Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακατεύει την τράπουλα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακατεύει την τράπουλα

  • A-
  • A+
Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει κομματικό ανασχηματισμό και αναζητά φόρμουλα για τη διεξαγωγή του αναβληθέντος λόγω κορονοϊού συνεδρίου ● Προβληματισμός για τις πρόσφατες δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών, στόχος της Κουμουνδούρου να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη φθορά που αρχίζει να εμφανίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η λήξη των ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών για τον Αλέξη Τσίπρα τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα βουνό προβλημάτων και μια μακρά λίστα εκκρεμοτήτων που λιμνάζουν καιρό στην Κουμουνδούρου, με εμφανείς αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια εικόνα, τη συνοχή και τις επιδόσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αποκορύφωμα αυτής της επιζήμιας κατάστασης εσωκομματικής φαγωμάρας που έλαβε τον τελευταίο μήνα διαστάσεις ανοιχτής αντιπαράθεσης, είτε από τους λογαριασμούς του κάθε στελέχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από αρθρογραφία και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, ήταν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι εκατέρωθεν αιχμές για μια σειρά ζητήματα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας αλλά και θέματα ευρύτερου ιδεολογικού προσανατολισμού του φορέα.

Μια σπίθα φαίνεται ότι είναι πλέον αρκετή για να μετατραπεί σε πυρκαγιά στον ΣΥΡΙΖΑ του 31,6% των εκλογών του 2019… Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να ανησυχεί ιδιαιτέρως την ηγεσία, η οποία εξακολουθεί να διακηρύττει τον στόχο του μετασχηματισμού σε μια μεγάλη παράταξη όλου του προοδευτικού-δημοκρατικού τόξου.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Μεταξύ εκείνων των υποθέσεων που πυροδότησαν μικρές ή μεγαλύτερες έριδες και φιλονικίες ήταν τα εθνικά, η στάση επί των ελληνοτουρκικών και ειδικότερα η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς και το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δεκαπενταύγουστο. Ειδικά το τελευταίο θέμα ανέδειξε μία πτυχή γνώριμη σε άλλα κόμματα, πλην όμως ξένη για έναν φορέα που επιμένει ώς σήμερα να αυτοτοποθετείται στην Αριστερά: αυτή των επιθέσεων ανάμεσα σε στελέχη με φρασεολογία που παραπέμπει στην οπαδική διάλεκτο και αναφορές περί εκπαραθύρωσης των διαφωνούντων.

Κοινός τόπος για τους συντροφικούς καβγάδες του Αυγούστου ήταν επίσης η ένταση στα πυρά που ανταλλάσσονται, γεγονός που έκανε πολλούς παρατηρητές να αναρωτηθούν αν όντως ο νέος (;) υπό διαμόρφωση ΣΥΡΙΖΑ τους χωράει όλους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχονται έμπειροι κομματικοί παράγοντες, τα εν λόγω «κρούσματα» που παρατηρούνται δεν είναι τίποτε άλλο παρά προανάκρουσμα της εδώ και μήνες εξελισσόμενης μάχης παρασκηνίου για την επικράτηση στην επόμενη ημέρα του κόμματος, μετά τη διεύρυνση και την ανασυγκρότησή του.

Οσο όμως, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι σημειώνουν, τα φαινόμενα αυτά γιγαντώνονται τόσο περισσότερο μειωμένη θα είναι η απήχηση του εγχειρήματος (που έχει ήδη μείνει στάσιμο λόγω κορονοϊού και όχι μόνο) και αντίστοιχα αβίωτη θα καταστεί η «συμβίωση» μεταξύ των ομάδων, τάσεων και φραξιών πέριξ, υπέρ ή κριτικά απέναντι στην ηγεσία.

Ανασχηματισμός

Πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ειλημμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι να βάλει ένα τέλος σε αυτή τη διαλυτική κατάσταση και αυτή τη φορά χωρίς να μένει απλά σε νουθεσίες και προειδοποιήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προβεί σε πειθαρχικά μέτρα ή σε ενέργειες που θα ρίξουν λάδι στη φωτιά, ωστόσο θα ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα προχωρήσει και θα υλοποιήσει την εντολή των πολιτών, έχοντας στην πρώτη γραμμή στελέχη που μπορούν και θέλουν να εκπληρώσουν τον δύσκολο αλλά φιλόδοξο αυτό στόχο.

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις κινήσεις που θα κάνει είναι να ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα, πραγματοποιώντας το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, έναν εσωκομματικό ανασχηματισμό, με ανάδειξη προσώπων από τη νεότερη γενιά, στελεχών με θετικό έργο και διαδρομή στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί μέχρι στιγμής, όσο και από χώρους που συμπορεύτηκαν τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Εξάλλου, όπως έχει γίνει αντιληπτό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η νέα φυσιογνωμία που θέλει να προσδώσει στην Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πολύ κοντά στη Σοσιαλδημοκρατία, γεγονός που στέκεται αφορμή για αντιδράσεις, εμπόδια και «εκρήξεις».

Το συνέδριο

Επιπλέον, η επιστροφή στην κομματική κανονικότητα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει αποφάσεις αναφορικά και με τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Μάιο αλλά ανέκοψε ο κορονοϊός. Με την πανδημία όμως να μην υποχωρεί, η δυσκολία πραγματοποίησής του με τον παραδοσιακό τρόπο που γίνονται τα συνέδρια παραμένει και θα αναζητηθεί μια έξυπνη φόρμουλα που να συνδυάζει τη φυσική παρουσία με τα καινούργια δεδομένα που επιβάλλει η προστασία από τη διασπορά του ιού.

Πάντως, είναι σαφές ότι από την Κουμουνδούρου θεωρούν αναντικατάστατη την πολιτική ζύμωση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διά ζώσης συμμετοχή σε μια τόσο σημαντική πολιτική διαδικασία όπως ένα συνέδριο.

Αντιστοίχως, αμεσότητα προϋποθέτει και η προσυνεδριακή περίοδος για την εγγραφή μελών και τη συζήτηση των προγραμματικών κειμένων. Από την άλλη, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παραβλέψει τα πρωτόκολλα ασφαλείας του κορονοϊού ή να ρισκάρει και ως εκ τούτου το μοντέλο που θα βρεθεί θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Το σημαντικότερο, λένε στελέχη προσκείμενα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το κόμμα να αποκτήσει στιβαρή φωνή, να επικεντρωθεί στα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, των εργασιακών και της καθημερινότητας των πολιτών και να εκμεταλλευτεί τη φθορά που αρχίζει να εμφανίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αν καταφέρουμε και πετύχουμε αυτήν την αποστολή, τα πράγματα θα γίνουν πιο αισιόδοξα και για το δικό μας εγχείρημα αλλά και για την ίδια την κοινωνία που βρίσκεται στα πρόθυρα επανάληψης ενός εφιάλτη που έζησε τα χρόνια των μνημονίων», συμπληρώνουν αρμόδιες πηγές, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα με ειλικρίνεια ότι εφόσον δεν λυθούν «τα του οίκου» έγκαιρα, ανώδυνα και προωθητικά, τότε η προοπτική μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός…

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αποτυχία οι αλλαγές
Στην εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ομολογία αποτυχίας του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και εδραίωσης του κόμματός της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτόν προέβη η...
Αποτυχία οι αλλαγές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Προοδευτικό στίγμα με νέα πρόσωπα
Σε πρωτόγνωρες συνθήκες από άποψη υγειονομικής προστασίας -όλα τα μέλη του οργάνου φορούσαν μάσκα και σε κάθε θέση υπήρχε και ένα αντισηπτικό, ενώ κατανεμήθηκαν σε τρεις διαφορετικές αίθουσες για λόγους...
Προοδευτικό στίγμα με νέα πρόσωπα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ευρώπη και Γερμανία ενώπιον των ευθυνών τους
Περαιτέρω πρωτοβουλίες από τη γερμανική προεδρία και καθαρές αποφάσεις από την Ε.Ε. στο θέμα της Τουρκίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με τον πρέσβη της Γερμανίας.
Ευρώπη και Γερμανία ενώπιον των ευθυνών τους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
Τον μίτο της Αριάδνης για να βγει από τον λαβύρινθο των εσωκομματικών του μπελάδων αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας. Προς το παρόν, η πόρτα που θα τον οδηγήσει στην οριστική έξοδο δεν έχει εξευρεθεί.
Πέντε μέτρα για να βγει από τον λαβύρινθο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κυρώσεις σε Τουρκία και τερματισμό προκλήσεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Τις δύο βασικές προϋποθέσεις που θεωρεί απαραίτητες για την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία έθεσε υπόψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην...
Κυρώσεις σε Τουρκία και τερματισμό προκλήσεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας