Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δέσμη 10 μέτρων για την κοινωνία
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέσμη 10 μέτρων για την κοινωνία

  • A-
  • A+
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα κοινωνική συμφωνία, όπως θα τις παρουσιάσει από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο Αλέξης Τσίπρας ● Το σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας και τη διάσωση των εργαζομένων αλλά και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της αναμένεται να παρουσιάσει απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει βασική του μέριμνα τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί και εξακολουθούν να βάλλονται σφοδρότατα από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και από τα μέτρα διαχείρισης της κυβέρνησης, τα οποία για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους. Κεντρική θέση στις προτάσεις του θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς και ο νέος καθοδηγητικός-πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας.

Σκληρή κριτική

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να χαριστεί στην κυβέρνηση και αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική για το σύνολο των πεπραγμένων της σε όλα τα επίπεδα. Από την υγειονομική διαχείριση του κορονοϊού, όπου αναμένεται να τονίσει το γεγονός ότι οι θυσίες των πολιτών τους τελευταίους μήνες έχουν πάει στράφι, καθώς το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε όπως έπρεπε, έως την κυβερνητική, νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία, που έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχείρησε να λύσει.

Στο ίδιο πλαίσιο θα βρεθούν επί τάπητος και τα εθνικά θέματα, θα στηλιτευτεί η υποκριτική στάση της Ν.Δ. στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ξεχωριστή θέση στην κριτική του θα έχει το κεφάλαιο «Οικονομία», με τον ίδιο να τονίζει ότι η ύφεση στην Ελλάδα εμφανίστηκε πολύ πριν από τον κορονοϊό, ως συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης σ’ αυτόν τον τομέα. Με λίγα λόγια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει στόχο σε αυτή τη συγκυρία να αποδομήσει την άψογη εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, όπως αυτή καλλιεργείται καθημερινά από τα φίλια προς αυτόν μέσα ενημέρωσης.

Η κριτική στην κυβέρνηση εν πολλοίς θα εστιαστεί στο γεγονός ότι η τελευταία έχει αδρανήσει χαρακτηριστικά για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και δεν έχει λάβει τις αποφάσεις εκείνες που μπορούν να αναχαιτίσουν τις συνέπειες της κρίσης, παραμένοντας σε πολλά εξ αυτών παρατηρητής, που απλώς διαπιστώνει την καταστροφή που έρχεται χωρίς να κάνει τίποτε ουσιαστικό για να την αποτρέψει.

Επιπρόσθετα, θα αναφερθεί και στον ρόλο της Ευρώπης, σημειώνοντας πως οι νέες συνθήκες αλλά και η απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την Ε.Ε. θέτουν τις βάσεις για μια κοινωνική συμφωνία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία) που εν μέσω πανδημίας συγκλίνουν τα συμφέροντά τους (ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, στήριξη εργασίας και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας).

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με μία φράση το σχέδιο που θα ξεδιπλώσει ο κ. Τσίπρας είναι ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη. Κεντρικός στόχος του δεν είναι άλλος από μια πιο δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, την άμβλυνση -και όχι διεύρυνση που φέρνουν οι επιλογές της κυβέρνησης- των ανισοτήτων και τη στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία αλλά πρωτίστως οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα αποτελεί και την πρώτη ουσιαστική ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναμετρηθεί με την κυβέρνηση, η φθορά της οποίας αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται αισθητή, και να αποδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ουσιαστικό σχέδιο για τη διαχείριση της κρίσης και την πορεία της χώρας, το οποίο κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνο της κυβέρνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ομιλία του αναμένεται να έχει βαθιά ιδεολογικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών, φέρνοντας στο προσκήνιο και δικαιώνοντας τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς, τον ρόλο ενός ισχυρού κράτους, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίο τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το παρασκήνιο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - Κοντονή
Tο διαζύγιο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή επισημοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και αφού προηγουμένως ο πρώην βουλευτής Ζακύνθου είχε βγει στην τηλεόραση του Open και είχε...
Το παρασκήνιο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - Κοντονή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κεφαλαιοποίηση της δυσαρέσκειας
Τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η οικονομία και τα εθνικά θέματα, θέλει να διαχειριστεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ στηριζόμενος και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των...
Κεφαλαιοποίηση της δυσαρέσκειας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
Τον τελευταίο χρόνο ο Αλ. Τσίπρας έστειλε, όταν έκρινε σκόπιμο, τα δικά του μηνύματα προς τους διαφωνούντες, αλλά και προς εκείνους που με τη στάση τους εξέθεσαν δημόσια το κόμμα.
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βάζει σε τάξη το κόμμα
Σύσταση πειθαρχικού οργάνου ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας ● Ποιες οι αρμοδιότητες και ο σκοπός ● Στόχος, να μπει τέλος στις εσωκομματικές έριδες Τη Δευτέρα αποφασίζει το Πολιτικό Συμβούλιο.
Βάζει σε τάξη το κόμμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατανοώντας την αξία του κράτους
Για αλλαγή μοντέλου αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας μίλησε ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του «Economist» ● Κάλεσε άπαντες να κατανοήσουν την αξία του κράτους ως ρυθμιστή και καθοδηγητή της οικονομικής...
Κατανοώντας την αξία του κράτους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα
Οι αλλαγές απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού. Μουρμούρες και παράπονα για τις επιλογές υπήρξαν, ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση...
Φρένο, γκάζι και ανηφόρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας