Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
26°C
28.0° 24.5°
2 BF
38%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
23°C
27.9° 18.5°
2 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
28.2° 22.0°
1 BF
56%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
23.0° 20.9°
3 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
26.6° 17.9°
1 BF
54%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.5°
0 BF
46%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
37%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.7° 22.8°
3 BF
48%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 21.9°
2 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 21.8°
3 BF
41%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 21.7°
3 BF
60%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
24.6° 21.9°
0 BF
53%
Λαμία
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 22.5°
1 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
27.7° 22.8°
2 BF
49%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
27.1° 23.8°
0 BF
24%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
21.3° 20.5°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
19°C
23.9° 18.6°
2 BF
80%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 21.6°
1 BF
52%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
EUROKINISSI/ Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ

«Όταν δεν αποδίδουν οι υπεκφυγές ο κ. Πέτσας καταφεύγει στα ψέματα»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι «αναμένουμε 158 συγγνώμες στις ψηφοφορίες για τις νέες συμφωνίες» μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, απέφυγε να το κάνει. Αντίθετα, επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έδειξε επικίνδυνη στάση».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας την άρνηση Πέτσα να σχολιάσει: «Ο κ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει. Προφανώς θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός θα ξεχάσει τα ψέματα και την απάτη του κ. Μητσοτάκη. Αν κάποιος συνειδητά έκανε ανεύθυνη και χυδαία εκμετάλλευση ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικούς λόγους αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Κι αυτό πλέον δεν το ξέρουν μόνο όλοι οι Έλληνες αλλά, δυστυχώς για τη χώρα, και όλοι οι διεθνείς παράγοντες. Ωστόσο, μετά τις υπεκφυγές κατέφυγε στα ψέματα, αφού πλέον ο κ. Πέτσας διαπιστώνει ότι οι συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής δεν μπορούν πια να κρυφτούν».

Όσον αφορά την οικονομία και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζεται στην ανακοίνωση:

«Η βαθιά ύφεση, οι 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας, η ασφυξία που επιβάλλουν στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες αφήνουν χωρίς ρευστότητα και τις οδηγούν σε λουκέτα, η μείωση μισθών και εισοδημάτων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η αποδυνάμωση της δημόσιας υγείας και παιδείας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, είναι ήδη η πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία. Οι ισχυρισμοί του ότι η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήθεν "δεν είναι κοστολογημένη", ότι είναι "λεφτόδεντρα" κ.λπ., είναι παντελώς αβάσιμοι και ψευδείς, έχουν κουράσει την κοινωνία και είναι πρόκληση να ακούγονται από αυτούς που επί 7 μήνες λένε ότι δήθεν έδωσαν 24 δισ. για άμεση στήριξη της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα έχουν δώσει μόνο 4,6 δισ.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει και δύο πίνακες με την κοστολόγηση των προσωρινών και των μόνιμων μέτρων.

Προσωρινά μέτρα έως το τέλος του 2020 (με πιθανότητα παράτασης)

Επιδότηση εργασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (40% μισθού και 100% ασφαλιστικών εισφορών)

1,4 δισ.

Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία

3,5 δισ.

Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση

3 δισ.

Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6%

0,23 δισ.

Επιδότηση 40% ενοικίου μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων

0,4 δισ.

Συνολικό κόστος

8,53 δισ.

Μόνιμα μέτρα (από 1.1.2021)

15.000 προσλήψεις σε υγεία

0,25 εκ.

15.000 προσλήψεις σε εκπαίδευση

0,25 εκ.

Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

1,5 δισ.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000€ και προοδευτική μείωση των συντελεστών για εισοδήματα έως τις 65.000€

0,42 δισ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

0,48 δισ.

Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

0,1 δις.

Συνολικό κόστος

3 δισ.

«Προφανώς, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, αλλά και η αλεπού κάποια στιγμή σοβαρεύεται και σταματάει να αυτογελοιοποιείται, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Κατανοούμε απόλυτα τους λόγους που το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει "πολύ ευλαβικά" την διεξαγωγή ενός δημοσίου διαλόγου πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις. Δυστυχώς όμως για τον κ. Πέτσα αυτό πια το κατανοούν και οι πολίτες».

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και έπειτα από ερώτηση τόσο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και τις κυρώσεις, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε αν υπήρχαν ανταλλάγματα για την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο και τις έρευνες», ο Στέλιος Πέτσας έκανε μια «γενική αποτίμηση» όπως είπε της «παρουσίας του κ. Τσίπρα και γενικά του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη αυτό το διήμερο» και επανέλαβε τη χθεσινή του δήλωση.

«Όπως είπαμε και χθες, ο κ. Τσίπρας άλλαξε logo, αλλά δεν άλλαξε λόγο. Παρέμεινε ο ίδιος. Ίδιος και απαράλλαχτος. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με τρεις διαφορετικές λέξεις όλα όσα είπε. Πρώτον λαϊκισμός, δεύτερον ψέματα και τρίτον εικονική πραγματικότητα. Όσον αφορά τον λαϊκισμό θα εστιάσω στην οικονομία. Τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας δεν τα ακούει κανείς γιατί έχει μηδέν αξιοπιστία. Όλοι γνωρίζουν το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπόσχεται το Σάββατο, με όλα όσα είπε, μέτρα που κοστολογούνται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πάνω από 42 δισεκατομμύρια ευρώ και την άλλη μέρα το πρωί να λέει ότι κοστίζουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλοι ξέρουμε πόσο κοστίζουν, ιδίως τα πολύ μεγάλα προγράμματα τα οποία πρότεινε, σε σχέση με διάφορες πτυχές της οικονομίας, την εργασία ή τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα. Αν πίστευε έστω και κάτι απ’ αυτά τα οποία λέει, ιδίως για τον κόσμο της εργασίας, θα είχε ψηφίσει την τροπολογία που καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας για ανέργους, ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν το έκανε ούτε αυτό».

Συνέχισε με τα υπόλοιπα θέματα, μιλώντας για «ψέματα», που « αφορούν πολλές πτυχές σε διάφορες πολιτικές, από την υγεία και την παιδεία μέχρι την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Τσίπρας για 15.000 προσλήψεις στην υγεία. Πριν από λίγους μήνες έλεγε για 4.000 προσλήψεις στην υγεία. Και τώρα ανέβασε τα νούμερά του, γιατί έχουμε φτάσει ήδη στις 6.800 και πλέον προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Άρα, ο κ. Τσίπρας τι κάνει; Επειδή η Κυβέρνηση όντως κάνει πολλά, ο κ. Τσίπρας πλειοδοτεί, λέει ακόμη περισσότερα, χωρίς, όμως, να εννοεί τίποτε απ’ αυτά». 

Και για μια ακόμη φορά θυμήθηκε το 2015:

«Όσον αφορά την εικονική πραγματικότητα, σας παραπέμπω σε όσα είπε για τις τράπεζες, για διαγραφή χρεών. Τα έχει ξανακούσει αυτά ο Έλληνας, από τη σεισάχθεια, από το 2014. Το θέμα είναι ότι κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας τεσσεράμισι χρόνια και δεν έκανε τίποτε γι’ αυτά. Και πάει πάρα πολύ ο κ. Τσίπρας να μιλάει για τις τράπεζες όταν ο ίδιος τις έκλεισε με απόφασή του το Καλοκαίρι του 2015, γεγονός που κόστισε 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξαΰλωσε  την περιουσία του Δημοσίου και οδήγησε στην εξαγορά των ελληνικών τραπεζών με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από ξένα κεφάλαια. Επομένως, πάει πάρα πολύ να μιλάει ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό». 

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τα άφησε για το τέλος, λέγοντας ότι «είτε αυτό έχει να κάνει με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας είτε έχει να κάνει με τα θέματα στα ελληνοτουρκικά, έδειξε πραγματικά μια επικίνδυνη στάση. Είναι άλλο πράγμα το τι λέει κανείς για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής και πώς τα εκλαμβάνουν οι πολίτες και είναι άλλο το τι λέμε στην εξωτερική πολιτική, γιατί δεν μας ακούν μόνο οι Έλληνες πολίτες. Μας ακούν φίλοι και αντίπαλοι και έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσέχει κανείς το τι λέει».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Όταν δεν αποδίδουν οι υπεκφυγές ο κ. Πέτσας καταφεύγει στα ψέματα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας