• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 31.7°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 30.6°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 31.7°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.0°C / 30.0°C
  3 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 32.8°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.2°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 20.6°C / 29.0°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.0°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.3°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.1°C / 32.8°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.7°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.2°C
  4 BF
  31%
Εκδηλώσεις με όλες τις προφυλάξεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΡΑΓΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδηλώσεις με όλες τις προφυλάξεις

 • A-
 • A+
Με κεντρικό σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!» ξεκινά σήμερα το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ● «Εμείς θα κάνουμε την “ανάγκη Ιστορία”», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του στην Αθήνα το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, οι εκδηλώσεις του οποίου θα κορυφωθούν το Σάββατο 19/9. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας της υγείας διοργανωτών και επισκεπτών.

Το φετινό κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ είναι «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», το οποίο φυσικά συνδέεται με την παρούσα κατάσταση και όσον αφορά την υγεία αλλά και τον καθημερινό βίο των πολιτών, δύο στοιχεία που έχουν αλλάξει άρδην και λόγω κορονοϊού, αλλά και εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων/νόμων που έχει λάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. ως «έκτακτα» (αν και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) με πρόσχημα την πανδημία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΡΑΓΚΟΥ

Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες στο φεστιβάλ και να το παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον και χαρά και ταυτόχρονα να είναι όλα σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας. Και αυτό δεν έγινε τυχαία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι μια ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα «μέσα από το φεστιβάλ προς όλους τους νέους, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, πως και μέσα στα αδιέξοδα και τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε με την πανδημία, την οικονομική καπιταλιστική κρίση, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τους πολεμικούς κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή μας και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματικά αξίζει και μπορούμε με παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, τον Σοσιαλισμό, όπου η νεολαία θα μπορεί να ανασαίνει, να μορφώνεται, να εργάζεται, να νικήσει η ζωή».

Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΝΕ έλαβε την πρωτοβουλία και για εθελοντικές αιμοδοσίες ανά την Ελλάδα και καλεί «τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτές τις αιμοδοσίες ως άλλη μια μορφή αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τα χειρουργεία, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για την προστασία της υγείας του λαού».

Η νέα γενιά

Μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους, πόσο μάλλον για τους νεότερους, μια γενιά που έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και δέχεται τα πυρά της είτε απλά βρίσκεται σε πλατείες είτε πηγαίνει στο σχολείο, τι διαφορετικό έχει να προτείνει ένα φεστιβάλ κομματικής νεολαίας; Πώς μπορούν να υπάρξουν οι σημερινοί νέοι/ες σε κινηματικές δράσεις, τη στιγμή που ούτε έναν καφέ δεν τους επιτρέπεται να πιουν όλοι μαζί;

Αυτό ρωτήσαμε τον γραμματέα της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ της ΚΝΕ: «Το φεστιβάλ μας στα 46 χρόνια της ιστορίας του εξελίσσεται, καινοτομεί, παραδίδει κάθε χρόνο τη σκυτάλη του δυναμισμού και της ανάτασης σε χιλιάδες λαού και νεολαίας για τις μάχες που έχουν να δώσουν. Προσαρμόζεται πάντα στην ανάγκη της νεολαίας να φτιάχνει τα όνειρά της με “πραγματικά υλικά”, να διασκεδάζει και να δημιουργεί, να οπλίζεται με γνώση και αντοχή» μας απαντά.

«Ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περίοδο το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή “Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ‘ανασαίνουμε’, για να νικήσει η ζωή!”, μπορεί να γίνει πυξίδα στους αγώνες της νεολαίας» συνεχίζει. «Ολοι μιλούν για τη νέα γενιά. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μάλιστα, κουνώντας της το δάχτυλο, τη χαρακτήρισε “υπερμεταδότη” του ιού, περνάει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, συστήνοντας μέχρι και μηχανισμό για την αντιμετώπιση της “ριζοσπαστικοποίησης”, ποινικοποιώντας την αγωνιστική δράση.

» Το σύστημα δείχνει τα δόντια του από φόβο και όχι από αίσθηση ισχύος. Τα αδιέξοδα για τους νέους μεγαλώνουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις παίρνουν τα μέτρα τους, επιδιώκοντας να φράξουν τον δρόμο στην ανατρεπτική μαζική δράση. Σε αυτό πολύτιμη συμβολή έχουν και όλοι αυτοί που με μνημειώδη τρόπο, στην πρώτη φάση της πανδημίας, είπαν “θα λογαριαστούμε μετά”, λέγοντας ουσιαστικά ότι σε περίοδο κρίσεων δεν πρέπει να βγάζουμε κιχ. Θυμίζουμε τα λόγια του Θάνου Μικρούτσικου στο περσινό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην τελευταία του συναυλία: “Τα πράγματα είναι νόμος, αλλάζουν...”. Εμείς θα φροντίσουμε να μην αλλάξουν προς το χάος. Εμείς θα κάνουμε την “ανάγκη Ιστορία”».

Ντοκιμαντέρ για τον Παύλο Φύσσα

Με αφορμή τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα καθώς και την ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την έκδοση της τελικής απόφασης στις 7 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Προπαγάνδας του Κ.Σ. της ΚΝΕ ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δεν ξεχνάμε», που θα δημοσιοποιηθεί ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αύριο Παρασκευή 18/9, στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube (youtube.com/knetube).

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα
Οπως κάθε χρονιά τα τελευταία 45 χρόνια, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΚΚΕ έχει ήδη ξεκινήσει με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του ανά την Ελλάδα να ολοκληρώνονται. Αύριο Πέμπτη 19/09, η έναρξη...
Για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
Αλλο να το περιμένεις, άλλο να το περιγράφεις κι άλλο να το βλέπεις. Η αλήθεια είναι ότι ενώ το είχαμε ξαναδεί να γίνεται από την ΚΝΕ, κάθε φορά μας εντυπωσιάζει: το πόσο καλά είναι οργανωμένοι και πόσο καλά...
Ενα ξεχωριστό και πετυχημένο φεστιβάλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οχι ακόμη ένα φεστιβάλ
Πρωτοβουλίες για ενίσχυση των πληγέντων από την έκρηξη στη Βηρυτό αλλά και για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα περιελάμβαναν οι φετινές εκδηλώσεις που ολοκληρώνονται σήμερα με ομιλία του γ.γ. της...
Οχι ακόμη ένα φεστιβάλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με αιμοδοσία και μέτρα ασφαλείας
Συνεχίζονται ανά την Ελλάδα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις • Οι διοργανωτές καλούν τους νέους να δώσουν αίμα ως απάντηση στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας.
Με αιμοδοσία και μέτρα ασφαλείας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το ΚΚΕ στην «αντι-ΔΕΘ» και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Πού θα ρίξει το βάρος ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στο φόρουμ της Θεσσαλονίκης -που γίνεται αντί της ΔΕΘ- στις 17 Σεπτεμβρίου ● Προσαρμόζεται στα δεδομένα της πανδημίας το 46ο Φεστιβάλ...
Το ΚΚΕ στην «αντι-ΔΕΘ» και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Κομμουνιστικής Διεθνούς
Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει την Παρασκευή 10/1, στον κινηματογράφο «Μαρία Ελενα», ειδική εκδήλωση για την επέτειο, που θα περιλαμβάνει συναυλία και σχετική έκθεση...
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας