Τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς την ίδια την Ε.Ε. εξαπέλυσε κατηγορίες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όσον αφορά τις «αντεργατικές κατευθύνσεις και οδηγίες» της δεύτερης, τη γραμμή των οποίων ακολουθεί «η νέα αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης της Ν.Δ.». Για το χτύπημα του 8ώρου, του δικαιώματος στην απεργία και το άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή ελάχιστου μισθού στα 200 ευρώ κατέθεσε ερώτηση ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι «σε συνθήκες πανδημίας που επιτάχυνε τη νέα καπιταλιστική κρίση, το μεγάλο κεφάλαιο, η Ε.Ε. κι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της όχι μόνο δεν προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, την υγεία και την ασφάλειά τους στους χώρους δουλειάς, αλλά αντίθετα απεργάζονται νέα αντεργατικά μέτρα κι αντιδραστικούς μηχανισμούς σε βάρος τους».
Ο κ. Παπαδάκης στηλιτεύει και την ταυτόχρονη «μεθόδευση νέου χτυπήματος του απεργιακού δικαιώματος, ποινικοποίησης της περιφρούρησής του, δραστικούς περιορισμούς της εργατικής συνδικαλιστικής δράσης κι απαγόρευση των διαδηλώσεων». «Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν την “τελευταία λέξη” των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων με στόχο τη μεγαλύτερη κι απρόσκοπτη κερδοφορία τους» εξηγεί.
Οσο για την Ελλάδα και το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, το χαρακτηρίζει «εκτρωματικό» και κατηγορεί τη Ν.Δ. πως επιδιώκει «να επιβάλλει 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να καταργήσει το 8ωρο όπως και την κυριακάτικη αργία και να φτάσει το μισθό των νεοπροσληφθέντων μακροχρόνια ανέργων στα 200 ευρώ, με τα οποία δεν ζει άνθρωπος!».
Για όλα τα παραπάνω ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Σήμερα που η ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας έχει εκτινάξει τις δυνατότητες του παραγόμενου πλούτου και ο εργαζόμενος θα μπορούσε να δουλεύει λιγότερες ώρες και να αμείβεται περισσότερο, πώς αιτιολογεί την οδηγία της για 11 ώρες ημερήσιας εργασίας και τις κατευθύνσεις της για κατάργηση των ΣΣΕ, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απαράδεκτους μισθούς στα “ελάχιστα επίπεδα” που υπαγορεύει ο αποκαλούμενος “Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων” και η ανάλογη προτεινόμενη νέα οδηγία της Κομισιόν για τον κατώτατο μισθό; Πώς τοποθετείται στο δικαίωμα στην ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση, τη διαδήλωση, την απεργία και την περιφρούρησή της;».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας