Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύγκρουση κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

Ο oικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγκρουση κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

  • A-
  • A+
Οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, για τη δημιουργία ενός «ατομικού κουμπαρά» για τους νέους προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επανέφερε το επιχείρημα περί μοντέλου Πινοσέτ.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικονομία, την πρόταση της χώρας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ασφαλιστικό παρουσίασε χθες επιγραμματικά ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο μεσοπρόθεσμος κυβερνητικός προγραμματισμός δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, «δεν είναι λύση να μοιράζεις λεφτά», φράση που αποτελεί τον κεντρικό τίτλο της συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής» και η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με τις ώς τώρα πρακτικές της Ν.Δ., με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το αναξιοκρατικό και άκριτο μοίρασμα δημόσιου χρήματος για τη διαφημιστική εκστρατεία για τον κορονοϊό. Παράλληλα, η αναφορά του στο νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με έμφαση -όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος- στη δημιουργία ενός «ατομικού κουμπαρά» για τους νέους ασφαλισμένους, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επανέλαβε τις κατηγορίες περί μοντέλου Πινοσέτ.

Το επίμαχο απόσπασμα

Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ερωτάται για το συνταξιοδοτικό και για τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι γνωστό ότι διαφωνεί κατηγορηματικά, τονίζοντας: «Αυτές είναι ταμπέλες που κοτσάρονται για τις εντυπώσεις (περί “συντάξεων Πινοσέτ”) και για να αποφεύγεται η συζήτηση επί της ουσίας.

Πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ε.Ε., έχουν σήμερα κάποιας μορφής κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Συνοπτικά, η πρόταση που είναι υπό μελέτη -και πρόκειται για προεκλογική δέσμευση- είναι η εξής: Η βασική σύνταξη παραμένει η ίδια. Αλλά στη συμπληρωματική, την επικουρική, σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους.

Αντ’ αυτού δημιουργείται ένας ατομικός κουμπαράς. Ο κάθε νέος, όταν βάζει στην άκρη ένα κομμάτι του μισθού κάθε μήνα για τη μελλοντική επικουρική του σύνταξη, θα ξέρει ότι αυτό είναι εκεί, δικό του και θα το παρακολουθεί να αβγατίζει. Δεν θα μπορεί κανείς να του το πάρει, όπως έγινε τόσες φορές στα πρόσφατα χρόνια. Είναι σωστό να έχεις πληρώσει εισφορές όλη τη ζωή σου και να έρχεται μετά κάποιος να σου κόβει τη σύνταξη; Ε, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Προφανώς, η μετάβαση στο νέο σύστημα θα είναι σταδιακή. Εννοείται δεν σημαίνει μειώσεις για τους σημερινούς συνταξιούχους. Αλλά προοπτική για τη νέα γενιά. Αν θέλετε ντε και καλά να χρησιμοποιήσετε ταμπέλες, θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε “Σύνταξη νέων” ή Ταμείο Νέων”. Το οφείλουμε στους νέους μας, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα από αυτό που είδαν να καταρρέει οι γονείς και οι παππούδες τους».

Στην ανάγνωση των παραπάνω δηλώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν με μεγάλη σφοδρότητα, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «κοινωνικός κανιβαλισμός», κυνισμός και «σοκαριστικές αντιλήψεις της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό».

Κανιβαλική δήλωση

Για συνέντευξη αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας της Κουμουνδούρου, Εφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατά το μοντέλο του «ασφαλιστικού Πινοσέτ», επανέρχεται στο προσκήνιο ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

 Εφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSIΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με την κανιβαλική δήλωση ότι “σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους”, ουσιαστικά αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανεμητική της λειτουργία και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών», προσθέτει η κ. Αχτσιόγλου, προβλέποντας ότι η κοινωνία δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «η δήλωση του κ. Πατέλη συμπυκνώνει την έννοια του κοινωνικού αυτοματισμού και μας ενημερώνει κυνικά ότι θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους».

Εξίσου οξύς στην κριτική του ήταν και ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς, διακρίνοντας απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού από τη Ν.Δ. «Οι προπαγανδιστές του κοινωνικού κανιβαλισμού, όμως, σκοπίμως προσπερνούν ή συσκοτίζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο συστημάτων.

Νίκος Παππάς

ΕUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του υπάρχοντος και του προτεινόμενου», έγραψε με ανάρτησή του στο fb ο κ. Παππάς εξηγώντας ότι «και στα δύο οι συνταξιούχοι στηρίζονται στις επόμενες γενιές, αφού το δικαίωμα στη σύνταξη αποτελεί απαίτηση μεριδίου από το μελλοντικό “προϊόν”, απλά το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα εμπεριέχει την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών», ενώ «το σύστημα των ιδιωτικών λογαριασμών δεν εμπεριέχει αλληλεγγύη, αλλά ρίσκο και η εφαρμογή του προϋποθέτει να έχει γίνει ο κανιβαλισμός κανονική κατάσταση των πραγμάτων».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης εδώ και τώρα
Η Κουμουνδούρου εξαπολύει νέα βέλη προς την κυβέρνηση και απαιτεί μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ενδυνάμωση του ΕΣΥ και άμεση υλοποίηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης εδώ και τώρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δολοφονία χαρακτήρα» καταγγέλλει ο Παπαδημούλης
Σε «θλιβερό αντιπερισπασμό» της Ν.Δ. και εκστρατεία «δολοφονίας χαρακτήρα» αποδίδει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Δολοφονία χαρακτήρα» καταγγέλλει ο Παπαδημούλης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «ξεπαγώνει» η διεύρυνση
Απάντηση στα σενάρια για το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας έδωσε το Πολιτικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας τη συνέχιση του πολιτικού εγχειρήματος της ανασυγκρότησης που είχε μπει στο ψυγείο λόγω κορονοϊού.
ΣΥΡΙΖΑ: «ξεπαγώνει» η διεύρυνση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας
Η καραντίνα λόγω κορονοϊού αλλάζει τον τρόπο πραγματοποίησης των συσκέψεων στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον οι περισσότερες διεξάγονται εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η Ν.Δ. αγάπησε τις κινητοποιήσεις
Σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης προέβη χθες -ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας- η Ν.Δ. Δείχνοντας παράλληλα το μάλλον όψιμο ενδιαφέρον της για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, από την...
Η Ν.Δ. αγάπησε τις κινητοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας