Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, η οικονομία είναι το πεδίο όπου θα δοθούν οι μεγάλες μάχες το επόμενο διάστημα και η ΔΕΘ φαίνεται ως η καλύτερη ευκαιρία να αποδομηθεί το κυβερνητικό πλάνο

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+
Στην Κουμουνδούρου σαφώς και προτιμούν συνέδριο με φυσική παρουσία προσώπων αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τον κορονοϊό ● Οι αλλαγές τομεαρχών με φόντο την οικονομία εξετάζονται, με σχέδιο-απάντηση στο κυβερνητικό η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ ● Οσον αφορά τις εσωκομματικές εντάσεις, δείχνουν να εντείνονται όσο πλησιάζει το συνέδριο.

Είναι ο δεύτερος Αύγουστος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως είναι αναμενόμενο, τα στελέχη του αντιμετωπίζουν με πιο χαλαρούς ρυθμούς την πολιτική επικαιρότητα. Στα τέλη Αυγούστου όμως θα κληθούν να συζητήσουν στην Κουμουνδούρου μια σειρά από ανοιχτά θέματα και να πάρουν αποφάσεις.

Το βασικότερο όλων είναι το συνέδριο και ειδικότερα ο χρόνος και κυρίως ο τρόπος διεξαγωγής του. Αυτά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της χώρας σε σχέση με την πανδημία, τα κρούσματα και τους περιορισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι επιθυμεί να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο ώστε το συνέδριο να διεξαχθεί κανονικά με την παρουσία συνέδρων, παρά τις προτάσεις που ήθελαν τη διεξαγωγή ενός ψηφιακού συνεδρίου.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία της πανδημίας δείχνουν ότι συνέδριο με χιλιάδες συμμετέχοντες είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Το ερώτημα είναι αν θα αποφασιστεί νέα, γενναία χρονική παράταση, δηλαδή να μετατεθεί για τις αρχές του 2021 και βλέπουμε. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα επανέλθει η πρόταση για συνέδριο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά παραμένει αμφίβολο αν θα εισακουστεί.

Η Κατσέλη στο προσκήνιο

Το δεύτερο θέμα είναι οι αλλαγές σε πρόσωπα και δη σε ορισμένους τομεάρχες. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρούσε σε αυτές αμέσως μετά τον ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό όμως που έγινε δεν ήταν ανασχηματισμός, συνεπώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να προχωρήσει σε πιο στοχευμένες κινήσεις όσον αφορά τα πρόσωπα.

Κατά συνέπεια ο σχεδιασμός της ομάδας που θα έρθει να αντικρούσει το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης, το γνωστό σχέδιο Πισσαρίδη, αποτελεί προτεραιότητα, με τη Λούκα Κατσέλη να εμφανίζεται ως η επικρατέστερη επικεφαλής. Ζητούμενο είναι ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ τον επόμενο μήνα με ένα σχέδιο-απάντηση σε εκείνο της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο αποτελεί προτεραιότητα καθώς η οικονομία θα είναι το πεδίο εκείνο όπου θα δοθούν όλες οι μάχες το επόμενο διάστημα με φόντο την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Το τρίτο θέμα είναι οι εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο. Μετά τη συνέντευξη Τσακαλώτου στην «Εποχή», την παρέμβαση-απάντηση Πολάκη και τη συνέντευξη Τσίπρα στο ieidiseis.gr είναι μάλλον σίγουρο ότι όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο, οι εσωκομματικοί διαξιφισμοί θα οξύνονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες αναφέρθηκε σε ρεύματα ιδεών και ομάδες διανομής μέσα στο κόμμα: «Οι τάσεις ως ρεύματα ιδεών είναι καλοδεχούμενες. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες, πρέπει να τις εφεύρουμε. Οι ομάδες διανομής της εσωκομματικής εξουσίας όμως είναι κάτι ξεπερασμένο και αποκρουστικό». Και λίγο αργότερα επανήλθε σχετικά με ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: την εκλογή ή όχι του αρχηγού από τη βάση: «Το τελευταίο που με απασχολεί είναι το πώς θα εκλεγώ. Αλλά με απασχολεί να βρούμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας εκείνο που θα βαθύνει τη δημοκρατία και θα δίνει νόημα και αξία στα μέλη του κόμματος, χωρίς όμως να οδηγηθούμε στις ευτελιστικές διαδικασίες που είδαμε σε άλλα κόμματα».

Εσωστρέφεια και 53+

Δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα πάντως το Σαββατοκύριακο που ερμήνευσαν τη συνέντευξη Τσακαλώτου ως μια προσπάθεια του τέως υπουργού Οικονομικών να θέσει τον εαυτό του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο αφήγημα έχει παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμία ηγετική βλέψη. Είναι μάλλον ένας τρόπος για να υποδαυλίζεται η εσωστρέφεια στο κόμμα.

Κανείς όμως δεν έχει και απάντηση στο ερώτημα αναφορικά με το τι προτίθενται να πράξουν οι 53+ αν δεν εισακουστούν οι προβληματισμοί που έχουν θέσει επανειλημμένα για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Κανείς δεν ξέρει επίσης ποια στάση θα κρατήσουν και η «παλιά φρουρά» και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Αυτό που ακούγεται πάντως απ' όλες τις πλευρές είναι η επωδός «στο συνέδριο θα τα συζητήσουμε όλα». Με ό,τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτό.

O Πάνος Σκουρλέτης πάντως, σε χθεσινή του συνέντευξη στη Real News, έδωσε και πάλι το στίγμα του αναφορικά με τα ζητήματα του συνεδρίου και των αλλαγών σε πρόσωπα.

«Νομίζω πως μετά από έναν χρόνο στην αντιπολίτευση και ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό "ανασχηματισμό", θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη δουλειά μας σε όλους τους τομείς, συνεκτιμώντας όλες τις ανάγκες και τα δεδομένα. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές. Η ανακατανομή των χρεώσεων, όταν έχει στόχο την αποτελεσματικότητα, βοηθάει», είπε για τους τομεάρχες, ενώ για το συνέδριο τόνισε ότι «το βέβαιο είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ένα συνέδριο fast track με υποβαθμισμένο περιεχόμενο απλά για να πούμε πως το κάναμε».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις
Ο δρόμος για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία πριν από λίγες μέρες, με ορίζοντα το συνέδριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το φθινόπωρο, δείχνει πως δεν θα είναι στρωμένος με...
Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Hρθε η ώρα για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή, που έχει αρκετές προεκτάσεις και πτυχές, αποφασίστηκε χθες, κατά τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του κόμματος που έγινε υπό...
Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να κάνει δεκτή την εισήγησή του, την ώρα που το κείμενο του απολογισμού θα εμπλουτίζεται και θα είναι ανοιχτό σε παρεμβάσεις μέχρι να φτάσει στο συνέδριο του...
«Πιο ισχυρός και δημοκρατικός ο ανοιχτός ΣΥΡΙΖΑ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
Οι διαδικασίες και οι ημερομηνίες που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ● Συντονισμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, που έχουν ανέβει και πάλι το τελευταίο διάστημα μέσω δημοσιευμάτων και...
Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης
Επτά μήνες μετά την ήττα του καλοκαιριού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Οι ζυμώσεις, οι διαφωνίες, οι αντεγκλήσεις συνυπάρχουν με το όραμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου δημοκρατικού ριζοσπαστικού...
Οι δύο όψεις μιας διεύρυνσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας