• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.1°C / 19.3°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  0 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.5°C / 21.2°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.7°C / 17.8°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  85%

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται βέβαιος ότι πολύ σύντομα ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κάνει επιλογές, «να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές» ή «με τους δικούς του», όπως αναφέρει

EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Διχασμένη η Ν.Δ. για τη συμφωνία

 • A-
 • A+

Ολο το βάρος στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προσπαθεί να μεταθέσει ο Αντ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκλείει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση μια συμφωνία με τους εταίρους, δίχως να προηγηθεί γενική πολιτική συμφωνία.

Παράλληλα, για να συγκρατήσει τις πιέσεις που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του κόμματός του, σπεύδει να προεξοφλήσει ότι «η συμφωνία δεν θα λύσει το εσωτερικό πρόβλημα της κυβέρνησης».

Στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αντ. Σαμαράς τονίζει ότι «η Ν.Δ. δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση να διαλύσει τον τόπο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται βέβαιος ότι πολύ σύντομα ο Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κάνει τις επιλογές του «να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές» ή «με τους δικούς του», όπως αναφέρει. «Εκείνο που χρειάζεται ο τόπος οδηγεί σε ρήξη με τους δικούς του» λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη.

Πάντως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παρέμβει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και θα περιμένει τη συμφωνία. Πώς θα τοποθετηθεί δεν είναι ακόμη σαφές.

Οι περισσότεροι βουλευτές συντάσσονται με τον κ. Σαμαρά και τον τόνο που δίνουν με τις καθημερινές τους παρεμβάσεις ο εκπρόσωπος Κ. Καραγκούνης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης.

Ουσιαστικά η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προδιαγράφει κυβερνητική κρίση στην καλύτερη περίπτωση, εάν δηλαδή επιτευχθεί συμφωνία και κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

«Καταστροφικό το ενδεχόμενο ρήξης»

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) δήλωσε ευθέως ότι «η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δεδηλωμένη εφόσον στην ψηφοφορία για τη συμφωνία χάσει 13 βουλευτές».

Από την πλευρά του ο Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο ρήξης («Realnews»), ενώ στο ενδεχόμενο συμφωνίας προέβλεψε ότι «θα είναι ένα τρίτο, πολύ πιο επώδυνο Μνημόνιο».

Κατηγορηματικά υπέρ της καταψήφισης μιας τέτοιας συμφωνίας έχουν ταχθεί ο Μ. Βορίδης και ο Αδ. Γεωργιάδης.

Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της στήριξης μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την παραμονή στο ευρώ επιμένουν στην άποψη ότι η Ν.Δ. πρέπει να δει πρώτα το κείμενο και κατόπιν να συνέλθουν τα όργανα του κόμματος.

Η Ντ. Μπακογιάννη θεωρεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να αποφασίσει. Ωστόσο η ηγεσία της Ν.Δ. κλίνει προς τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η απόφαση να ληφθεί από τον Αντ. Σαμαρά αφού συνεκτιμηθεί και η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία.

Την Τρίτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ορίσει νέα συνεδρίαση του άτυπου κομματικού οργάνου, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν όλες οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί έως τώρα.

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ανοιχτός σε πρωτοβουλίες πολιτικής συνεννόησης, παραπέμπει όμως για την πρώτη κίνηση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. «Πρέπει, πρώτον, να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι τα αδιέξοδα στα οποία έχουν εγκλωβιστεί» και «δεύτερον, πρέπει να σταματήσουν να λένε τα τερατώδη ψέματα που λένε στον κόσμο».

Με αυτούς τους όρους ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζει τις επιφυλάξεις του σε μία συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας ότι «δεν θα έχει νόημα αν πηγαίναμε για απλή ‘’κουβέντα’’».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιμένει να κυλήσει αυτή η εβδομάδα, ώστε να είναι ξεκάθαρο το τοπίο από την πλευρά των εταίρων (στη σύνοδο κορυφής 21 και 22 Μαΐου) έως πού είναι διατεθειμένοι να διευκολύνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα.

Η ηγεσία της Ν.Δ. γνωρίζει καλά ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δεχτούν πιέσεις από το ευρωπαϊκό περιβάλλον εάν η διαπραγμάτευση πάει σε μια συμφωνία-πλαίσιο. Για την ώρα αυτή η προοπτική θεωρείται δύσκολη, καθώς οι τεχνικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει στον βαθμό που θα ικανοποιούσαν το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. και το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει πως δεν κάνει βήμα χωρίς το κλείσιμο της αξιολόγησης που εκκρεμεί.

Εκτιμάται λοιπόν ότι «η σύνοδος δεν θα υπερβεί τα εσκαμμένα» και η κυβέρνηση «θα πρέπει να προχωρήσει στην ενδιάμεση συμφωνία». Στην περίπτωση αυτή η Ν.Δ. δεν θα στηρίξει την ενδιάμεση συμφωνία, χωρίς δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για πολιτική συμφωνία συνολικά με τη μορφή κειμένου προγραμματικών δεσμεύσεων.

Οι καραμανλικοί

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ενσωματώσει και τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις που εκφράζονται κυρίως από την πτέρυγα των καραμανλικών (Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Βλάχος κ.ά.) αλλά και των ελεύθερων σκοπευτών όπως ο Κ. Χατζηδάκης που θεωρούν ότι όποια συμφωνία είναι προτιμότερη από μία ρήξη.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» απευθύνθηκε για ακόμη μία φορά στον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι και οι θετικές κρίσεις που εκφράζονται προς το πρόσωπό του από κυβερνητικά στελέχη «εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σενάρια επί χάρτου
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει κριθεί και γι’ αυτό όλα τα στελέχη και ο κομματικός μηχανισμός έχουν κληθεί να συνεχίσουν τον αγώνα για το «ναι» μέχρι να...
Σενάρια επί χάρτου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μάχη για θέση στην Ε.Ε.
Το ζήτημα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. τώρα είναι αν οι εταίροι, και σύμμαχοι της Ελλάδας θα δώσουν άλλη μία ευκαιρία στη χώρα ή το επόμενο διάστημα θα δημιουργήσουν συνθήκες καραντίνας, όχι μόνο στην οικονομία...
Μάχη για θέση στην Ε.Ε.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διμέτωπος Σαμαρά
Εναντίον της κυβέρνησης και των στελεχών που αμφισβητούν τη γραμμή της Ν.Δ. στο εσωτερικό εξαπολύει πυρά η ηγεσία της. Δεν είναι τυχαίες οι αιχμές των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων με αποδέκτες την Ντόρα...
Διμέτωπος Σαμαρά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εμείς θα την ψηφίσουμε»
Στον απόηχο των νέων δηλώσεων του Αντ. Σαμαρά ότι η Ν.Δ. δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, εάν και εφόσον καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ν. Δένδιας και ο Κυρ....
«Εμείς θα την ψηφίσουμε»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τις κινήσεις Τσίπρα ψάχνει ο Σαμαράς
​Με το ερώτημα «αν η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει για άλλους δύο μήνες τη μάχη χαρακωμάτων με τους εταίρους», κινείται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι στο τέλος του Ιουνίου ο πρωθυπουργός...
Τις κινήσεις Τσίπρα ψάχνει ο Σαμαράς
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γαλάζιος «ακτιβισμός» κατά της κυβέρνησης
Με εξορμήσεις, όπως αυτή της Δευτέρας στις Σκουριές, όπου θα συναντηθεί με τους εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός», ο πρόεδρος της Ν.Δ. ασκεί αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή και πιθανό...
Γαλάζιος «ακτιβισμός» κατά της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας