Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«"Πονηρή" τροπολογία για την επένδυση του Ελληνικού στο ν/σ για τον πτωχευτικό»
EUROKINISSI

«"Πονηρή" τροπολογία για την επένδυση του Ελληνικού στο ν/σ για τον πτωχευτικό»

  • A-
  • A+

Στα «ψιλά» πέρασε μια τροπολογία, που αφορά στην επένδυση του Ελληνικού, κατά την συζήτηση του πτωχευτικού νομοσχέδιου, το οποίο ενέκρινε χθες η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή παρά τις σφοδρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «το 2011 επανήλθε το δικαίωμα επιφανείας που κατάργησε ο Αστικός Κώδικας το 1945. Το δικαίωμα αυτό αφορά στην αξιοποίηση του εδάφους και του "αέρα" ενός ακινήτου χωρίς να αγοραστεί το έδαφος, δηλαδή αποτελεί "αέρινη στήλη" που δεν περιλαμβάνει το υπέδαφος, δεν είναι αγορά, και κάποια στιγμή λήγει. Αφορά δε στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και όσα εντάσσονται στις διατάξεις του ν.3986/2011 (ουσιαστικά όλα τα δημόσια ακίνητα) και βεβαίως στο ακίνητο του Ελληνικού που έχει μίγμα κυριότητας και επιφάνειας ως δικαιώματα»

Σύμφωνα με την Π. Πέρκα, τώρα η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα «να γίνει κατάτμηση από τον επιφανειούχο – επενδυτή χωρίς τη συναίνεση του κυρίου της γης (ελληνικό δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, κλπ). Εύλογα μας δημιουργούνται ερωτηματικά για αυτήν την τροπολογία,  δεδομένου ότι για κάθε μεταβολή ο νόμος απαιτούσε τη συναίνεση του ελληνικού δημοσίου».

Η βουλευτής εξηγεί πως «αυτό από μόνο του είναι προβληματικό και αντίθετο με τη λογική του 3986/2011 και την αιτιολογική έκθεση του, που ήθελε παρακολούθηση του δημοσίου στις επενδύσεις με δικαίωμα επιφανείας. Τίθεται σοβαρό ζήτημα, καθώς στα κτίσματα που θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο μετά από  99 χρόνια, θα έχουν επέλθει χωρικές μεταβολές εν άγνοια του ελληνικού δημοσίου. To σίγουρο είναι ότι η διάταξη αυτή είναι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και προς όφελος των επενδυτών του Ελληνικού».

Επίσης, η κ. Πέρκα καταγγέλλει πως «η τροπολογία επεκτείνει το δικαίωμα επιφανείας και δίνει επιπλέον δικαίωμα διανομής και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση του κυρίου της γης. Επομένως μετατρέπει το δικαίωμα επιφάνειας σε «όχημα» απόκτησης  κυριότητας ακινήτου χωρίς ανάλογο  τίμημα. Σε απλά ελληνικά ο επενδυτής αποκτά κυριότητα  σε συγκεκριμένο τμήμα χωρίς τίμημα! Για το θέμα της σύστασης φορέα, δε γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα δεδομένου ότι υπάρχει η εμπειρία της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΕΣΥΠ. Υπάρχουν φορείς εκμετάλλευσης ακινήτων και εμπειρία».

»Όσον αφορά  την αποζημίωση χρήσης μετά τη λήξη της μίσθωσης, ο Αστικός Κώδικας στο άρθρο 601 προβλέπει ότι καθορίζεται με βάση το τελευταίο μίσθωμα, και μπορεί να αξιωθεί μεγαλύτερη αποζημίωση δικαστικά. Γιατί να αποφασίσει ο φορέας; Υπάρχει ο φόβος ότι, ό,τι αφαιρείται από τη Δικαιοσύνη,  μπορεί να οδηγήσει σε διαφθορά. Και φυσικά δεν ήρθε ειδική διάταξη για την επένδυση του Ελληνικού αλλά κατατέθηκε γενική διάταξη προφανώς γιατί υπήρχε διάθεση απόκρυψης των πολύ  ευνοϊκών όρων για τον επενδυτή».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνται πως «για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι κάνοντας τα χατίρια του επενδυτή υπάρχει ρίσκο για την ασφάλεια δικαίου της επένδυσης. Η ρύθμιση συνδέεται με τη διαγωνιστική διαδικασία, την αξιολόγηση της προσφοράς του επενδυτή και το τελικό τίμημα. Είναι μια πονηρή διάταξη. Εάν η διάταξη αυτή ίσχυε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία τότε θα είχε αποτιμηθεί και βεβαίως το τίμημα θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο… ομοίως σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό να προσφύγει αφού άλλαξαν οι όροι του εκ των υστέρων! Η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι δεν γίνονται έτσι οι επενδύσεις, δεν ανακάμπτει έτσι η οικονομία και δεν ευημερεί σε καμιά περίπτωση η κοινωνία.

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της ΝΔ να τα δώσει όλα στους ιδιώτες, όλα στους επενδυτές.. αυτή άλλωστε είναι και μια βασική διαφορά μεταξύ μας… Εμείς νομοθετούσαμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων των επενδυτών. Στη προσπάθεια σας να τα δώσετε όλα στους επενδυτές ρισκάρετε την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων. Εμείς προχωρήσαμε τις επενδύσεις σεβόμενοι πάντα τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά και πάντα προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. «δικαίωμα» όλων η πτώχευση
Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ισοπεδώνει τη μεσαία τάξη αφήνοντας στο έλεος των τραπεζών, χωρίς καμιά προστασία πλέον, την κύρια κατοικία.
Με τις ψήφους της Ν.Δ. «δικαίωμα» όλων η πτώχευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντί δεύτερης ευκαιρίας, χαριστική βολή
Το νομοσχέδιο έχει συσπειρώσει εναντίον του επιστημονικούς φορείς, επιχειρηματικές και καταναλωτικές ενώσεις και συνδικάτα ● «Είμαστε όλοι υποψήφιοι προς πτώχευση χωρίς καμιά προστασία», το μήνυμα των...
Αντί δεύτερης ευκαιρίας, χαριστική βολή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Lamda Development αποτέλεσε και μια ευκαιρία ανασκόπησης των εξελίξεων στο μέτωπο του Ελληνικού ● Η... επένδυση ενός γραμματοκιβωτίου στο Λουξεμβούργο.
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά του νομοσχεδίου, με επίκεντρο τη «δεύτερη ευκαιρία» και το δικαίωμα επαναγοράς ακινήτου.
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό
ΒΟΥΛΗ
Πρόταση δυσπιστίας για τον πτωχευτικό από ΣΥΡΙΖΑ
Με μομφή εναντίον του Χρήστου Σταϊκούρα προσπαθεί να ανακόψει την ισοπέδωση της μεσαίας τάξης η αξιωματική αντιπολίτευση και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία ● Ανευθυνότητα της καταλογίζει η Ν.Δ,
Πρόταση δυσπιστίας για τον πτωχευτικό από ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας
Ψηφίστηκε ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ο οποίος έχει προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις ● Για ένα μεταρρυθμιστικό βήμα που λύνει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους μίλησε η Ν.Δ. ● Η κυβέρνηση, μέσα...
Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας