Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα μέτρα
ΜΟΤΙΟΝΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα μέτρα

  • A-
  • A+
Το κόστος για καθεμία από τις 11 παρεμβάσεις, που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη για τη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της, παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ● «Αναμένουμε 158 συγγνώμες στην ψηφοφορία για τις νέες συμφωνίες Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας» τονίζουν από την Κουμουνδούρου.

Η συνολική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και τα όσα πρότεινε ως μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας φαίνεται ότι ενόχλησαν αρκετά την κυβέρνηση, η οποία εδώ και λίγο καιρό αντιλαμβάνεται ότι ο δρόμος που θα κληθεί να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο και κυρίως κοστολογημένο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας και των συνεπειών της, πολλές από τις πτυχές του οποίου δεν θέλει ούτε να σκέφτεται το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Η τετράωρη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αφετηρία της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει ανάμεσα στα άλλα και τον χαρακτήρα της ιδεολογικής αναμέτρησης με την κυβέρνηση της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα. Σε μια περίοδο δηλαδή που οι συνέπειες του lockdown αλλά και εκείνες των μέτρων που λαμβάνονται αποσπασματικά και κατά περίπτωση θα είναι εμφανείς στην κοινωνία και στους πολίτες.

Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχείρησε χθες να αποδομήσει την παρουσία και τις εξαγγελίες Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείθει ιδιαίτερα και αυτό γιατί η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν μάλλον πρόχειρη και «ξαναζεσταμένη». Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό», «ψέματα» και για «εικονική πραγματικότητα».

«Ολοι γνωρίζουν το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπόσχεται το Σάββατο, με όλα όσα είπε, μέτρα που κοστολογούνται από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάνω από 42 δισεκατομμύρια ευρώ και την άλλη μέρα το πρωί να λέει ότι κοστίζουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ολοι ξέρουμε πόσο κοστίζουν, ιδίως τα πολύ μεγάλα προγράμματα τα οποία πρότεινε, σε σχέση με διάφορες πτυχές της οικονομίας, την εργασία ή τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα».

O κ. Πέτσας στη συνέχεια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «πλειοδοσία», επειδή «η κυβέρνηση κάνει όντως πολλά. Ο κ. Τσίπρας πλειοδοτεί, λέει ακόμα περισσότερα, χωρίς να εννοεί τίποτε απ’ αυτά».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι στην κριτική της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με στοιχεία. Χθες έστειλε στα δημοσιογραφικά γραφεία έναν αναλυτικό πίνακα όπου αναφέρεται αναλυτικά το κόστος κάθε μίας από τις 11 παρεμβάσεις που πρότεινε ο πρόεδρός του στη Θεσσαλονίκη.

«Οι ισχυρισμοί του ότι η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήθεν «δεν είναι κοστολογημένη», ότι είναι «λεφτόδεντρα» κ.λπ., είναι παντελώς αβάσιμοι και ψευδείς, έχουν κουράσει την κοινωνία και είναι πρόκληση να ακούγονται από αυτούς που επί 7 μήνες λένε ότι δήθεν έδωσαν 24 δισ. για άμεση στήριξη της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα έχουν δώσει μόνο 4,6 δισ. Προφανώς, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, αλλά και η αλεπού κάποια στιγμή σοβαρεύεται και σταματάει να αυτογελοιοποιείται, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που παρέθετε αναλυτικά το κόστος των παρεμβάσεων (βλ. σχετικό πίνακα).

Η Κουμουνδούρου άσκησε κριτική και στην αφωνία του κ. Πέτσα σχετικά με ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τη φράση του Αλέξη Τσίπρα: «Αναμένουμε 158 συγγνώμες στην ψηφοφορία για τις νέες συμφωνίες Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή στην επικείμενη κύρωση των τριών συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας και της Βόρειας Μακεδονίας, μια διαδικασία που η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει πώς και πώς ώστε να πάρει το αίμα της πίσω για ολόκληρη την περίοδο που η Ν.Δ. -ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε- είχε επενδύσει στον διχασμό, στα συλλαλητήρια, και στην πολιτική που ευνοούσε τους προπηλακισμούς κυβερνητικών βουλευτών.

«Ο κ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει» τόνισε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Προφανώς θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει τα ψέματα και την απάτη του κ. Μητσοτάκη. Αν κάποιος συνειδητά έκανε ανεύθυνη και χυδαία εκμετάλλευση ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Κι αυτό πλέον δεν το ξέρουν μόνο όλοι οι Ελληνες, αλλά, δυστυχώς για τη χώρα, και όλοι οι διεθνείς παράγοντες».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας»
Δύο μέρες πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας και ειδικότερα με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης...
«Να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρόταση 6 μέτρων για την Κοζάνη από τον Α. Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται να δοθεί σημαντική κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της περιοχής.
Πρόταση 6 μέτρων για την Κοζάνη από τον Α. Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
Τον τελευταίο χρόνο ο Αλ. Τσίπρας έστειλε, όταν έκρινε σκόπιμο, τα δικά του μηνύματα προς τους διαφωνούντες, αλλά και προς εκείνους που με τη στάση τους εξέθεσαν δημόσια το κόμμα.
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στοχευμένο πρόγραμμα για τους πολίτες που πλήττονται
Με μίξη έντασης στον αντιπολιτευτικό λόγο για ό,τι αφορά τα κρίσιμα τρέχοντα ζητήματα και ενός στοχευμένου προγράμματος αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων για τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα που...
Στοχευμένο πρόγραμμα για τους πολίτες που πλήττονται
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας, ο Ζάεφ και η ειρωνεία για τη Ν.Δ.
Μάλλον περίμενε πολύ καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ειρωνευτεί δημόσια τη Ν.Δ. για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών και το έκανε χθες, την ώρα που υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της...
Ο Τσίπρας, ο Ζάεφ και η ειρωνεία για τη Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας