώνημα - μυστήριο από το μέγαρο Μαξίμου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Ολέθριο το οικονομικό αποτέλεσμα από τις κυβερνητικές επιλογές
Δριμύ κατηγορώ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, κατά της της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Τσίπρας: Ολέθριο το οικονομικό αποτέλεσμα από τις κυβερνητικές επιλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού
Αίτημα παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεσμεύθηκε και για τη δημιουργία ενός...
Αλ. Τσίπρας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποφάσεις ευθύνης για την πανδημία ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία, σχολιάζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε νέο διάγγελμα το...
Αποφάσεις ευθύνης για την πανδημία ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας