Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσίπρας: Ούτε επί μνημονίων τέτοιο αίσθημα ανασφάλειας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τσίπρας: Ούτε επί μνημονίων τέτοιο αίσθημα ανασφάλειας

  • A-
  • A+

Για μια τριπλή κρίση στη χώρα μας που δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια υγειονομική κρίση που, αντί να αμβλύνεται, οξύνεται», για «μια οικονομική κρίση που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μπορέσει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της», καθώς και για «μια κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, μια μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον φόβο ότι η κυβέρνηση κινείται και εκεί χωρίς πυξίδα».

Οικονομία ή υγεία;

Εξηγώντας την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει το Μαξίμου για το άνοιγμα του τουρισμού, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μπορούσε να απαιτήσει γενικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου, ώστε να απαιτείται το τεστ των 72 ωρών, «το οποίο πιθανώς να περιόριζε αρχικά την αίσθηση που μπορεί όλοι να είχαμε για τις ροές, αλλά θα καθιστούσε την Ελλάδα έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό σε όλους όσοι ήθελαν να κάνουν τουρισμό με ασφάλεια».

Αντί αυτού, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «κυριάρχησε μια οικονομίστικη λογική, ακριβώς στην αντίθετη λογική, στην αντίθετη κατεύθυνση μ’ αυτήν που κυριάρχησε –και ορθώς- την περίοδο που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Κι εδώ βλέπουμε ότι στη ζυγαριά "οικονομία ή υγεία»" βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο: Το πρώτο διάστημα θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία. Και στο δεύτερο διάστημα θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εντέλει, βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο».

Συνεχίζοντας τα πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως μοναδικός στόχος τους «ήταν να καρπωθούν πολιτική υπεραξία από την πορεία της πανδημίας. Και τώρα που τα πράγματα σκουραίνουν, εξαιτίας των δικών τους αντιφάσεων και παλινωδιών και αποφάσεων, ρίχνουν την ευθύνη στον πολίτη. Αυτό δεν είναι έντιμο».

Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες: σας έσωσα και τώρα φταίτε εσείς. Φταίνε οι νέοι άνθρωποι όταν πηγαίνανε στις πλατείες και έστελνε την αστυνομία. Και την ίδια στιγμή, είχαμε δεξιώσεις και τα εγκαίνια της πλατείας Ομονοίας με έναν συνωστισμό επισήμων παραγόντων».

Τα μεγάλα λάθη, το ΕΣΥ και τα σχολεία

Μιλώντας ειδικότερα για τα «μεγάλα λάθη» που έγιναν ανέφερε τα εξής:

  • Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις στο όνομα της οικονομίας και των ισχυρών οικονομικών πιέσεων ήταν το 85% πληρότητα στα πλοία τη στιγμή που έλεγε στον κόσμο ότι εσύ φταις.
  • Το γεγονός ότι δεν αύξησαν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και συνωστίζονταν οι πολίτες μέσα στο Μετρό και στα δημόσια λεωφορεία. Προφανώς, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες.
  • Τα μεγάλα λάθη και οι αντιφάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης ως σήμερα δεν έχει κρατηθεί μια ενιαία στρατηγική σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης.

Για ακόμα μια φορά, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν τα σχολεία με τις μικρότερες δυνατές συνθήκες συνωστισμού.

«Στα σχολεία μας λοιπόν την φετινή χρονιά, στα δημοτικά, θα έχουμε περισσότερους μαθητές ανά τάξη στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας, τη στιγμή που έχουμε την πανδημία... Γιατί έγινε αυτή η αύξηση; Γιατί προφανώς η λογική τους είναι να μην γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών.Η λογική τους είναι να μην αυξήσουν αλλά να μειώσουν τον αριθμό των αναπληρωτών και προφανώς όταν μειώνεις τους εκπαιδευτικούς για να βγει το ισοζύγιο πρέπει να αυξήσεις τους μαθητές στην αίθουσα. Αυτή είναι η αλήθεια», συνέχισε στο ίδιο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τέλος, υπενθύμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την αρχή της κρίσης, εμπροσθοβαρή μέτρα, προκειμένου να μειωθεί η ύφεση, τα οποία ωστόσο δεν έλαβε εγκαίρως η κυβέρνηση. Παράλληλα, την κάλεσε «έστω και τώρα», να παρέμβει πυροσβεστικά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, «θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει, που ήδη έχει σκαρφαλώσει, πάρα πολύ ψηλά. Θα βρεθούμε δηλαδή σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
Την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού, νευραλγικού τομέα για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της...
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επίθεση σε τέσσερα μέτωπα
Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο διαχείρισης της πανδημίας και η κατάσταση εξελίσσεται όλο και πιο άσχημα μέρα με τη μέρα, στον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση είναι για φουλ επίθεση και αυστηρή...
Επίθεση σε τέσσερα μέτωπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποφάσεις ευθύνης για την πανδημία ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία, σχολιάζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε νέο διάγγελμα το...
Αποφάσεις ευθύνης για την πανδημία ζητάει ο Αλ. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το κυβερνο-μιντιακό σύστημα νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους κρύβοντας ειδήσεις»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλογίζει αδράνεια της κυβέρνησης τόσο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ τονίζει ότι με τη συνδρομή...
«Το κυβερνο-μιντιακό σύστημα νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους κρύβοντας ειδήσεις»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα «αζήτητα» της κυβέρνησης η εργασία, σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι
Συνειδητή, νεοφιλελεύθερη επιλογή που θα βυθίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην απόγνωση χαρακτηρίζει το γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την...
Στα «αζήτητα» της κυβέρνησης η εργασία, σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά Τσίπρα κατά κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς της ότι με τις αντιφάσεις της παίζει κορώνα γράμματα την υγεία του ελληνικού λαού.
Πυρά Τσίπρα κατά κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας