Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βολές της αντιπολίτευσης για την απουσία κυρώσεων προς την Τουρκία

Ζοζέπ Μπορέλ

Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Βολές της αντιπολίτευσης για την απουσία κυρώσεων προς την Τουρκία

  • A-
  • A+

Πυρά κατά κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο ναι μεν κατέκρινε την Άγκυρα για την προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ή την απόφαση για την Αγία Σοφία, ωστόσο δεν έλαβε απόφαση για επιβολή κυρώσεων.

Αντίθετα, αποφασίστηκε ότι θα αναζητηθούν οι δίαυλοι ώστε να «μειωθούν οι εντάσεις». Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης, λέγοντας ότι υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για επιβολή κυρώσεων «εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της». 

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική ολιγωρία

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, επικέντρωσε την κριτική του στην κυβέρνηση, τονίζοντας την «οκτάμηνη κυβερνητική ολιγωρία να θέσει ζήτημα κυρώσεων».

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε τόσο καιρό και παρά τις κλιμακούμενες προκλήσεις, αναξιοποίητο το σημαντικό όπλο των κυρώσεων, που πέτυχαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2019, ενώ τους τελευταίους μήνες είχε καταργήσει και τους διαύλους επικοινωνίας με την γείτονα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. 

«Ποιες ήταν οι συνέπειες της οκτάμηνης ολιγωρίας της να θέσει ζήτημα των κυρώσεων στο Συμβούλιο; Ας αναλογιστεί η Κυβέρνηση τον ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει τους προηγούμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των συνεχών προκλήσεων, αν είχε διεκδικήσει μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή στάση», προσθέτει.

Γιώργος Κατρούγκαλος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή είχε «υποδείξει ότι οι κυρώσεις θα έπρεπε να ενταχθούν σε μια συνολική στρατηγική, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γι' αυτό ήταν αναγκαία η μετατροπή των ελληνικών “κόκκινων γραμμών” σε ευρωτουρκικές, “εξοπλισμένες” με ουσιαστικές κυρώσεις, αλλά και μία θετική ατζέντα από την οποία η Τουρκία θα είχε να κερδίσει αν εγκατέλειπε την επιθετική της τακτική».

«Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει, έστω και τώρα, ρόλο στον νέο ευρωτουρκικό διάλογο και θα αφήσει πίσω την αδράνεια, αλλά και τα ακραία στοιχεία της που καλούν σε διμερή αντίποινα και σύγκρουση πολιτισμών», καταλήγει.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Αμήχανη και αδύναμη η Ε.Ε.

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να μην προχωρήσει άμεσα σε επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αφήνοντας σχεδόν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, σχολιάζοντας απλώς ότι «ωραιοποιεί τις καταστάσεις».

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να μην προχωρήσει άμεσα στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία και να περιορισθεί σε φραστική καταδίκη και Ευχολόγια, αναδεικνύει για άλλη μία φορά το μεγάλο έλλειμμα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς και την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτερα η εμβάθυνση και ολοκλήρωση της», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

«Σε διαφορετική περίπτωση, η Ε.Ε θα παραμένει αδύναμη και αμήχανη στο νέο πολυπολικό κόσμο όπου η δημοκρατία υποχωρεί ενώ αυταρχικοί ηγέτες περιφρονούν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς», προσθέτει.

Αναφερόμενη και στην απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρει ότι «αποτελεί την τελευταία από μία σειρά πράξεων επιθετικότητας και προκλητικότητας που μετατρέπουν την Τουρκία σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας».

Και καταλήγει λέγοντας πως «η Ε.Ε οφείλει να υπερασπίζεται τις αξίες της που αποτελούν την πεμπτουσία της ύπαρξής της. Η δε ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην ωραιοποιεί καταστάσεις αλλά να πιέζει προς συγκεκριμένες αποφάσεις».

ΚΚΕ: Υποκριτικά ευχολόγια

«Μία από τα ίδια» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις αποφάσεις της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. καλλιεργεί προσδοκίες «εκτός τόπου και χρόνου».

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι “μια από τα ίδια”, δηλαδή τα γνωστά “γλυκανάλατα” και υποκριτικά ευχολόγια που όχι μόνο δεν έκαμψαν στο παρελθόν, αλλά αντίθετα τροφοδότησαν την τουρκική επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής ενέργειας Ερντογάν, που αποτελεί πράξη προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εξηγεί ότι «η ουσία είναι ότι η επιθετικότητα αυτή κλιμακώνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., που επιπλέον παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να τραβήξουν την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας και παίζουν το ρόλο του “προξενητή” για να προωθηθεί η λύση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «στη βάση αυτή, είναι εκτός τόπου και χρόνου οι προσδοκίες που καλλιεργεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, για τις δυνάμεις του ΕυρωΑτλαντισμού που είναι μέρος του προβλήματος».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Φ. Γεννηματά: Παρά τα παζάρια και τους συμβιβασμούς, η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά
Σημαντική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί με σχέδιο, όραμα και ουσιαστικό διάλογο πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων, χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Φ. Γεννηματά: Παρά τα παζάρια και τους συμβιβασμούς, η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τραπέζι της Ε.Ε. η τουρκική προκλητικότητα και η Αγία Σοφία
Ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όχι μόνο τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Επίσης, ζητά κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της...
Στο τραπέζι της Ε.Ε. η τουρκική προκλητικότητα και η Αγία Σοφία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για την Αγία Σοφία
Κατεπείγουσα κοινή ερώτηση κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητούν την αποτροπή της απαράδεκτης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της...
Ερώτηση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για την Αγία Σοφία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωματική πηγή Ε.Ε.: Ανάγκη να αλλάξει στάση η Τουρκία
Την ανάγκη να αλλάξει στάση η Τουρκία στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης υπογραμμίζει διπλωματική πηγή της Ε.Ε. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διπλωματική πηγή Ε.Ε.: Ανάγκη να αλλάξει στάση η Τουρκία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας-Μπορέλ: Στήριξη της κυριαρχίας της Ελλάδας στον Έβρο
Η αναγνώριση της αναγκαιότητας να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε με την Τουρκία ήταν η συνισταμένη των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική...
Δένδιας-Μπορέλ: Στήριξη της κυριαρχίας της Ελλάδας στον Έβρο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να ζητήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του τουρκικού σχεδιασμού η κυβέρνηση»
Έκκληση προς την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων, απηύθυνε σήμερα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να ζητήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του τουρκικού σχεδιασμού η κυβέρνηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας