Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καθημερινό «σφυροκόπημα»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθημερινό «σφυροκόπημα»

  • A-
  • A+
Βλέποντας τις παλινωδίες και τα συνεχόμενα λάθη της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία, από την υγεία και την οικονομία έως την τηλεκπαίδευση και την καθημερινότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με καθημερινό έλεγχο, κριτική και όπου χρειάζεται παρέμβαση ● Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε τροπολογίες με μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών και των εργαζομένων.

Η φράση που επαναλαμβάνει από την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, «από εδώ και στο εξής για ό,τι συμβεί η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό», συμπυκνώνει το περιεχόμενο της αντιπολιτευτικής τακτικής απέναντι στην κυβέρνηση εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης όσο και δραματικής συγκυρίας. Είναι η φράση-έναυσμα για ένα καθημερινό «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης προς το Μαξίμου σε όλα τα πεδία δράσης, από την υγεία και την οικονομία έως την τηλεκπαίδευση και την καθημερινότητα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η περίοδος χάριτος και η πολιτική της συναίνεσης στο θέμα αντιμετώπισης της κρίσης έληξαν μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να απορρίψει κάθε πρόταση για τη δημιουργία ενός σχεδίου κοινής αποδοχής χειρισμού της κατάστασης. Γι’ αυτό και πλέον το σχέδιο είναι σαφές: καθημερινός έλεγχος και κριτική όπου χρειάζεται απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και ταυτόχρονα παρουσία και παρέμβαση -όπου είναι δυνατόν- του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η κυβέρνηση παλινδρομεί ανάμεσα στις αποφάσεις της και με δεδομένη την πίεση που δέχεται σε όλα τα μέτωπα κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Κι ενώ στον προηγούμενο εγκλεισμό είχε τον έλεγχο και δεν ακολουθούσε τις εξελίξεις, πλέον βρίσκεται σε όλα ένα βήμα πίσω απ’ αυτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Η καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης να πάρει αυτό το μέτρο νωρίτερα, μάλλον αποδεικνύει πως ο σχεδιασμός γίνεται στο πόδι. Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Δεν το περίμενε κανείς, ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς, ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός».

«Χρειάστηκε να φτάσουν τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στο λειτουργικό μπλακ άουτ για να υιοθετήσει η κυβέρνηση μια πρόταση που η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν εισηγηθεί εδώ και καιρό», σχολίαζε με νόημα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ύστερα απ’ αυτή την εξέλιξη.

Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο υγειονομικό κομμάτι δεν σταματά εκεί. Αλλο ένα κρίσιμο ζήτημα είναι εκείνο των διαγνωστικών τεστ. Κι εδώ, για την Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση χειρίστηκε λανθασμένα το ζήτημα, καθώς δεν ζητούσε από το καλοκαίρι Covid τεστ από τους ταξιδιώτες που εισέρχονταν στην Ελλάδα, αλλά το ζητά τώρα που οι αριθμοί των κρουσμάτων έχουν ξεφύγει. Το γεγονός επίσης ότι το τεστ δεν συνταγογραφείται και δεν προσφέρεται δωρεάν στον πληθυσμό αποτελεί άλλο ένα σημείο κριτικής, αφού το κόστος του είναι απαγορευτικό για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Το πιο σημαντικό όλων όμως, και σ’ αυτό δίνει ιδιαίτερο βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι στους μήνες που προηγήθηκαν η κυβέρνηση θεώρησε πως νίκησε τον ιό και δεν προχώρησε σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε όλες τις πρόσφατες επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε νοσοκομεία πόλεων που δοκιμάζονται σκληρά (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα) η μόνιμη επωδός των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι αυτή. Υποστηρίζουν πως δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός, ότι το σύστημα βρίσκεται στα όριά του και πως δεν ενισχύθηκαν κατάλληλα αναμένοντας το δεύτερο κύμα.

Τηλεκπαίδευση - οικονομία

Για το υπουργείο Παιδείας όλα πάνε πρίμα -εκτός από «μεμονωμένα» άστοχα περιστατικά-, για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως το θέμα βρίσκεται ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο περιστατικό που συνέβη σε ορεινό χωριό της Ηλείας όπου οι μαθητές του Δημοτικού έκαναν τηλεκπαίδευση στην... ψησταριά του χωριού μέσω δύο κινητών τηλεφώνων. Η Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news, ωστόσο οι φωτογραφίες και ο κοινοτάρχης του χωριού -που ειρήσθω εν παρόδω ανήκει στη Ν.Δ. κατά δήλωσή του- διέψευσαν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του στο γεγονός ότι το πρόγραμμα προμήθειας φορητών υπολογιστών και tablets σε μαθητές, που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο, δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί ούτε στα τέλη του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι η μισή εκπαιδευτική χρονιά έχει πάει στον βρόντο.

Στο οικονομικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίες για δύο μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, πρόκειται για δύο μέτρα που θα τονώσουν και την κατανάλωση στην αγορά μετά την άρση του λοκντάουν.

Πρόκειται για την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων των πληττόμενων εργαζομένων από το κράτος (κατ’ αυτόν τον τρόπο, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο που δικαιούνται και, επίσης, δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο) και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, που αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση για κατώτατο μισθό γιατρού 2.000 ευρώ στο ΕΣΥ
Mετά τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα ήρθε η σειρά της Λάρισας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε πόλεις που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία, βρέθηκε χθες στη Θεσσαλία.
Πρόταση για κατώτατο μισθό γιατρού 2.000 ευρώ στο ΕΣΥ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού
Αίτημα παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεσμεύθηκε και για τη δημιουργία ενός...
Αλ. Τσίπρας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Από τους ουραγούς της Ε.Ε. η Ελλάδα σε δαπάνες υγείας εν μέσω πανδημίας
Εγκληματική και συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, που σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει • Καθυστερημένη η επίταξη ιδιωτικών κλινικών • Τι απαντά η κυβέρνηση
Τσίπρας: Από τους ουραγούς της Ε.Ε. η Ελλάδα σε δαπάνες υγείας εν μέσω πανδημίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ, που ήταν και παραμένει ο αδύναμος κρίκος»
Συνάντηση με την Αθηνά Λινού, την οποία προ ημερών πρότεινε για τη θέση του υπ. Υγείας, είχε ο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας που τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν συνεννοήσεις και όχι τεχνητή όξυνση της πόλωσης και του...
«Να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ, που ήταν και παραμένει ο αδύναμος κρίκος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΝΑΡ Θεσ/νίκης: Ποιος φταίει για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη;
«Ας τελειώνει λοιπόν η ατομική ευθύνη: αν η Θεσσαλονίκη γίνει Μπέργκαμο, οι εγκληματίες έχουν όνομα! Είναι η κυβέρνηση στο σύνολό της, η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό της προσωπικό στην περιοχή», τονίζει το...
ΝΑΡ Θεσ/νίκης: Ποιος φταίει για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας