Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
11 μέτρα από τη Θεσσαλονίκη
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

11 μέτρα από τη Θεσσαλονίκη

  • A-
  • A+
Την κυβερνητική ανικανότητα σε κρίσιμους τομείς –οικονομία, υγεία, παιδεία– ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, που παρουσίασε ρεαλιστικό σχέδιο έντεκα σημείων για την προστασία της κοινωνίας, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σχέδιο «για αύριο το πρωί» από Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ετοιμος για την... τρίτη φορά Αριστερά, καθαρά και ξάστερα, ρεαλιστικά και με συγκεκριμένη πρόταση 11 μέτρων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, δείχνοντας όχι μόνο ότι μπορεί, αλλά αποκαλύπτοντας και την κυβερνητική αμηχανία σε ζωτικούς τομείς όπως η οικονομία, η υγεία και η παιδεία.

Το σχέδιο αυτό για την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας και της εργασίας μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως εξής:

■ Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.

■ Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

■ Επιδότηση της εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρόταση περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

■ Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρόταση περιλαμβάνει 400 € για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 € για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 € για κάθε παιδί.

■ Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις: Ολοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τα 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

■ Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6% για όσο διαρκεί η κρίση.

■ Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση.

■ Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

■ Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 € και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 € έως 65.000 €.

■ Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

■ Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη για τη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για να γίνει αυτό που της αρμόζει με την επένδυση στο λιμάνι, το εμπορευματικό κέντρο Γκόνου, την προώθηση του μετρό και τις επεκτάσεις του στις δυτικές συνοικίες, τη Νέα Τούμπα, τις κοινωνικές υποδομές, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, τα μητροπολιτικά πάρκα Παύλου Μελά και Κόδρα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, την αναβάθμιση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας...

Αναφερόμενος μάλιστα στη ματαίωση της φετινής ΔΕΘ, σχολίασε με νόημα πως «φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο η ΔΕΘ που λείπει, γιατί ένα χρόνο τώρα αυτοί που έταξαν τα πάντα στη Θεσσαλονίκη, την απαξιώνουν τελικά, με συστηματικό τρόπο για μία ακόμη φορά», κάνοντάς την και πάλι «αποπαίδι των Αθηνών».

Για τις Πρέσπες

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών που η Ν.Δ. έκανε προεκλογικά προπαγανδιστική σημαία των κάθε λογής ακραίων βαφτίζοντάς τους «μακεδονομάχους», ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την εξαπάτηση που εξύφανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βάρος του ελληνικού λαού.

«Οταν λύσαμε, όπως επέβαλλαν τα συμφέροντα της χώρας μας, τη χρόνια εκκρεμότητά μας με τους Βόρειους γείτονές μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της συμφωνίας. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει, εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της συμφωνίας», τόνισε.

«Δέχομαι τη μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «όμως, οφείλει μία συγγνώμη, μια συγγνώμη όχι σ’ εμάς αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Ελληνα που εξαπάτησε, μια συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα τη Μακεδονία για τις συντάξεις».

Για την πανδημία

Μιλώντας για την πανδημία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στα εργαλεία και τις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση σήμερα, μια παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με 37 δισ., χρέη ρυθμισμένα και ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές, για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία.

«Αν λοιπόν δεν αξιοποιεί αυτές τις πρωτοφανείς δυνατότητες για την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή, τότε πρόκειται για σαφή πολιτική επιλογή συνδυασμένη προφανώς και με πλήρη ανικανότητα», είπε.

Απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα για «έναν μεγάλο συλλογικό αγώνα για να σταματήσουμε την κατηφόρα και να φέρουμε την Ελλάδα εκεί που αξίζει στις γενιές τού τώρα και τις γενιές τού αύριο. Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, κάθε προοδευτικός πολίτης έχει θέση σ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και στις δύσκολες μέρες που ζούμε ας μην ξεχνάμε: Πάντα, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή».

Ν.Δ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα ψέματα»

«Ο κ. Τσίπρας ζει στο παρελθόν του. Εκλέχτηκε με ψέματα και έμεινε στην εξουσία με ψέματα. Αλλά δεν μπορεί να συνεχίζει τα ψέματα όταν οι Ελληνες έχουν ζήσει και έχουν καταδικάσει τις πικρές αλήθειες της διακυβέρνησής του», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατηγορώντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι «τάζει και πάλι τη μία ημέρα διαγραφές χρεών και «λεφτόδεντρα» κόστους 42 δισ. ευρώ και τα μειώνει ο ίδιος, την επομένη, στα 11 δισ.». Για να καταλήξει στον ίδιο τόνο ότι «ο κ. Τσίπρας παραμένει αιχμάλωτος του γνωστού εαυτού του, δίχως να έχει διδαχτεί τίποτα από όσα του είπαν οι πολίτες με την ψήφο τους».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τι είπε ο Τσίπρας για τις Πρέσπες και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
Ηταν η πλέον έντονη και φορτισμένη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αφού θυμήθηκε «τα ψέματα, την υστερία, τους προπηλακισμούς, τους εμπρησμούς, την αθλιότητα» που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο...
Τι είπε ο Τσίπρας για τις Πρέσπες και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εγκληματική αμέλεια Μητσοτάκη από επιλογή, από ιδεοληψία»
Σκληρό ροκ στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης με κεντρικούς άξονες πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά.
«Εγκληματική αμέλεια Μητσοτάκη από επιλογή, από ιδεοληψία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Live η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη
Το πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναλύει περαιτέρω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας στου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.
Live η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας, ο Ζάεφ και η ειρωνεία για τη Ν.Δ.
Μάλλον περίμενε πολύ καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ειρωνευτεί δημόσια τη Ν.Δ. για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών και το έκανε χθες, την ώρα που υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της...
Ο Τσίπρας, ο Ζάεφ και η ειρωνεία για τη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Mαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφολογία της Ν.Δ.
Νέα εποχή, άλλες προτεραιότητες, διαφορετικές και προσεγμένες διατυπώσεις με ευρύτερες κοινωνικές στοχεύσεις. Είναι ο νέος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποκρυσταλλώθηκε στο σύνολο των απαντήσεων του προέδρου του...
Mαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην καταστροφολογία της Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Β. Λεβέντης: Θα ακυρώσω τη Συμφωνία των Πρεσπών
Από τη δεξαμενή της Ακροδεξιάς επιχειρεί να αλιεύσει ο κεντρώος Βασίλης Λεβέντης; Πολύ πιθανό, θα έλεγε κανείς, αφού το κόμμα του όπως και η Xρυσή Aυγή «παίζουν καλά» στη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης και άρα...
Β. Λεβέντης: Θα ακυρώσω τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας