Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλάζει την ομάδα, διατηρεί τους στόχους
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει την ομάδα, διατηρεί τους στόχους

  • A-
  • A+
Ο προσανατολισμός της διεύρυνσης και το εγχείρημα της ανασυγκρότησης παραμένουν αναλλοίωτα, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές της Κουμουνδούρου.

Πολλές φορές οι ανασχηματισμοί στις κυβερνήσεις αλλά και στα κόμματα αποδεικνύονται επικοινωνιακοί και χωρίς βάθος, δεν δίνουν πολιτικό στίγμα και πολύ γρήγορα εξελίσσονται σε φούσκες, δημιουργώντας στους αρχηγούς ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από όσα αντιμετώπιζαν πριν τους πραγματοποιήσουν.

Εν αναμονή των προαναγγελθεισών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες ξεκίνησαν με την πρόταση για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αντί του Πάνου Σκουρλέτη, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο και μια αντίστοιχη παγίδα. Αν θα καταφέρει να την αποφύγει ή θα πέσει μέσα, θα κριθεί στην πορεία.

Η αναγκαιότητα που οι περισσότεροι εντός και πέριξ της Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται είναι ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί το σάλπισμα της επανεκκίνησης ενός εγχειρήματος το οποίο εδώ και πολύ καιρό μοιάζει βαλτωμένο. Οι λόγοι που αυτό έχει συμβεί είναι πολλοί:

Τι σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ ● Τα πρόσωπα, οι ρόλοι, οι αντιδράσεις

Η καθυστέρηση και οι δισταγμοί στη λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας ευρύχωρης ενιαίας προοδευτικής παράταξης, με αποτέλεσμα εξωτερικοί παράγοντες, π.χ. ο κορονοϊός, να μην επιτρέπουν την προώθηση μαζικών συλλογικών διαδικασιών όπως το συνέδριο. Επίσης, οι φόβοι αρκετών κομματικών παραγόντων, υπαρκτοί και σκόπιμοι, για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος, βλέπε «πασοκοποίηση», με συνέπεια να προκύπτουν δημόσιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, δίνοντας την εντύπωση ενός εμφύλιου σπαραγμού.

Το ζητούμενο λοιπόν σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι η υπέρβαση και η φυγή προς τα εμπρός. Αρκεί όμως ένα προεδρικό ανακάτεμα της τράπουλας αν και εφόσον τα φύλλα παραμείνουν σημαδεμένα;

Το ερώτημα αυτό προβληματίζει έντονα πολλά στελέχη, κορυφαία και χαμηλότερων στρωμάτων στην κομματική πυραμίδα, παλαιά και νεότερα μέλη στο σχήμα, που, από αμιγώς αριστερό κάποτε, επιχειρεί μετ’ εμποδίων σήμερα να εδραιωθεί ως το αντίπαλον δέος στη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη Ν.Δ., την οποία όμως «αγκαλιάζουν» και ουκ ολίγοι κεντροαριστεροί…

«Χάσαμε πολύτιμο χρόνο, αλλά αν δεν θέλουμε να κλοτσήσουμε εντελώς την καρδάρα με το γάλα, δεν έχουμε παρά να τρέξουμε από εδώ και στο εξής σαν να επρόκειτο για κατοστάρι, διότι η κοινωνία που πίστεψε σε εμάς δεν θα μας περιμένει για πάντα», θα πει στην «Εφ.Συν.» επιτελικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί μονόδρομο τη διεύρυνση.

Ενδεικτικοί του εν λόγω κλίματος είναι εξάλλου και οι προβληματισμοί που, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στο Πολιτικό Συμβούλιο της Προοδευτικής Συμμαχίας που συνεδρίασε την Πέμπτη, θέτοντας ζήτημα ισχυρής επαναβεβαίωσης ότι ο στόχος του μετασχηματισμού δεν παραπέμπεται -μαζί με το συνέδριο- στις ελληνικές καλένδες (θα διεξαχθεί όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν).

Ανάλογη δυσαρέσκεια φέρεται να εκφράστηκε και για τα πρώτα από τα πρόσωπα που επιλέγει ή σκέφτεται να αξιοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ή ο Νάσος Ηλιόπουλος, στη λογική ότι πρόκειται για στελέχη του στενού κομματικού πυρήνα, που δεν ευνοούν το μήνυμα για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου πάντως, φέρεται να τους καθησύχασε, λέγοντας ότι οι αγωνίες τους δεν έχουν βάση...

«Το κρίσιμο δεν είναι να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, απλά και μόνο για να πάμε πιο γρήγορα. Το σημαντικό είναι μέσα από την ανασυγκρότηση να διατηρήσουμε αναλλοίωτες αρχές και αξίες και να μπολιάσουμε σε αυτές τις καλύτερες παραδόσεις των ρευμάτων με τα οποία πλέουμε σε κοινό σκάφος», είναι η άποψη έτερου συνομιλητή μας, που χωρίς να είναι αρνητικός για το άνοιγμα, είναι σαφές ότι επιζητεί πρόσθετες διασφαλίσεις.

Μπροστά σε αυτό το σταυροδρόμι διακριτών προσεγγίσεων, ο κ. Τσίπρας, σημειώνουν άλλοι παρατηρητές, καλείται να ρίξει την κατάλληλων διαστάσεων εκείνη γέφυρα που θα φέρει την αρμονία και την ισορροπία στο κόμμα, βάζοντας τέλος στη φαγωμάρα και την ενδοσκόπηση που κορυφώθηκε μέσα στον Αύγουστο. «Το κλίμα υγιούς άμιλλας επιχειρημάτων δημοσίως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», σχολίασε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο τέως πρωθυπουργός σε μία από τις συσκέψεις της εβδομάδας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο τετραπλός στόχος μέσα από έναν ευρύ ανασχηματισμό και μια αναδιάταξη δυνάμεων, που ίσως πάρει συγκεκριμένη μορφή εντός της ημέρας, είναι να ανανεωθεί η παρουσία και λειτουργία του κόμματος, να τερματιστεί η διγλωσσία, να ισχυροποιηθεί η αντιπολιτευτική του φωνή, αλλά και να συνεχιστεί με τις εύλογες αντιξοότητες του κορονοϊού η προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Σε πλήρη εξέλιξη οι ζυμώσεις για πρόσωπα και αποφάσεις

Στις αποφάσεις που ελήφθησαν συμπεριλαμβάνονται η συνέχιση της διαδικτυακής συζήτησης και έγκρισης από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του νέου προγράμματος, η συνέχισης της εκστρατείας εγγραφής νέων μελών, η διαδικτυακή διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης και η απόπειρα κάτι παρόμοιο να γίνει (ψηφιακά και διά ζώσης, δηλαδή) με τη συνεδρίαση της ΚΕΑ στην οποία μετέχουν 700 μέλη. Αν βρεθεί η φόρμουλα, με τον ίδιο υβριδικό τρόπο θα επιχειρηθεί και η αξιοποίηση των νομαρχιακών επιτροπών σε όλη τη χώρα.

Αύριο Κυριακή συνέρχεται -ως γνωστόν- η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα τεθεί προς επικύρωση η πρόταση για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη θέση του γραμματέα, ενώ ο απερχόμενος Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τις υπόλοιπες αλλαγές στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης (τομεάρχες) και στο κόμμα, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι ζυμώσεις ήταν σε πλήρη εξέλιξη και ελάχιστοι έπαιρναν ρίσκο να προδικάσουν τι είχε στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας. Παρ’ όλα αυτά, στις λιγοστές βεβαιότητες των εσωκομματικών ανακατατάξεων, ο Αλέξης Χαρίτσης φεύγει από εκπρόσωπος Τύπου και αναλαμβάνει παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, πιθανότατα σχετιζόμενο με την ανάπτυξη και την οικονομία.

Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται η πρώτη μεγάλη καραμπόλα, αφού θα χρειαστεί να μετακινηθεί ο Νίκος Παππάς ή διαφορετικά να μη χρεωθεί κανέναν τομέα ευθύνης. Σταθεροί φαίνεται να μένουν οι Νίκος Φίλης (Παιδεία), Ευκλείδης Τσακαλώτος (τομέας Οικονομικών) και Εφη Αχτσιόγλου (Εργασιακά-Ασφαλιστικό), ενώ ερώτημα αποτελεί αν τελικά ο Νάσος Ηλιόπουλος θα ξεπεράσει τις αρχικές επιφυλάξεις και θα χριστεί εκπρόσωπος Τύπου. Στους άλυτους γρίφους και η τύχη του Παύλου Πολάκη, νυν αναπληρωτή τομέα Εσωτερικών, αν και το πνεύμα της ηγεσίας είναι, για να έχουν νόημα οι αλλαγές, «να είναι σαρωτικές, αλλά ταυτόχρονα προσεκτικές», ώστε να μην ανοίξουν νέα, χειρότερα μέτωπα.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανακατεύει την τράπουλα
Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει κομματικό ανασχηματισμό και αναζητά φόρμουλα για τη διεξαγωγή του αναβληθέντος λόγω κορονοϊού συνεδρίου ● Προβληματισμός για τις πρόσφατες δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών, στόχος...
Ανακατεύει την τράπουλα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποτυχία οι αλλαγές
Στην εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ομολογία αποτυχίας του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και εδραίωσης του κόμματός της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτόν προέβη η...
Αποτυχία οι αλλαγές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προοδευτικό στίγμα με νέα πρόσωπα
Σε πρωτόγνωρες συνθήκες από άποψη υγειονομικής προστασίας -όλα τα μέλη του οργάνου φορούσαν μάσκα και σε κάθε θέση υπήρχε και ένα αντισηπτικό, ενώ κατανεμήθηκαν σε τρεις διαφορετικές αίθουσες για λόγους...
Προοδευτικό στίγμα με νέα πρόσωπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ευρώπη και Γερμανία ενώπιον των ευθυνών τους
Περαιτέρω πρωτοβουλίες από τη γερμανική προεδρία και καθαρές αποφάσεις από την Ε.Ε. στο θέμα της Τουρκίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με τον πρέσβη της Γερμανίας.
Ευρώπη και Γερμανία ενώπιον των ευθυνών τους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
Τον μίτο της Αριάδνης για να βγει από τον λαβύρινθο των εσωκομματικών του μπελάδων αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας. Προς το παρόν, η πόρτα που θα τον οδηγήσει στην οριστική έξοδο δεν έχει εξευρεθεί.
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κυρώσεις σε Τουρκία και τερματισμό προκλήσεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Τις δύο βασικές προϋποθέσεις που θεωρεί απαραίτητες για την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία έθεσε υπόψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην...
Κυρώσεις σε Τουρκία και τερματισμό προκλήσεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας