Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε συνθήκες πανδημίας
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε συνθήκες πανδημίας

  • A-
  • A+
Επανασχεδιάζονται σημαντικά πολιτικά γεγονότα, ώστε να καλύπτονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα - Πρώτη μετακαλοκαιρινή σύσκεψη τη Δευτέρα για τον τρόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης για την 3η του Σεπτέμβρη, αφιερωμένης φέτος στο ΕΣΥ.

Μπορεί η εξάπλωση του κορονοϊού να ανατρέπει πολλά από τα δεδομένα και τις προγραμματισμένες πολιτικές διαδικασίες των κομμάτων για το φθινόπωρο, ωστόσο στο Κίνημα Αλλαγής θα επιχειρήσουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα, προκειμένου ο σχεδιασμός τους να μη ματαιωθεί, αλλά να προσαρμοστεί στις ανάγκες και στα πρωτόκολλα που επιβάλλει η πανδημία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια σειρά από σημαντικά πολιτικά γεγονότα που έχουν από καιρό εγγραφεί στο ημερολόγιο του φορέα της Κεντροαριστεράς για το προσεχές διάστημα, θα καταβληθεί προσπάθεια να πραγματοποιηθούν... σχεδόν κανονικά ή έστω να υπάρξει μια μικρή χρονική μετάθεσή τους, ανάλογα με την πορεία της Covid-19.

Τέτοια γεγονότα-σταθμοί για το Κίνημα Αλλαγής αποτελούν η εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη για την 46η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της πρότασης του κόμματος για το σχέδιο αναγέννησης της χώρας και την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμη η διεξαγωγή της πολιτικής και ιδεολογικής συνδιάσκεψης που έχει ήδη αναβληθεί μία φορά εξαιτίας της καραντίνας της άνοιξης.

Πρόθεση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με ανώτατες κομματικές πηγές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», είναι όλες οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις να γίνουν, σύμφωνα πάντοτε με τις προδιαγραφές ασφαλείας για τον κορονοϊό.

«Κλειδί» για την οριστική λήψη των σχετικών αποφάσεων θα αποτελέσει η εξέλιξη της νόσου την περίοδο που πρόκειται να διεξαχθούν, ενώ μια πρώτη εκτίμηση για τον εν λόγω προγραμματισμό δράσεων θα υπάρξει στη σύσκεψη που αναμένεται να έχει η Φώφη Γεννηματά με την ομάδα των στενών της συνεργατών τη Δευτέρα, που ισοδυναμεί με το τέλος των ολιγοήμερων διακοπών για την πρόεδρο και τα κορυφαία στελέχη του φορέα και τη σταδιακή επιστροφή στους γνώριμους εντατικούς ρυθμούς.

Η 3η του Σεπτέμβρη

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη που προηγείται των υπολοίπων, θα είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου και θα έχει σκοπό να παρουσιάσει το διαχρονικό έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για τη δημόσια Υγεία αλλά και τις προτάσεις του κεντροαριστερού φορέα, με βάση τις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούν οι έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης του κορονοϊού. Στις σκέψεις των ιθυνόντων της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ομιλία της κ. Γεννηματά να γίνει σε έναν χώρο με παρουσία ολιγάριθμων καλεσμένων, με την οποία θα δίνεται το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του φορέα, καθώς και ένα σύντομο βίντεο-αναδρομή στο ΕΣΥ και στη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ σε αυτό και τα οποία θα μεταδοθούν ταυτόχρονα ζωντανά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Θα προηγηθεί η διεξαγωγή ενός ψηφιακού πάνελ ομιλητών.

Σχέδιο για την ανάκαμψη

Υπό κανονικές συνθήκες στα μέσα Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στην πόλη για τη Διεθνή Εκθεση. Τα δεδομένα όμως φέτος αλλάζουν με την ανακοίνωση ματαίωσής της, γεγονός που ίσως επηρεάσει και τις επισκέψεις των εκπροσώπων των κομμάτων. Αν πάντως, όπως φημολογείται, ο πρωθυπουργός παραστεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εκφωνήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, τότε κάτι ανάλογο θα πράξει και η κ. Γεννηματά, αφού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ιεραρχούν ως ιδιαίτερα σημαντική την πρότασή τους για την οικονομική ανάκαμψη μέσα από μια «εθνική κοινωνική συμφωνία για την έξοδο από την κρίση».

Ενδεικτικές είναι προς αυτή την κατεύθυνση η κριτική που ασκείται στο σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη που αποτελεί οδηγό για την κυβερνητική οικονομική πολιτική (έχει χαρακτηριστεί ημιτελής και εξαιρετικά συντηρητική επιλογή που δεν κομίζει κάτι καινούργιο στην ανάγνωση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας), αλλά και οι θέσεις που επεξεργάζεται η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη συμμετοχή πρώην υπουργών Οικονομίας, όπως οι Νίκος Χριστοδουλάκης και Φίλιππος Σαχινίδης.

Για το φθινόπωρο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί απολύτως η ημερομηνία διεξαγωγής (σύμφωνα με τις αρχικές προοπτικές θα γινόταν τον Οκτώβριο), προοριζόταν και η συνδιάσκεψη, που έχει στόχο να αποκρυσταλλώσει τη φυσιογνωμία και τα προτάγματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου τον οποίο εκπροσωπεί στη χώρα το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού πρόλαβε όμως τις εξελίξεις αναφορικά με τη διεξαγωγή της με τον κλασικό τρόπο ενός μαζικού γεγονότος με τη συνάθροιση χιλιάδων μελών και παρατηρητών, κάτι που στις τωρινές συνθήκες κρίνεται απίθανο. Από την άλλη πλευρά, η στροφή της Ευρώπης σε πολιτικές πιο κοντά στο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο επέτεινε την αναγκαιότητα οριοθέτησης της σοσιαλδημοκρατίας και αποσαφήνισης των προτάσεών της υπό το πρίσμα των νέων διεθνών συνθηκών, άρα καθιστά άκρως επίκαιρη τη διεξαγωγή της.

Τι θα γίνει με τη συνδιάσκεψη

Ενα ενδεχόμενο που συζητείται ανεπισήμως σε αυτή τη φάση είναι η συνδιάσκεψη να μετατεθεί για αργότερα (για τον Νοέμβριο ή μέχρι το τέλος του 2020) και να διεξαχθεί με ένα διπλό μοντέλο, φυσικής παρουσίας στον χώρο μόνο των ομιλητών και ενός μικρού αριθμού προσκεκλημένων και το υπόλοιπο συνεδριακό σώμα να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει ζωντανά μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

Τέλος, στον φορέα της Κεντροαριστεράς δίνουν ξεχωριστή βαρύτητα στα εθνικά ζητήματα, ανησυχώντας ιδιαίτερα για την παρατεταμένη τουρκική προκλητικότητα. Τονίζουν δε ότι τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση, ενώ καταλογίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. την ευθύνη για την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θα διαμόρφωνε ένα καθεστώς εθνικής γραμμής.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πάρτε τώρα πίσω το άρθρο 9»
Αν και το ΚΙΝ.ΑΛΛ έχει επιλέξει να μην ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση αυτές τις «μέρες του πολέμου» κατά του κορονοϊού, δεν κράτησε την ίδια στάση στο ζήτημα της ΠΝΠ για τα εργασιακά.
«Πάρτε τώρα πίσω το άρθρο 9»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αιχμές Φώφης Γεννηματά για τις μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
Το ζήτημα της άμεσης πρόσληψης προσωπικού στα νοσοκομεία έθεσε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες του ΕΣΥ με αφορμή τα εγκαίνια των 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Αιχμές Φώφης Γεννηματά για τις μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μήνυμα ενότητας ενάντια στον φασισμό
Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι τα κατηγορούμενα μέλη της Χ.Α. είναι εγκληματίες και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν ενάντια στις ακροδεξιές λογικές.
Μήνυμα ενότητας ενάντια στον φασισμό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί»
Στην αυριανή ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζουν, ημέρα για τη Δικαιοσύνη και τη δημοκρατία επικεντρώνονται στον φορέα της Κεντροαριστεράς, απευθύνοντας κάλεσμα κοινής παρουσίας των εκπροσώπων των κομμάτων στο...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν βολευόμαστε με 8%
Την επανάληψη ενός μεγαλεπήβολου στόχου που δεν κατάφερε να πετύχει το 2019, αυτόν της έκφρασης του προοδευτικού χώρου από πρωταγωνιστική θέση, θέτει προσεχώς ως τη νέα βασική του προτεραιότητα το Κίνημα...
Δεν βολευόμαστε με 8%
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φώφη Γεννηματά εφ’ όλης της ύλης
Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αύριο η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., με την οποία στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι θα δοθεί η ευκαιρία για τη σταδιακή πολιτική και δημοσκοπική ανάκαμψη.
Φώφη Γεννηματά εφ’ όλης της ύλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας