Τις δύο βασικές προϋποθέσεις που θεωρεί απαραίτητες για την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία έθεσε υπόψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα.
Με αφορμή την επίσκεψη-αστραπή του Χάικο Μάας στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τη θέση ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών με τους εξ ανατολών γείτονές μας για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ –χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών– μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε. αλλά και κατόπιν τερματισμού των τουρκικών προκλήσεων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, συμπληρώνοντας ότι αν οι διερευνητικές αποτύχουν πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη.
Επίθεση για πανδημία
Στο μεταξύ, με παρέμβασή του στο facebook ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε νέα σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει ως μοναδικό του γνώμονα «την επικοινωνία και το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος».
«Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρει τις ευθύνες του στους πολίτες είναι ο απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής τους μήνες μετά την άρση του lockdown», πρόσθεσε φέρνοντας σειρά παραδειγμάτων, ενώ ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να μένει σιωπηλός μπροστά σε μια κατάσταση, υγειονομική και οικονομική, που τείνει να βγει εκτός ελέγχου».
Για «κορονοκαπηλεία» τον εγκάλεσε απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Υιοθετώντας και αναπαράγοντας μια συρραφή ψεκασμένων θεωριών, ο κ. Τσίπρας σπεκουλάρει ανεύθυνα πάνω στην ανησυχία των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας. Και, δυστυχώς, φαίνεται να επιχαίρει για κάθε αύξηση κρουσμάτων!
Πρόκειται για άλλη μια θλιβερή απόπειρα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος, όπως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Μονίμως απών από κάθε κρίσιμο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει γιατί δηλώνει “παρών” στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, υπονομεύοντας την εθνική γραμμή», κατέληξε σε σκληρή γλώσσα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας