Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση για κατώτατο μισθό γιατρού 2.000 ευρώ στο ΕΣΥ

Από τη χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση για κατώτατο μισθό γιατρού 2.000 ευρώ στο ΕΣΥ

  • A-
  • A+
Και την ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ● Δραματική κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.

Mετά τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα ήρθε η σειρά της Λάρισας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε πόλεις που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία, βρέθηκε χθες στη Θεσσαλία, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και επισκέφθηκαν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Αφού συνομίλησαν με το προσωπικό και διαπίστωσαν την κατάσταση που επικρατεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε δηλώσεις, βάζοντας και πάλι στο κάδρο της ευθύνης την κυβέρνηση και ειδικότερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφού επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί το επόμενο διάστημα (καθώς αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων), χαρακτήρισε «ατύχημα για τη χώρα» το γεγονός ότι αυτήν την πανδημική κρίση τη διαχειρίζεται μια κυβέρνηση με εμφανείς ιδεολογικές εμμονές ενάντια στο ΕΣΥ. «Είναι σαν να καλείς ένα πυρομανή να γίνεις πυροσβέστης. Δεν μπορεί να γίνει. Και βεβαίως υπάρχουν και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανικανότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόταση για κατώτατο μισθό γιατρού 2.000 ευρώ στο ΕΣΥ

Επιπλέον χαρακτήρισε «άδικα και σπασμωδικά» τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ιδιώτες γιατρούς που καλεί η κυβέρνηση να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται. «Καλούν ιδιώτες γιατρούς και τους λένε 2.000 ευρώ αφορολόγητα. Δεν σκέφτονται ότι τούτη την ώρα στα νοσοκομεία υπάρχουν εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί που δίνουν την μάχη 8 μήνες ρισκάροντας να μολυνθούν και παίρνουν 1.300 ευρώ. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη δυνατότητα έστω και τώρα να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ χρειάζονται έκτακτες δαπάνες, μόνιμες δαπάνες. Χρειάζεται προκήρυξη χιλιάδων θέσεων μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών και χρειάζεται αναμόρφωση-αναβάθμιση του μισθολογίου», είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Υπό αυτό το πρίσμα πρότεινε όπως η μισθοδοσία των γιατρών του ΕΣΥ να φτάσει σε εκείνα που προτείνει η κυβέρνηση στους ιδιώτες. «Δύο χιλιάδες λοιπόν ο κατώτατος μισθός του γιατρού και αναμόρφωση του μισθολογίου αναλόγως. Και το ίδιο θα πρέπει να γίνει για τους νοσηλευτές», είπε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να γίνει πράξη η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά που όλα τα προηγούμενα χρόνια το αίτημα προσέκρουε στις μνημονιακές ρυθμίσεις». Επιπλέον σημείωσε ότι πως πλέον «δεν έχουμε μνημόνια ούτε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας να λέει “Aπολύστε”».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της πόλης, σημείωσε πως υπάρχει μια κλινική για Covid 130 κλινών, την οποία καλύπτουν 4 γιατροί.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι γιατροί του νοσοκομείου περιέγραψαν μια δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο υποστηρίζοντας ότι αναγκάζονται να στείλουν περιστατικά σε άλλα ιδρύματα. Πρόσθεσαν μάλιστα πως ο αριθμός των γιατρών, σε σχέση με πέρυσι που δεν υπήρχε πανδημία, δεν έχει αλλάξει, με λίγα λόγια το σύστημα δεν έχει ενισχυθεί. «Θα έπρεπε να είχαμε καλύτερο σχεδιασμό συνολικά», υποστήριξε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου, προσθέτοντας πως «αν είχε βρεθεί προσωπικό και αναπνευστήρες θα μπορούσαν με προσπάθεια να βρεθούν λύσεις κι εκτός ΜΕΘ, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Οχι στις ανισότητες»

Εν συνεχεία, το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Απόστολο Καλογιάννη. Ο τελευταίος αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα λόγω πανδημίας, σημείωσε ότι υπήρχε πολύ χαλαρό κλίμα από το καλοκαίρι και πως ο ίδιος φώναζε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα ήταν ισχυρότερο από το πρώτο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και το θέμα της τηλεκπαίδευσης, λέγοντας πως «έχουμε διεύρυνση των ανισοτήτων και στο σχολείο», καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα παροχής τάμπλετ και υπολογιστών σε οικογένειες που δεν διαθέτουν τέτοιες συσκευές και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν. «Ξεκίνησαν το πρόγραμμα από τον Μάρτη κι έχει φτάσει Νοέμβρης, ούτε τέλη Δεκέμβρη δεν θα έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα στη διαχείριση της πανδημίας
Η επικίνδυνα αργή εμβολιαστική διαδικασία και η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ και να συνεργαστεί με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής του προέδρου του...
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα στη διαχείριση της πανδημίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καθημερινό «σφυροκόπημα»
Η φράση που επαναλαμβάνει από την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, «από εδώ και στο εξής για ό,τι συμβεί η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό», συμπυκνώνει το περιεχόμενο της αντιπολιτευτικής...
Καθημερινό «σφυροκόπημα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Θέατρο του παραλόγου η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
Την τελευταία οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού στα κελεύσματα της Εκκλησίας, καυτηριάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες μετά την ομολογία - σοκ Γεωργιάδη.
Αλ. Τσίπρας: Θέατρο του παραλόγου η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση αφηγήματος
Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πανδημία και οι συνέπειές της αποτέλεσαν τροχοπέδη και τελικά ανέστειλαν οριστικά τις διεργασίες που είχαν ανακοινωθεί στο κόμμα.
Σε αναζήτηση αφηγήματος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ηθική και υλική στήριξη στην «πρώτη γραμμή» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα κι ουσιαστικά το εθνικό σύστημα υγείας και να επιβραβευτούν «οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ηθική και υλική στήριξη στην «πρώτη γραμμή» ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας