Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 16.0°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.1°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 25.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 12.2°C
  0 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.0°C
  3 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.1°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.0°C
  1 BF
  100%
Δέσμη 10 μέτρων για την κοινωνία
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέσμη 10 μέτρων για την κοινωνία

 • A-
 • A+
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα κοινωνική συμφωνία, όπως θα τις παρουσιάσει από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο Αλέξης Τσίπρας ● Το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας και τη διάσωση των εργαζομένων αλλά και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της αναμένεται να παρουσιάσει απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει βασική του μέριμνα τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί και εξακολουθούν να βάλλονται σφοδρότατα από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και από τα μέτρα διαχείρισης της κυβέρνησης, τα οποία για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους. Κεντρική θέση στις προτάσεις του θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς και ο νέος καθοδηγητικός-πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας.

Σκληρή κριτική

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να χαριστεί στην κυβέρνηση και αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική για το σύνολο των πεπραγμένων της σε όλα τα επίπεδα. Από την υγειονομική διαχείριση του κορονοϊού, όπου αναμένεται να τονίσει το γεγονός ότι οι θυσίες των πολιτών τους τελευταίους μήνες έχουν πάει στράφι, καθώς το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε όπως έπρεπε, έως την κυβερνητική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία, που έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχείρησε να λύσει.

Στο ίδιο πλαίσιο θα βρεθούν επί τάπητος και τα εθνικά θέματα, θα στηλιτευτεί η υποκριτική στάση της Ν.Δ. στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ξεχωριστή θέση στην κριτική του θα έχει το κεφάλαιο «Οικονομία», με τον ίδιο να τονίζει ότι η ύφεση στην Ελλάδα εμφανίστηκε πολύ πριν από τον κορονοϊό, ως συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης σ’ αυτόν τον τομέα. Με λίγα λόγια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στόχο σε αυτή τη συγκυρία να αποδομήσει την άψογη εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, όπως αυτή καλλιεργείται καθημερινά από τα φίλια προς αυτόν μέσα ενημέρωσης.

Η κριτική στην κυβέρνηση εν πολλοίς θα εστιαστεί στο γεγονός ότι η τελευταία έχει αδρανήσει χαρακτηριστικά για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και δεν έχει λάβει τις αποφάσεις εκείνες που μπορούν να αναχαιτίσουν τις συνέπειες της κρίσης, παραμένοντας σε πολλά εξ αυτών παρατηρητής, που απλώς διαπιστώνει την καταστροφή που έρχεται χωρίς να κάνει τίποτε ουσιαστικό για να την αποτρέψει.

Επιπρόσθετα, θα αναφερθεί και στον ρόλο της Ευρώπης, σημειώνοντας πως οι νέες συνθήκες αλλά και η απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την Ε.Ε. θέτουν τις βάσεις για μια κοινωνική συμφωνία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία) που εν μέσω πανδημίας συγκλίνουν τα συμφέροντά τους (ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, στήριξη εργασίας και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας).

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με μία φράση το σχέδιο που θα ξεδιπλώσει ο κ. Τσίπρας είναι ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη. Κεντρικός στόχος του δεν είναι άλλος από μια πιο δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, την άμβλυνση -και όχι διεύρυνση που φέρνουν οι επιλογές της κυβέρνησης- των ανισοτήτων και τη στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία αλλά πρωτίστως οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα αποτελεί και την πρώτη ουσιαστική ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναμετρηθεί με την κυβέρνηση, η φθορά της οποίας αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται αισθητή, και να αποδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ουσιαστικό σχέδιο για τη διαχείριση της κρίσης και την πορεία της χώρας, το οποίο κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνο της κυβέρνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ομιλία του αναμένεται να έχει βαθιά ιδεολογικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών, φέρνοντας στο προσκήνιο και δικαιώνοντας τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς, τον ρόλο ενός ισχυρού κράτους, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίο τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
Τι προβλέπει η κοστολογημένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα της πανδημίας ● Ζοφερή η εικόνα της αγοράς όπως την παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ● Αλέξης Τσίπρας:...
Tο βλέμμα στην κοινωνία και τη μεσαία τάξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επαναχάραξη της στρατηγικής
Οι δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά και το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που απορρίπτει τη λογική του «ώριμου φρούτου» και εστιάζει στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και στην πρόταση με την οποία η κοινωνία θα ξεπεράσει με...
Επαναχάραξη της στρατηγικής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Περιμένοντας την κυβέρνηση στη γωνία
Ασφυκτική η κριτική της Κουμουνδούρου στους κυβερνητικούς χειρισμούς, πολιτική που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με στόχο την ανάδειξη των θεμελιωδών διαφορών μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της Ν.Δ.
Περιμένοντας την κυβέρνηση στη γωνία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ
Το Πολιτικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες θα κληθεί να εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας και την έναρξη των επικείμενων προσυνεδριακών διαδικασιών που θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας i-syriza...
Το μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εν κινήσει οι τάσεις στη σκακιέρα του ΣΥΡΙΖΑ
Το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται και πάλι εν κινήσει, επιβεβαιώνοντας έτσι τους περισσότερους πολιτικούς επιστήμονες που εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το φαινόμενο «Σύριζα» την τελευταία...
Εν κινήσει οι τάσεις στη σκακιέρα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση αφηγήματος
Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πανδημία και οι συνέπειές της αποτέλεσαν τροχοπέδη και τελικά ανέστειλαν οριστικά τις διεργασίες που είχαν ανακοινωθεί στο κόμμα.
Σε αναζήτηση αφηγήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας