Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσακαλώτος: Αδιέξοδες οι πολιτικές της Ν.Δ. στην οικονομία
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τσακαλώτος: Αδιέξοδες οι πολιτικές της Ν.Δ. στην οικονομία

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση «επειδή φοβάται την αγανάκτηση του κόσμου επιχειρεί να την βάλει στον γύψο», λέει ο πρώην υπουργός για το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις του υπουργείου ΠροΠο

Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί την ανεπάρκεια των μέτρων που έχει λάβει για να αντιμετωπιστεί η ύφεση, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αρνείται πεισματικά» να ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της εργασίας.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, τονίζει: «Όσο και να θέλει η Ν.Δ. να κρύψει κάτω από το χαλί την ανεπάρκεια των μέτρων για την ύφεση, η πραγματικότητα μαρτυράει το αδιέξοδο των πολιτικών της».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνει ότι «δυστυχώς η ύφεση φαίνεται πράγματι να είναι σαφώς μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης» ενώ «αρνείται πεισματικά – σε βαθμό ύποπτο – να κάνει ορθολογική χρήση του ταμειακού μαξιλαριού που της κληροδοτήσαμε, δηλαδή να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι στους δύσκολους καιρούς μειώνοντας το ύψος του, απορροφώντας τους κραδασμούς και μειώνοντας τις συνέπειες της κρίσης, και να το αναπληρώσει σε ομαλότερες περιόδους».

Και προσθέτει ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει το αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο, που χρεοκόπησε τη χώρα το 2009, και που στηρίζεται σε φτηνή εργασία και έλλειψη επενδύσεων. Ανησυχώ γιατί φαίνεται ότι το μόνο buffer (μαξιλάρι) για την κυβέρνηση, είναι ο κόσμος της εργασίας, από τον οποίο περιμένει να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς. Γιατί δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το brain-drain που ζήσαμε στην προηγούμενη κρίση. Γιατί με τις ίδιες πολιτικές θα οδηγηθούμε σε μία νέα αύξηση των ελλειμμάτων στο μέλλον, σε δημοσιονομικά προβλήματα, με συνέπειες τόσο για το χρέος όσο και για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Πρόωροι πανηγυρισμοί για το Ταμείο Ανάπτυξης

Με αφορμή το Ταμείο Ανάπτυξης της Ε.Ε, εκτιμά ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να κρυφτεί πίσω από τους περιορισμούς της Ε.Ε. για να εφαρμόσει μια πολιτική με την οποία στην ουσία συμφωνεί», ενώ τονίζει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται «ήδη είναι σε μεγάλο βαθμό βγαλμένες από την εποχή των μνημονίων».

«Εμείς εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το πακέτο που ανακοινώθηκε ως πρόταση της επιτροπής ήταν πρόωροι. Και αυτό γιατί υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα και διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για το ύψος όσο και για τη στόχευση και τρόπο εκταμίευσης των πόρων», εξηγεί και προσθέτει:

«Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτελεί μία ρωγμή με το παρελθόν, καθώς εισάγει σε ένα βαθμό την αμοιβαιοποίηση, ωστόσο έρχεται και με αρκετούς γνώριμους αστερίσκους. Με κυριότερο ότι οι πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που εγκρίνονται από την Ε.Ε. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να εισαχθούν μνημονιακού τύπου πολιτικές ως κριτήριο έγκρισης δράσεων».

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά να ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «για πιο γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα και μέτρα ισχυρής στήριξης της εργασίας, που θα μείωναν τις οικονομικές επιπτώσεις του lockdown». 

Απόπειρα να βάλουν τον κόσμο στον γύψο

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει περιορισμούς στις διαδηλώσεις και τις συναθροίσεις, εκφράζει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «επειδή φοβάται την αγανάκτηση του κόσμου επιχειρεί να την βάλει στον γύψο».

Ωστόσο, εξηγεί «υπάρχει κατά τη γνώμη μου και κάτι πιο βαθύ, πιο ιδεολογικό. Ο νεοφιλελευθερισμός ως βαθιά αντιδημοκρατική θέαση του κόσμου έχει στον πυρήνα του το ότι δεν πρέπει να μπορούν οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της αγοράς εκ των υστέρων μέσω της πολιτικής με την ευρεία έννοια. Υπό αυτή την έννοια αυτό το νομοσχέδιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Έλλειψη επαφής του Σταϊκούρα με την πραγματικότητα»
Στο στόχαστρό τους βάζουν οι Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου τον υπουργό Οικονομικών, με αφορμή δήλωσή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Έλλειψη επαφής του Σταϊκούρα με την πραγματικότητα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μείωση μισθού ή απόλυση η επιλογή που αφήνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους
Τιμωρητικό για τους εργαζόμενους χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «προβλέπει μείωση μισθών τουλάχιστον κατά 20%». Όπως είπε, η κυβέρνηση «επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να...
Μείωση μισθού ή απόλυση η επιλογή που αφήνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσακαλώτος: Μιλήστε για το μαξιλάρι και ξεχάστε την κρυφή ατζέντα
Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως το μαξιλαράκι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ύψους 37 δισ. ευρώ και καλεί το Μαξίμου να ενημερώσει για τα ταμειακά διαθέσιμα και για την πολιτική του.
Τσακαλώτος: Μιλήστε για το μαξιλάρι και ξεχάστε την κρυφή ατζέντα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για το «μαξιλάρι» ασφαλείας
Η αποκάλυψη που έγινε μέσω πηγών του ΥΠ.ΟΙΚ. και όχι με επίσημο τρόπο προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για το «μαξιλάρι» ασφαλείας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσακαλώτος για Ν.Δ.: «Η κακία παλεύεται, η βλακεία και η άγνοια όχι»
Απέχθεια για τους μισθούς των εργαζομένων αποδεικνύει το ενημερωτικό σημείωμα της Νέας Δημοκρατίας περί Syrizonomics σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στο κυβερνών κόμμα και στους ισχυρισμούς της...
Τσακαλώτος για Ν.Δ.: «Η κακία παλεύεται, η βλακεία και η άγνοια όχι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΝΑΡ: Απεργούμε στις 26 Νοέμβρη για υγεία, ψωμί, παιδεία, ελευθερία
«Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε - κι έχουμε πολλούς λόγους γι’ αυτό», αναφέρει το ΝΑΡ με ανακοίνωσή του, για την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 26/11, και ξεκαθαρίζοντας ότι «ο λαός θα σώσει το λαό».
ΝΑΡ: Απεργούμε στις 26 Νοέμβρη για υγεία, ψωμί, παιδεία, ελευθερία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας