• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.7°C
  1 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 29.8°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 32.6°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 30.3°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.6°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.1°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  19%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.9°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  15%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΡΑΓΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδηλώσεις με όλες τις προφυλάξεις

 • A-
 • A+
Με κεντρικό σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!» ξεκινά σήμερα το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ● «Εμείς θα κάνουμε την “ανάγκη Ιστορία”», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Αθήνα το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, οι εκδηλώσεις του οποίου θα κορυφωθούν το Σάββατο 19/9. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας της υγείας διοργανωτών και επισκεπτών.

Το φετινό κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ είναι «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», το οποίο φυσικά συνδέεται με την παρούσα κατάσταση και όσον αφορά την υγεία αλλά και τον καθημερινό βίο των πολιτών, δύο στοιχεία που έχουν αλλάξει άρδην και λόγω κορονοϊού, αλλά και εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων/νόμων που έχει λάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. ως «έκτακτα» (αν και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) με πρόσχημα την πανδημία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΡΑΓΚΟΥ

Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες στο φεστιβάλ και να το παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον και χαρά και ταυτόχρονα να είναι όλα σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας. Και αυτό δεν έγινε τυχαία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι μια ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα «μέσα από το φεστιβάλ προς όλους τους νέους, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, πως και μέσα στα αδιέξοδα και τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε με την πανδημία, την οικονομική καπιταλιστική κρίση, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τους πολεμικούς κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή μας και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματικά αξίζει και μπορούμε με παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, τον Σοσιαλισμό, όπου η νεολαία θα μπορεί να ανασαίνει, να μορφώνεται, να εργάζεται, να νικήσει η ζωή».

Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΝΕ έλαβε την πρωτοβουλία και για εθελοντικές αιμοδοσίες ανά την Ελλάδα και καλεί «τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτές τις αιμοδοσίες ως άλλη μια μορφή αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τα χειρουργεία, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για την προστασία της υγείας του λαού».

Η νέα γενιά

Μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους, πόσο μάλλον για τους νεότερους, μια γενιά που έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και δέχεται τα πυρά της είτε απλά βρίσκεται σε πλατείες είτε πηγαίνει στο σχολείο, τι διαφορετικό έχει να προτείνει ένα φεστιβάλ κομματικής νεολαίας; Πώς μπορούν να υπάρξουν οι σημερινοί νέοι/ες σε κινηματικές δράσεις, τη στιγμή που ούτε έναν καφέ δεν τους επιτρέπεται να πιουν όλοι μαζί;

Αυτό ρωτήσαμε τον γραμματέα της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ της ΚΝΕ: «Το φεστιβάλ μας στα 46 χρόνια της ιστορίας του εξελίσσεται, καινοτομεί, παραδίδει κάθε χρόνο τη σκυτάλη του δυναμισμού και της ανάτασης σε χιλιάδες λαού και νεολαίας για τις μάχες που έχουν να δώσουν. Προσαρμόζεται πάντα στην ανάγκη της νεολαίας να φτιάχνει τα όνειρά της με “πραγματικά υλικά”, να διασκεδάζει και να δημιουργεί, να οπλίζεται με γνώση και αντοχή» μας απαντά.

«Ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περίοδο το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή “Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ‘ανασαίνουμε’, για να νικήσει η ζωή!”, μπορεί να γίνει πυξίδα στους αγώνες της νεολαίας» συνεχίζει. «Ολοι μιλούν για τη νέα γενιά. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μάλιστα, κουνώντας της το δάχτυλο, τη χαρακτήρισε “υπερμεταδότη” του ιού, περνάει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, συστήνοντας μέχρι και μηχανισμό για την αντιμετώπιση της “ριζοσπαστικοποίησης”, ποινικοποιώντας την αγωνιστική δράση.

» Το σύστημα δείχνει τα δόντια του από φόβο και όχι από αίσθηση ισχύος. Τα αδιέξοδα για τους νέους μεγαλώνουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις παίρνουν τα μέτρα τους, επιδιώκοντας να φράξουν τον δρόμο στην ανατρεπτική μαζική δράση. Σε αυτό πολύτιμη συμβολή έχουν και όλοι αυτοί που με μνημειώδη τρόπο, στην πρώτη φάση της πανδημίας, είπαν “θα λογαριαστούμε μετά”, λέγοντας ουσιαστικά ότι σε περίοδο κρίσεων δεν πρέπει να βγάζουμε κιχ. Θυμίζουμε τα λόγια του Θάνου Μικρούτσικου στο περσινό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην τελευταία του συναυλία: “Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν...”. Εμείς θα φροντίσουμε να μην αλλάξουν προς το χάος. Εμείς θα κάνουμε την “ανάγκη Ιστορία”».

Ντοκιμαντέρ για τον Παύλο Φύσσα

Με αφορμή τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καθώς και την ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την έκδοση της τελικής απόφασης στις 7 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Προπαγάνδας του Κ.Σ. της ΚΝΕ ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δεν ξεχνάμε», που θα δημοσιοποιηθεί ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αύριο Παρασκευή 18/9, στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube (youtube.com/knetube).

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα
Οπως κάθε χρονιά τα τελευταία 45 χρόνια, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΚΚΕ έχει ήδη ξεκινήσει με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του ανά την Ελλάδα να ολοκληρώνονται. Αύριο Πέμπτη 19/09, η έναρξη...
Για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλείνει με ομιλία Κουτσούμπα το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»
Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη, με απόλυτη πειθαρχία ως προς τα μέτρα προστασίας και με διαφορετικές σκηνές, ώστε είτε μαθητής είτε φοιτητής είτε απλά περαστικός να ήσουν, κάτι ενδιαφέρον θα έβρισκες να...
Κλείνει με ομιλία Κουτσούμπα το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξεκινά απόψε η γιορτή της κόκκινης νεολαίας
Ορμή θα το έλεγαν οι ίδιοι οι διοργανωτές και δεν θα τους κακοκαρδίσουμε. Ειδικά τη σημερινή μέρα που ξεκινά το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον.
Ξεκινά απόψε η γιορτή της κόκκινης νεολαίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «κόκκινη» νεολαία στις επάλξεις
Η κορυφαία εκδήλωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, διοργανώνεται φέτος για 47η συνεχή χρονιά στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση, το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου, με αυστηρή τήρηση των...
Η «κόκκινη» νεολαία στις επάλξεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
Αλλο να το περιμένεις, άλλο να το περιγράφεις κι άλλο να το βλέπεις. Η αλήθεια είναι ότι ενώ το είχαμε ξαναδεί να γίνεται από την ΚΝΕ, κάθε φορά μας εντυπωσιάζει: το πόσο καλά είναι οργανωμένοι και πόσο καλά...
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι ακόμη ένα φεστιβάλ
Πρωτοβουλίες για ενίσχυση των πληγέντων από την έκρηξη στη Βηρυτό αλλά και για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα περιελάμβαναν οι φετινές εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται σήμερα με ομιλία του γ.γ. της...
Οχι ακόμη ένα φεστιβάλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας