• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 32.7°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.5°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.1°C / 31.1°C
  0 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.1°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 32.0°C
  1 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.4°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  63%
ΜΟΤΙΟΝΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοχευμένο πρόγραμμα για τους πολίτες που πλήττονται

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, χθες στη Θεσσαλονίκη, υπερασπίστηκε τα μεσαία και κατώτερα στρώματα που θίγονται από την κυβερνητική πολιτική και τοποθετήθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της πανδημίας, των ελληνοτουρκικών, του προσφυγικού, των εργασιακών, αλλά και της μεταστροφής Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με μίξη έντασης στον αντιπολιτευτικό λόγο για ό,τι αφορά τα κρίσιμα τρέχοντα ζητήματα και ενός στοχευμένου προγράμματος αντιμετώπισης των άμεσων προβλημάτων για τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική εμφανίστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου -άγγιξε τις τέσσερις ώρες- στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum τοποθετήθηκε επί όλων των τρεχόντων ζητημάτων όπως ο κορονοϊός, τα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό, έδωσε έμφαση στην ανάγκη βοήθειας των εργατικών στρωμάτων, απευθείας ή με νύξεις, έβαζε ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, ενώ καυστική ήταν η τοποθέτησή του σχετικά με την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ερώτηση της «Εφ.Συν.»

Απαντώντας στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου λοκντάουν και αν αυτός και το κόμμα του θα δώσουν ξανά στήριξη σε ανάλογα υγειονομικά μέτρα επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο όλη η ευθύνη θα είναι δική της, διότι «θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας» αφού «για εμάς προέχει η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία και αυτό ήταν το σκεπτικό μας στην πρώτη φάση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι βλέπαμε τα στραβά, τις αβλεψίες και τις παραλείψεις» αλλά «το κρίσιμο είναι τι δεν έκανε ή τι έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να βρεθούμε σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στην κυβέρνηση πώς θα βρει περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ την ίδια στιγμή «ο κ. Μητσοτάκης ευλογούσε τα γένια της κυβέρνησής του, διότι λίγο-πολύ σωθήκαμε αλλά τώρα που τα πράγματα πάνε εξαιρετικά άσχημα, η ευθύνη χρεώνεται στους πολίτες». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι «δεν υπήρξε σχεδιασμός με αρχή, μέση και τέλος, υπήρξαν αντιφάσεις» όπως στο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα.

Και πάνω απ’ όλα «δεν αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του το εξάμηνο που πέρασε προκειμένου να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να απομένουν μόλις 22 αδιάθετα κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και αυτό έγινε από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία, είναι έγκλημα αυτό.

»Δεν θέλουν να ενισχύσουν το εθνικό σύστημα, το μυαλό τους ήταν στο πώς θα κάνουν μπίζνες με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και πώς θα κάνουν απευθείας αναθέσεις και θα φέρουν προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης όπως το περίφημο του κ. Βρούτση, ψευτοπρογράμματα κατάρτισης, πώς θα δίνουν εκατομμύρια σε μέσα ενημέρωσης για να διαφημίζουν τους εαυτούς τους. Αν τα είκοσι εκατομμύρια τα έδινε για κρεβάτια εντατικής θεραπείας, θα είχαμε 200 κρεβάτια ΜΕΘ παραπάνω τώρα. Αλλά το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση αφού σήμερα έχουμε 5.000 λιγότερους εργαζόμενους στο ΕΣΥ μόνιμους και έκτακτους από ό,τι είχαμε το καλοκαίρι του 2019 όταν παραδώσαμε...».

Οικονομικά

Χαρακτηρίζοντας απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που πρότεινε το Σάββατο είπε ότι τα 3 δισ. μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες», ενώ επιβεβλημένα είναι και τα έκτακτα μέτρα 8 δισ. για όσο διαρκεί η κρίση, «για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».

Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες «βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα», αλλά «καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους εταίρους μας» και σε αντίθεση η σημερινή κυβέρνηση «δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού».

Ελληνοτουρκικά

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά προσήψε ερασιτεχνισμό και διγλωσσία στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Εχουμε μία διαφορά με την Τουρκία που είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο» είπε ο κ. Τσίπρας χαιρετίζοντας ως θετική εξέλιξη τις πληροφορίες για επανέναρξη διερευνητικών επαφών και επανεκκίνηση του διαλόγου ζητώντας όμως απαντήσεις για όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, διερωτώμενος ειδικά αν υπήρξαν ανταλλάγματα για την αποχώρηση του Oruc Reis: «Υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο που επανενεργοποιήθηκε;

Θα μας πουν τελικά τι ήταν αυτή η γραπτή συμφωνία; Ποιο ήταν το περιεχόμενο;» και τονίζοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό «παραβίασε κυριαρχικά μας δικαιώματα». Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι «όταν ένας πρωθυπουργός αναφέρεται στα εθνικά θέματα σε γραπτή ομιλία, σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθη. Στο άρθρο μίλησε για διαφορές με την Τουρκία και στην ομιλία του στη ΔΕΘ μίλησε για μείζονα διαφορά. Υπάρχουν ελάσσονες διαφορές;».

Προσφυγικό

Φορτισμένη και η απάντησή του για τη Μόρια αφού ανακάλεσε τη ρήση του Νίτσε «Οταν κοιτάζεις πολύ την άβυσσο, θα σε δει κι αυτή», τονίζοντας πως Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης «διόγκωσαν την άβυσσο», ότι «όλα έγιναν συνειδητά» από την κυβέρνηση διότι υποσχέθηκαν αποσυμφόρηση, αλλά τελικά «είμαστε ενώπιον αδιεξόδου». Παραδεχόμενος και τις ευθύνες της δικής του κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας θύμισε πως «εμείς αφήσαμε τη Μόρια, έναν χώρο που ήταν για 2.500 άτομα, με 5.600, από τους οποίους οι 1.400 είχαν ήδη έτοιμα χαρτιά για να φύγουν. Ομως, άλλο 5.000 κι άλλο 20.000 που έφτασαν με αυτή την κυβέρνηση...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εδειξε το μέγεθος της εξαπάτησης από τη Ν.Δ.
Στην αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Κυρ. Μητσοτάκη απέναντι στη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ ● Επισήμανε την...
Εδειξε το μέγεθος της εξαπάτησης από τη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τι είπε ο Τσίπρας για τις Πρέσπες και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
Ηταν η πλέον έντονη και φορτισμένη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αφού θυμήθηκε «τα ψέματα, την υστερία, τους προπηλακισμούς, τους εμπρησμούς, την αθλιότητα» που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο...
Τι είπε ο Τσίπρας για τις Πρέσπες και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα μέτρα
Η συνολική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και τα όσα πρότεινε ως μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας φαίνεται ότι ενόχλησαν αρκετά την κυβέρνηση, η οποία εδώ και λίγο καιρό αντιλαμβάνεται...
Ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα μέτρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η Ν.Δ. αυτοδιαψεύδεται με ταχύτητα
Την ανάγκη να τερματιστούν οι πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν την Ευρώπη στην κρίση, αλλά και τη διάψευση των προεκλογικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η Ν.Δ. τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αλ. Τσίπρας: Η Ν.Δ. αυτοδιαψεύδεται με ταχύτητα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Mαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφολογία της Ν.Δ.
Νέα εποχή, άλλες προτεραιότητες, διαφορετικές και προσεγμένες διατυπώσεις με ευρύτερες κοινωνικές στοχεύσεις. Είναι ο νέος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποκρυσταλλώθηκε στο σύνολο των απαντήσεων του προέδρου του...
Mαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφολογία της Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας»
Δύο μέρες πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας και ειδικότερα με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης...
«Να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας