Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ραγκούσης: Αντιποίηση - Παραπλάνηση - Σφετερισμός το ν/σ Ψηφιακής Διακυβέρνησης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ραγκούσης: Αντιποίηση - Παραπλάνηση - Σφετερισμός το ν/σ Ψηφιακής Διακυβέρνησης

  • A-
  • A+

Λάβρος κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκη, είναι ο Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή το νομοσχέδιο με τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», που εισάγεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγορεί την κυβέρνηση για «αντιποίηση - παραπλάνηση - σφετερισμό», αφού όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το επίμαχο νομοσχέδιο ουσιαστικά διαγράφει σημαντικούς νόμους όπως τον ιδρυτικό νόμο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (3979/11) στην προσπάθειά της να δημιουργήσει την εικόνα πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ξεκίνησε επί των ημερών της.

«Πρόκειται για μια νομοθετική λαθροχειρία παντελούς έλλειψης κοινοβουλευτικού ήθους», τονίζει μεταξύ άλλων και επιρρίπτει στην κυβέρνηση «ποταπή σκοπιμότητα».

Η δήλωση του Γ. Ραγκούση

Αύριο εισάγεται στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Ένα Νομοσχέδιο που συνιστά μία θλιβερή προσπάθεια αντιποίησης, παραπλάνησης και σφετερισμού.

Κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Κατά παράβαση ακόμη κι αυτού του Νόμου τους περί δήθεν επιτελικού κράτους της ΝΔ.

Τελικά, κατά παράβαση κάθε έννοιας καλής νομοθέτησης, στην πραγματικότητα, αύριο εισάγεται στη Βουλή ένας Ψευτοκώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είναι ψευτοκώδικας κι όχι κώδικας, αφού για την κατάρτισή του δεν τηρήθηκε ούτε η ελάχιστη προϋπόθεση που προβλέπεται από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία, όπως είναι για παράδειγμα, η προαπαιτούμενη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής.

Πρόκειται για μια νομοθετική λαθροχειρία παντελούς έλλειψης κοινοβουλευτικού ήθους.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να σφετεριστεί, διαγράφοντας την παρουσία τους από το νομοθετικό χάρτη, προηγούμενους νόμους και μάλιστα νόμους με βαριά ιστορία.
Νόμους που μόνο στο πλαίσιο ενός συνταγματικά πραγματικού κώδικα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι νόμοι που καταργεί, δεν είναι ατάκτως ειρημένες διατάξεις, αλλά είναι ιδρυτικοί και ολοκληρωμένοι νόμοι.

Επομένως, δεν επιχειρεί να συγκεντρώσει διάσπαρτες διατάξεις ώστε να διευκολύνει τους πολίτες.
Αντιγράφοντας, επιχειρεί να εξαφανίσει τον ιδρυτικό νόμο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (3979/11). Πρόκειται για το Νόμο, χάρη και σε εφαρμογή του οποίου έγινε δυνατό να εφαρμοστούν οι τεχνολογικές καινοτομίες εξυπηρέτησης των πολιτών, του τελευταίου χρόνου. Γεγονός βεβαίως που συστηματικά απέκρυψε και ποτέ δεν αναγνώρισε η κυβέρνηση.

Επίσης, αντιγράφοντας, επιχειρεί να εξαφανίσει τον θεμελιώδη πλέον νόμο 3861/10 για τη Δι@ύγεια.

Το ίδιο ακριβώς επιχειρεί και με θεμελιώδη έργα πληροφορικής της περιόδου 2016-2019, όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ).

Η ποταπή σκοπιμότητα είναι προφανής.

Η κυβέρνηση νομίζει πως έτσι θα μπορεί να ισχυρίζεται πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ξεκίνησε επί των ημερών της.

Το μέγεθος δε της συνειδητής παραπλάνησης των πολιτών και των φορέων, καθώς και της πρόθεσης υποκλοπής είναι τέτοιο, που όταν στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο ΣΕΒ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Πιερρακάκη-νομίζοντας ότι πρόκειται για νέες-για τις διατάξεις που έχει αντιγράψει από τον 3979, εκείνος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι αυτές οι διατάξεις ισχύουν από το 2011.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τεκμηριωμένα υποστήριξαν οι εισηγητές μας Μάριος Κάτσης και Νατάσα Γκαρά, αυτή η κραυγαλέα προσπάθεια ψήφισης ενός ψευτοκώδικα δεν είναι μόνο ζήτημα κυβέρνησης που το επιδιώκει, είναι και ζήτημα ευθύνης της Βουλής εάν θα το δεχτεί και θα το νομιμοποιήσει.


 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις και άφαντο «112» στη φωτιά στις Κεχριές
Προ των ευθυνών της για σημαντικές αστοχίες στην αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας, που οδήγησαν σε ανυπολόγιστες καταστροφές, θέτει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις και άφαντο «112» στη φωτιά στις Κεχριές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ραγκούσης: Δύο σκανδαλώδεις τροπολογίες για Πολιτική Προστασία και ΕΥΠ
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με τη μια τροπολογία θεσμοθετούνται 22 νέες θέσεις μετακλητών στην Πολιτική Προστασία και με την άλλη αφαιρούν από την ΕΥΠ τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών...
Ραγκούσης: Δύο σκανδαλώδεις τροπολογίες για Πολιτική Προστασία και ΕΥΠ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για το «δήθεν συμβάν» και τη «δήθεν αποτροπή σύλληψης κουκουλοφόρου»
Με μια σκληρή δήλωση, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει προ των ευθυνών τους κυβέρνηση και Χρυσοχοΐδη καλώντας τους «να πάψουν να δαπανούν χρόνο για να συκοφαντούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ...
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για το «δήθεν συμβάν» και τη «δήθεν αποτροπή σύλληψης κουκουλοφόρου»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ακύρωσαν κατάθεση Ραγκούση για το περιστατικό στην Μιχαλακοπούλου
Έναν «απολυταρχικό κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί έκνομα και χωρίς διαφάνεια» καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή το σοβαρό επεισόδιο (προ διμήνου) βιαιοπραγίας αστυνομικού σε...
Ακύρωσαν κατάθεση Ραγκούση για το περιστατικό στην Μιχαλακοπούλου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθεί το πόρισμα της επιτροπής για την έκνομη αστυνομική βία
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν φαινόμενα αστυνομικής βίας «αντί να μειώνονται, παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση, λόγω, κυρίως, της συστηματικής συγκάλυψης και της καλλιέργειας κλίματος...
ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθεί το πόρισμα της επιτροπής για την έκνομη αστυνομική βία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Ραγκούσης: «Πρωτοφανής αστυνομική βιαιότητα κατά της κοινωνίας της Τήνου»
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από την Τήνο και να ζητήσει συγγνώμη για τις πρωτοφανείς βιαιότητες...
Γ. Ραγκούσης: «Πρωτοφανής αστυνομική βιαιότητα κατά της κοινωνίας της Τήνου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας